Κορωνοϊός: Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα – Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων – Αναστέλλονται οι εκδρομές στο εξωτερικό

  • Γιάννα Σουλάκη
κρούσματα
Συνεχίζουν την "επίπονη" όπως χαρακτηρίστηκε ιχνηλάτηση των επαφών των 4 -μέχρι στιγμής- επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί στη χώρα μας, σύμφωνα με τη νεότερη επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας.

Την επέκταση του μέτρου της απαγόρευσης των εκπαιδευτικών εκδρομών στο εξωτερικό, ανακοίνωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος για τον κορωνοϊό για τη χώρα μας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Το μέτρο αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών Υγείας, Βασίλη Κικίλια και Παιδείας, Νίκης Κεραμέως.

«Είναι δύσκολο να ιχνηλατηθούν τα περιστατικά στο εξωτερικό και για το λόγο αυτό προχωράμε στην αναστολή των εκδρομών», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι συνεχίζεται η «επίπονη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών για τα προηγούμενα κρούσματα. Όλοι οι έλεγχοι ήταν αρνητικοί», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Στη συνέχεια ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στην αναστολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων, διευκρινίζοντας, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις συνεχιζόμενης μετάδοσης του ιού στη χώρα μας, αλλά εάν δεν αναστέλλονταν οι εκδηλώσεις θα μπορούσε να υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η επιδημία επεκτείνεται σε ολοένα και περισσότερες χώρες, ενώ συνεχίζονται τα φαινόμενα μετάδοσης στην κοινότητα όπου δεν υπάρχει σαφής πηγή προέλευσης. «Ο κόσμος ετοιμάζεται για την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Κικίλιας: Να τηρούνται τα μέτρα προστασίας

Στη συνέχεια έλαβε το λόγο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού, όπως είναι το καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή επαφής με νοσούντες.

«Θέλω να ζητήσω από όλους σας να επικοινωνήσουμε σωστά το μήνυμα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενο νόσημα, αυτούς επηρεάζει ο συγκεκριμένος ιός. Τονίζω  την ανάγκη προστασίας αυτών των συμπολιτών μας. Να έχουμε εμπιστοσύνη στους ειδικούς».

Πριν την ενημέρωση προηγήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες του Υπουργείου Υγείας με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων της χώρας, αλλά και σύσκεψημεταξύ του Υπουργού Υγείας και της Υπουργού Παιδείας και του υφυπουργού παρά το πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου.