Κορωνοϊός: Σε επίπεδα άνοιξης τα νέα κρούσματα. Ξεπέρασαν τα 2.000 σε όλη τη χώρα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Έφτασαν τα 2.107 τα νέα κρούσματα. Μειώθηκαν λίγο οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Μικρή περαιτέρω αύξηση στον αριθμό των νέων εισαγωγών, αλλά και στα εξιτήρια από τις εντατικές.

Ασταμάτητος συνεχίζει ο νέος κορωνοϊός την επέλασή του στη χώρα μας, καθώς του δίνουμε συνεχώς ευκαιρίες για να εξαπλωθεί. Τα νέα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου έφτασαν τα 2.107, επιστρέφοντας στα επίπεδα που ήταν στο τέλος της άνοιξης.

Η συντριπτική πλειονότητα των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται και πάλι στους νέους, κυρίως στις ηλικίες κάτω των 39 ετών.

Το τελευταίο 24ωρο δέκα ακόμα ασθενείς δεν κατόρθωσαν να νικήσουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ωστόσο, αυξήθηκαν και τα εξιτήρια από τις εντατικές. Μειώθηκε επίσης για μία ακόμα ημέρα ο αριθμός όσων νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις μονάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των νέων κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 433.021. Οι 12.773 από τους ασθενείς αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους. Το 95,2% όσων κατέληξαν έπασχαν από υποκείμενο νόσημα ή/και είχαν ηλικία άνω των 70 ετών.

Επιπλέον, με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων επτά ημερών:

  • 146 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό
  • 1.769 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Συνολικά, στις μονάδες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 153 ασθενείς. Από αυτούς, οι δύο στους τρεις (το 68%) είναι άνδρες. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. To 88,2% πάσχουν από υποκείμενο νόσημα ή/και έχουν ηλικία 70 ετών και άνω.

Το 41,9% των ασθενών (οι 64 από τους 153 διασωληνωμένους) έχουν ηλικία κάτω των 65 ετών. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι τρεις ασθενείς ηλικίας 18-39 ετών.

Αυξήθηκαν κι άλλο οι εισαγωγές

Από τις αρχές της πανδημίας έως σήμερα, 2.720 ασθενείς νίκησαν τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός και εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Ο αντίστοιχος αριθμός χθες ήταν 2.713, επομένως ακόμα επτά ακόμα ασθενείς πήραν εξιτήριο από την εντατική το τελευταίο 24ωρο.

Όσον αφορά τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της χώρας, αυξήθηκαν για ένα ακόμα 24ωρο. Έφθασαν τις 68, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 15,25%. Εχθές εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας 59 ασθενείς.

Δυστυχώς, έχει αρχίσει να αυξάνεται ο μέσος όρος των εισαγωγών του τελευταίου επταημέρου. Πλέον είναι 49, έναντι 45 χθες και 41 πριν από δύο ημέρες.

Συνολικά, η μέση ηλικία των ανθρώπων που νόσησε ο κορωνοϊός στη χώρα μας είναι τα 43 έτη. Αντίστοιχα, η μέση ηλικία όσων έχασαν τη ζωή τους από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι τα 78 έτη. Ο νεότερος ασθενής ήταν λίγων μηνών και ο γηραιότερος 106 ετών.

 

Φωτογραφία: iStock