Κορωνοϊός: Σε κλίμα συγκίνησης η τελευταία ενημέρωση Τσιόδρα – Χαρδαλιά από το Υπουργείο Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
Τσιόδρα
Σε κλίμα συγκίνησης και με τον καθηγητή παθολογίας και υπεύθυνο ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό Σωτήρη Τσιόδρα να κάνει τον απολογισμό του τρίμηνου τεράστιου έργου που προσέφερε ο ίδιος και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και να δακρύζει, ολοκληρώθηκε η τελευταία ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Συγκινημένος αποχαιρέτησε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Τεράστια ήταν η επιτυχία της Ελλάδας και των Ελλήνων» δήλωσε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας αποχαιρετώντας επί του παρόντος τους Έλληνες, που καθημερινά συντόνιζαν με αγωνία τις τηλεοράσεις τους για να ενημερωθούν για την πορεία της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα.

Η πανδημία είναι πολύ χαμηλά, αλλά η καλή μας πορεία «μπορεί να μπει ανά πάσα στιγμή σε κίνδυνο, εάν δεν προσέξουμε», δήλωσαν και οι δύο επικεφαλής της ενημέρωσης.

Παράλληλα ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε μελέτες που επιβεβαιώνουν την μεγάλη επιτυχία που κατάφερε η χώρα με το «αιματηρό lockdown» και τα περιοριστικά μέτρα που επέβαλλε, ως προς τον περιορισμό της νόσου COVID-19.

Τσιόδρας: «Θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερους από 10.000 νεκρούς»

Ο καθηγητής, αποκάλυψε τα σενάρια που προκύπτουν από τα μαθηματικά μοντέλα των επιστημόνων και είπε ότι ένα αισιόδοξο σενάριο θα ήταν σήμερα να είχαμε περισσότερους από 10.000 νεκρούς και όχι μόνο 173.

Σε έρευνα που έγινε από το Κέντρο Αιμοδοσίας, στο πλαίσιο της οποίας έχουν εξεταστεί δείγματα από 3.400 αιμοδότες, 24 από αυτά ήταν θετικά, δηλαδή το 0,7%. Οπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη ακόμη 6.600 αιμοδοτών για να έχουμε έναν αριθμό κοντά στις 10.000.

Σε δεύτερη μελέτη που μελετά δείγματα από εναπομείναντες ορούς τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο και γίνεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από 2.569 εξεταστέα δείγματα έως σήμερα είχαμε εννέα θετικά δείγματα, δηλαδή ποσοστό 0,35%. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα πολύ λιγότερο από το 1% του γενικού πληθυσμού μολύνθηκε από κορωνοϊό.

«Θα με συγχωρέσετε, θα πρέπει να αναφερθώ σε ακόμη μία μεγάλη επιτυχία της πατρίδας μας», είπε ο κ. Τσιόδρας. «Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω από την καθηγήτρια Βάνα Σύψα, με το καλύτερο δυνατό σενάριο σχετικά με τη θνητότητα του ιού, δηλαδή με ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και με μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μία μέση τιμή 13.685 θανάτους», τόνισε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πώς με μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 20% θα είχαμε 7.015 θανάτους: «Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, διότι έστω και αργά τα μέτρα θα τα παίρναμε, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, όμως θα ήταν αργά».

Στις 26 Μαΐου καταγράφονταν στην Ελλάδα 16 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έναντι 815 στο Βέλγιο, 574 στην Ισπανία, 555 στην Βρετανία και 555 και 544 στην Ιταλία. «Αν ξέχναγα τις μαθηματικές εκτιμήσεις και στη χώρα μας είχαμε 500 θανάτους ανά εκατομμύριο, θα αναμέναμε περίπου 5.400 θανάτους», κατέληξε ο καθηγητής.

Η πανδημία στην Ελλάδα σήμερα

Τα 10 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 2892. Το 55% από αυτά αφορά άνδρες, ενώ τα 628 (21.8%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 1644 (56.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ασθενείς διασωληνωμένοι ή/και σε ΜΕΘ

Επίσης, 18 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ η διάμεση ηλικία τους είναι τα 69 έτη. Οι 4 (27.8%) από αυτούς είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

  • 101ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Θάνατοι από COVID-19

Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 173 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 52 ήταν γυναίκες (30%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 94.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

  • Έχουν συνολικά ελεγχθεί 160.991 κλινικά δείγματα.