Κορονοϊός: Στα 20 τα θύματα στην Ελλάδα – 48 τα νέα κρούσματα, 743 στο σύνολο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορωνοϊός
Όπως ήταν -δυστυχώς- αναμενόμενο ο νέος απολογισμός θυμάτων και κρουσμάτων της πανδημίας κορονοϊού που έχει πλήξει και την χώρα μας, συνεχίζει με αυξητική τάση.

Στην σημερινή καθιερωμένη επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός στην Ελλάδα έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής:

  • 20 νεκρούς, μέσης ηλικίας 75 χρόνων, όλοι με υποκείμενα νοσήματα
  • 48 νέα κρούσματα σε σχέση με χτες
  • 743 συνολικά κρούσματα
  • 134 ασθενείς νοσηλεύονται (60% άνδρες, όλοι με υποκείμενο νόσημα)
  • 45 οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ με μέση ηλικία 48 χρόνων, άντρες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα
  • 32 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο

Κορονοϊός Ελλάδα: Συγκρατημένη αισιοδοξία από τον κ. Τσιόδρα

Υπάρχουν όμως και κάποια αισιόδοξα νέα, συνέχισε ο κ. Τσιόδρας. Δυο ημέρες στη σειρά υπάρχει μειωμένος αριθμός καταγραφής της νόσου και θανάτων στην γείτονα Ιταλία. Στη χώρα που ξεκίνησε η επιδημία, στην επαρχία Χουμπέι, ο περιορισμός σταματά την Τετάρτη. Όπως καταλαβαίνετε, η διάρκεια των μέτρων ήταν ένας σημαντικός παράγοντας”.

Διαβάστε επίσης: Κορωνοϊός: Σε επτά χώρες το 60% των κρουσμάτων – Ποιες έχουν τα περισσότερα θύματα

Τα νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα και ο παράγοντας… όσφρηση

Πρέπει όμως να υπάρχει επαγρύπνηση, τόνισε ακολούθως ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και συνέχισε:

“Εστίες αναζωπύρωσης μπορεί να υπάρχουν παντού μετά την άρση των μέτρων όταν δεν έχει νοσήσει μεγάλος αριθμός του πληθυσμού. 

Μόνο μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν τους επόμενους μήνες ποιος έχει περάσει τον ιό και ποιος όχι. Σε αντίθεση με κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου με μαθηματικές μας εκτιμήσεις πέρασε τον ιό μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στις περισσότερες χώρες του κόσμου αυτό δεν ισχύει. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τις ελαφρές περιπτώσεις του ιού και άτυπη συμπτωματολογία.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός Θεραπεία: Άρχισε ευρωπαϊκή μελέτη με 3.200 ασθενείς – Δοκιμάζονται τέσσερις θεραπείες

Άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό όπως παραδείγματος χάριν άτομα με διάρροια, ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές. Ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση».

Χαρδαλιάς: 21 κρούσματα κορονοϊού στο ξενοδοχείο καραντίνας στο κέντρο της Αθήνας

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος χαρακτήρισε ως «μια υγειονομική βόμβα που ήταν έτοιμη να εκραγεί» τους ταξιδιώτες που έχουν τεθεί σε απομόνωση σε ξενοδοχείο της Αθήνας και προέρχονται από πόλεις της Ισπανίας.

Όπως είπε, «η απόφασή μας για την απομόνωση βασίστηκε σε συγκεκριμένα μοντέλα ρίσκων που αφορούν όλες τις χώρες. Παρατηρήσαμε ότι τα περισσότερα κρούσματα ήταν από την Βόρεια Ισπανία. Το αποτέλεσμα είναι ότι 21 από τους 263 επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό (…) Μόλις ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση όλων θα δοθούν οι αναλυτικές οδηγίες από τον εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ».

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί και να ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν δοθεί πιστά.

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά το πρώτο 24ωρο εφαρμογής του μέτρου 1,3 εκατ. sms διεκπεραιώθηκαν, ενώ ένα υψηλό ποσοστό δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη διαδικασία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τι μπορεί να σημαίνει αν τις τελευταίες μέρες έχετε μειωμένη όσφρηση – Μην το αγνοήσετε

Κορονοϊός: Γιατί επηρεάζει την όσφρηση – Τι μπορούν να κάνουν οι ασθενείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν