Κορωνοϊός: Σχεδόν 1 στα 2 κρούσματα στην Ελλάδα από 40 έως 64 ετών – Ο νέος χάρτης του ΕΟΔΥ με τις περιοχές

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα αποτυπώνει η τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ. Τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα είναι στην ηλικιακή ομάδα 40-64. Αναλυτικός χάρτης με τα κρούσματα ανά περιοχή.

Στην τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εμφανίζεται η πορεία της εξάπλωσης της νόσου COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός στην Ελλάδα, μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Η καταγραφή των επιστημόνων του ΕΟΔΥ έγινε επί συνόλου 1156 κρουσμάτων. Ωστόσο, από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως τις 29 Μαρτίου 2020, στα εργαστήρια που διενεργούν εξετάσεις για τον νέο κορωνοϊό ελέγχθηκαν συνολικά 15.151 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 970 (6,4%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό.

Τα ευρήματα  επιβεβαιώνουν την επικράτηση σε κρούσματα της ηλικιακής ομάδας 40-64, ενώ η Αθήνα και η Αττική εμφανίζουν σταθερά την μεγαλύτερη διασπορά ανάμεσα στους νομούς όλης της χώρας.

Στην ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων, συγκεκριμένα επικρατεί η ηλικία των 45-50 ετών με 117 καταγεγραμμένα κρούσματα, ακολουθεί η ηλικία 50-55 ετών με 114 κρούσματα και τέλος η ηλικία 55-60 ετών, με 112 επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.

Σύνολο 343 στην ηλικιακή ομάδα 40-64

Δείτε το διάγραμμα με την ηλικιακή κατανομή:

 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το 94% των κρουσμάτων είναι Έλληνες υπήκοοι, ενώ οι άνδρες έχουν σταθερά το προβάδισμα στην νόσηση από τον νέο ιό με το 56,2 % των κρουσμάτων έναντι του 43,8% που καταγράφεται στις γυναίκες

Σοβαρά περιστατικά – νοσηλείες σε ΜΕΘ

Εκθετική είναι η αύξηση της καμπύλης των περιστατικών που εισάγονται καθημερινά ή παραμένουν για νοσηλεία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Δείτε το σχετικό διάγραμμα από τον ΕΟΔΥ:

Κορωνοϊός: Η γεωγραφική εξάπλωση της νόσου ανά την Ελλάδα

Ο νομός της Αττικής διατηρεί το προβάδισμα στη διασπορά της νόσου COVID-19 με τη συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, ενώ αυξημένη επίπτωση στον πληθυσμό εμφανίζει ο κορωνοϊός και στον νομό Καστοριάς, με τη διαπορά του ιού να φτάνει το 54% ανά 100.000 πληθυσμού.

Κορωνοϊός: Χάρτης επίπτωσης βεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού

Δείτε την αναλογία ελεγχθέντων και θετικών κρουσμάτων από την αρχή της καταγραφής της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα και μέχρι την περασμένη Κυριακή.

Κορωνοϊός: Το διάγραμμα της επιδημικής καμπύλης