Κορωνοϊός: Σάλος με το «κρυφό βίντεο» της Pfizer για τον κορωνοϊό και τις έρευνες στην εταιρεία

  • Ρούλα Τσουλέα
Pfizer
Τι λέει στο επίμαχο απόσπασμα του βίντεο ο νεαρός άνδρας που περιγράφεται ως στέλεχος της Pfizer.

Σάλος έχει ξεσπάσει με ένα βίντεο που (υποτίθεται ότι) δείχνει ένα στέλεχος της Pfizer να μιλά για χειραγώγηση του κορωνοϊού, με σκοπό το κέρδος μέσω της δημιουργίας νέων εμβολίων.

Τη σχετική είδηση προέβαλλε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Fox News πριν από τέσσερις ημέρες, στις 26 Ιανουαρίου. Μία ημέρα νωρίτερα, ο γνωστός αντιεμβολιαστικός οργανισμός Project Veritas, που έκανε τη βιντεοσκόπηση, είχε αναρτήσει το βίντεο στην ιστοσελίδα του στο Twitter.

Η βιντεοσκόπηση, που έχει γίνει σε εστιατόριο, έχει γίνει με κρυφή κάμερα. Συνομιλούν δύο άνδρες, ένας άγνωστος που θέτει ερωτήματα και ένας νεαρός που παρουσιάζεται από το μοντάζ ως «Jordon Trishton Walker, διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης για Στρατηγικές Επιχειρήσεις και Επιστημονικό Σχεδιασμό mRNA της Pfizer (Pfizer Director of Research and Development – Strategic Operations and mRNA Scientific Planning).

Το βίντεο αναπαρήγαγε ο παρουσιαστής του Fox News Tucker Carlson στην εκπομπή του «Tucker Carlson Tonight». Τίτλος του σχετικού αποσπάσματος ήταν «How powerful Big Pharma is» και θέμα το πώς αποσιωπήθηκε η «αποκάλυψη» από όλα τα άλλα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ και του πλανήτη.

«Μια σκέψη που ακούστηκε σε ένα μίτινγκ»

Στο επίμαχο σημείο του μονταρισμένου βίντεο ακούγονται ή/και γράφονται στην οθόνη οι εξής διάλογοι:

  • Jordon Walker: Ξέρετε ότι οι ιοί μεταλλάσσονται;
  • Άγνωστος: Ναι
  • Jordon Walker: Λοιπόν, ένα από τα πράγματα που διερευνάμε είναι γιατί δεν το μεταλλάσσουμε μόνοι μας, ώστε να εστιάσουμε, να δημιουργήσουμε προληπτικά νέα εμβόλια, σωστά; Έτσι, πρέπει να το κάνουμε αυτό. Αν όμως το κάνουμε, υπάρχει κίνδυνος όπως φαντάζεστε, κανείς δεν θέλει να έχει μία φαρμακευτική εταιρεία που μεταλλάσσει τους καταραμένους (f…king) ιούς.
  • Άγνωστος: Ναι, οκ
  • Jordon Walker: Έτσι είμαστε σε μία φάση: θέλουμε να το κάνουμε αυτό; Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που σκεφτόμαστε. Είναι κάτι για το μέλλον, ίσως να μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες εκδοχές των εμβολίων και διάφορα τέτοια.
  • Άγνωστος: Οκ, δηλαδή η Pfizer σκέφτεται τελικά να μεταλλάξει τον κορωνοϊό;
  • Jordon Walker: Όχι, δεν είναι αυτό που λέμε στο κοινό. Όχι, ήταν μια σκέψη που ακούστηκε σε ένα μίτινγκ.

Στη συνέχεια του βίντεο, ο νεαρός προσθέτει:

  • Jordon Walker: Πρέπει να είσαι πολύ ελεγχόμενος (σ.σ. προσεκτικός), ώστε να βεβαιώνεσαι ότι ο ιός που μεταλλάσσεις δεν θα δημιουργήσει κάτι σαν, κάτι που θα εξαπλωθεί παντού. Για να είμαι ειλικρινής, αυτός υποψιάζομαι ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο ιός (σ.σ. ο κορωνοϊός) άρχισε στην Wuhan (σ.σ. στην Κίνα). Δεν έχει καμία λογική ότι αυτός ο ιός εμφανίστηκε από το πουθενά.

Η απάντηση της εταιρείας

Για το θέμα εξέδωσε απάντηση η Pfizer. Σε αυτήν αναφέρει ότι κατά την ανάπτυξη των εμβολίων για την COVID-19 «δεν διεξήγαγε ούτε έρευνα κέρδους λειτουργίας (σ.σ. έρευνα με γενετική τροποποίηση ενός οργανισμού) ούτε έρευνα κατευθυνόμενης εξέλιξης». Αυτό που έκανε μαζί με τους συνεργάτες της ήταν «έρευνα στην οποία χρησιμοποιείται ο αρχικός κορωνοϊός για να εκφραστεί η πρωτεΐνη-ακίδα από τα νέα «στελέχη ανησυχίας»».

Η πρωτεΐνη-ακίδα είναι αυτή που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Μετά την προσκόλληση μπορεί να εισβάλλει στο εσωτερικό τους. Οι μεταλλάξεις (και) σε αυτή την πρωτεΐνη ευθύνονται για τα νέα στελέχη του κορωνοϊού που κατά καιρούς αναδύονται.

Η Pfizer προσθέτει ότι η έρευνα αρχίζει «μόλις αναγνωρίσουν οι Αρχές Δημοσίας Υγείας ένα νέο «στέλεχος (παραλλαγή) ανησυχίας»». Αυτός είναι ένας προσδιορισμός που δίνεται στα στελέχη τα οποία δείχνουν ότι θα μπορούσαν να εξαπλωθούν ευρέως.

Όπως εξηγεί, με τον τρόπο αυτό αξιολογείται γρήγορα η ικανότητα ενός εμβολίου να παράγει αντισώματα που εξουδετερώνουν την νέα παραλλαγή. Ύστερα, τα αποτελέσματα δίνονται για αξιολόγηση και δημοσίευση σε ιατρικές επιθεωρήσεις (περιοδικά). Η όλη διαδικασία είναι «ένα από τα βήματα που χρησιμοποιούνται για να καθοριστεί αν απαιτείται αναθεώρηση του εμβολίου».

Φωτογραφία: Απόσπασμα από Fox News