Κορονοϊός: SOS για επιπλέον ΜΕΘ και προσωπικό εκπέμπει η Θεσσαλονίκη – Ασυμπτωματικοί υγειονομικοί διασπείρουν τον ιό

  • Γιάννα Σουλάκη
lockdown
Δραματική είναι η κατάσταση που βιώνουν τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και των σοβαρών περιστατικών Covid που χρήζουν νοσηλείας. "Απαιτούνται περισσότερες ΜΕΘ", δηλώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ενώ την ίδια στιγμή το προσωπικό δεν επαρκεί, καθώς είναι μεγάλος ο αριθμός των γιατρών και νοσηλευτών που νοσούν από Covid-19. Κάποιοι μάλιστα ενδέχεται να εργάζονται χωρίς να γνωρίζουν ότι πάσχουν από τον ιό.

Δραματική έκκληση απευθύνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας για περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, αλλά και εκτεταμένα τεστ στο προσωπικό του ΕΣΥ. Όπως αναφέρει, ενδέχεται να είναι πολλοί ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού -γιατροί και νοσηλευτές- που δεν γνωρίζουν ότι νοσούν και εργάζονται διασπείροντας τον ιό στα νοσοκομεία.

Τη διάθεση μιας μονάδας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) ώστε να γίνουν άμεσα rapid-tests στα μέλη του, διότι «πολλοί γιατροί ενδέχεται να είναι ασυμπτωματικοί και να εργάζονται. Ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα και μεταξύ συναδέλφων -όπως είναι γνωστό- γεγονός που επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση στο ΕΣΥ και την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων στην πόλη».

Το θέμα τέθηκε σε διαδικτυακή συνεδρίαση του Ιατρικού Συλλόγου ΘΣΝ με τη συμμετοχή των διοικητών της 3ης και 4ης ΥΠΕ, κ.κ. Μπογιατζίδη και Τσαλικάκη, της υπεύθυνης του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), Τζίνας Λεπτοκαρίδου-Λακασά και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου.

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας ζήτησε οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι του ΕΟΔΥ να συνεχιστούν στοχευόμενα σε χώρους συνεύρεσης εργαζομένων καθώς και στα σχολεία καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown, προκειμένου να μπορέσουμε να συλλέξουμε στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Η εκθετική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Θεσσαλονίκη -που ξεκίνησε πριν από ένα μήνα – έπρεπε να ανακοπεί άμεσα με εφαρμογή ολικού lockdown. Χρόνος για περαιτέρω καθυστερήσεις δεν υπήρχε, καθώς ήταν επιβεβλημένη η αποφόρτιση του ΕΣΥ το οποίο λειτουργεί κάτω από οριακές συνθήκες», δήλωσε.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Ανάγκη να αυξηθούν τα τεστ Covid και να χορηγούνται δωρεάν στον πληθυσμό

Άμεση ανάγκη για επιπλέον ΜΕΘ: «Απειλούνται ανθρώπινες ζωές»

O κ. Νίτσας επιπροσθέτως σημειώνει, ότι «δυστυχώς η Θεσσαλονίκη παρέμεινε… μακριά από τις δωρεές στο ΕΣΥ για τη δημιουργία νέων κλινών covid-19, οι οποίες όπως είναι γνωστό ενίσχυσαν ήδη τις υποδομές της Αθήνας. Η μετατροπή κλινών γενικών ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε ΜΕΘ… covid-19 είναι μια λύση ανάγκης επιβεβλημένη υπό τις παρούσες συνθήκες ωστόσο δεν θα πρέπει να αποτελέσει μόνιμη κατάσταση καθώς άλλα νοσήματα -εκτός covid19- συνεχίζουν να υπάρχουν και να απειλούν ανθρώπινες ζωές. Γίνεται αντιληπτό ότι οι δομές υγείας της Θεσσαλονίκης οι οποίες περιθάλπουν ασθενείς από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, χρειάζονται άμεσα νέες ΜΕΘ κι ανάλογες προσλήψεις εξειδικευμένων γιατρών, παρακαταθήκη και για το μέλλον».

Ο ΙΣΘ υπενθύμισε στους παράγοντες του υπουργείου υγείας ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η προκήρυξη 800 θέσεων για την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) όπως άλλωστε υποσχέθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης γιατί «επιτέλους η χώρα πρέπει να αποκτήσει ένα σύστημα υγείας που θα ενσωματώνει Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια περίθαλψη σύμφωνα και με τις προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου».

Νοσοκομειακοί γιατροί: «100 γιατροί μολύνθηκαν σε μία εβδομάδα – Βιώνουμε καταστάσεις πολέμου σε περίοδο ειρήνης»

“Τα δημόσια νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη αυτές τις μέρες βιώνουν καταστάσεις πολέμου σε περίοδο ειρήνης”, αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι οποίοι δηλώνουν ότι οι διαθέσιμες κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) COVID είναι ελάχιστες, παρά τη μετατροπή δεκάδων κλινών γενικών περιστατικών σε COVID για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της πανδημίας.

Επιπροσθέτως, όπως αναφέρουν από τις 28/10 και μετά, δηλαδή μόλις μέσα σε σε μια εβδομάδα, έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό, πάνω από 100 υγειονομικοί πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται μαζί με τις άλλες εκατοντάδες εισαγωγές των τελευταίων ημερών.

Οι γιατροί της παράταξης ΑΡΣΙ – Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για ελλιπή προετοιμασία για το δεύτερο κύμα της πανδημίας:  “Ούτε προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού έκανε, ούτε επίταξη κρίσιμων δομών του μεγάλου ιδιωτικού τομέα αλλά ούτε καν αξιοποίηση υπαρχουσών κτιριακών δομών του δημοσίου, όπως νοσοκομείο Λοιμωδών της Θεσσαλονίκης και το «Παναγία»”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι νοσοκομειακοί γιατροί.

«Το «μάρμαρο» των συνεπειών το πληρώνουν οι ασθενείς και οι υγειονομικοί. Πρέπει έστω και τώρα να γίνει αυτό που λέμε από την άνοιξη : μονιμοποίηση όλου του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού, μαζικές προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις με ΠΝΠ χωρίς γραφειοκρατία, αξιοποίηση όλων των κτιριακών υποδομών, επίταξη άνευ όρων των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων, επιτέλους σοβαρή πολιτική στην ιχνηλάτηση και όχι βολόδερμα από τα τυφλά οριζόντια lockdown”.

ΙΣΘ: «Πρέπει να κλείσουν και τα Γυμνάσια όχι μόνο τα Λύκεια»

Σε ότι αφορά το κλείσιμο των Λυκείων κρίθηκε από τον ΙΣΘ… ανεπαρκές και ότι το μέτρο θα πρέπει να επεκταθεί και στα Γυμνάσια γιατί «οι μαθητές άνω των 13 ετών ενδέχεται να μετέχουν ενεργά στην αλυσίδα της επιδημίας σε αντίθεση με τα μικρότερα παιδιά του δημοτικού ή τα νήπια των οποίων το ιϊκό φορτίο είναι πολύ μικρό (κι όταν νοσούν έχουν ήπια συμπτωματολογία)», συμφωνώντας με την θέση που έχει εκφράσει και ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Εξαδάκτυλος.