Κορωνοϊός: Πράσινο φως στην Ευρώπη για τρίτη δόση από τα εμβόλια, αλλά εν μέρει

  • Ρούλα Τσουλέα
τρίτη δόση
Τι ισχύει για τους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό και τι για τον υγιή πληθυσμό ηλικίας άνω των 18 ετών. Ο διαχωρισμός που έκανε η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Θετική ήταν η γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την τρίτη δόση από τα εμβόλια mRNA της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ωστόσο η απόφασή της έχει δύο σκέλη.

Το πρώτο είναι τα άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Γι’ αυτούς, η επιτροπή εξέδωσε θετική εισήγηση. Το αν όμως θα χορηγηθεί τρίτη δόση και στους υγιείς ενήλικες είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσει κάθε ευρωπαϊκό κράτος ξεχωριστά.

Οι λεπτομέρειες της γνωμοδότησης περιέχονται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP).  Όπως αναφέρει, η τρίτη δόση μπορεί να χορηγηθεί στους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη δεύτερη. Τα εμβόλια που εισηγείται να χορηγηθούν είναι αυτά των εταιρειών Pfizer/BioNTech ή Moderna

Όπως εξηγεί, μελέτες έδειξαν ότι η έξτρα δόση από τα εμβόλια αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού να παράγει αντισώματα κατά του ιού. Οι μελέτες διεξήχθησαν σε ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων και λάμβαναν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Η Επιτροπή επισημαίνει πως δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις ότι αυξημένη παραγωγή αντισωμάτων σημαίνει αυξημένη προστασία έναντι της COVID-19. Ωστόσο εκτίμησε πως αυτό θα συμβεί τουλάχιστον σε έναν ποσοστό όσων θα λάβουν την τρίτη δόση.

Άλλο η αναμνηστική δόση στους υγιείς

Ωστόσο η τρίτη δόση για τους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό διαφέρει από την αναμνηστική δόση σε ανθρώπους με φυσιολογικό ανοσοποιητικό.

Για τους υγιείς ανθρώπους, η CHMP αναφέρει ότι εξέτασε στοιχεία για το εμβόλιο της Pfizer. Έδειξαν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων στα άτομα 18-55 ετών αυξάνονται, όταν η τρίτη δόση γίνεται 6 μήνες μετά τη δεύτερη. Η Επιτροπή εκτιμά ότι, βάσει αυτών των ευρημάτων, «αναμνηστικές δόσεις θα μπορούσαν να εξεταστούν τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση». Η σχετική απόφαση, όμως, θα ληφθεί «σε εθνικό επίπεδο», δηλαδή από κάθε κράτος ξεχωριστά.

Με την απόφαση αυτή, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προστίθενται σε εκείνα που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε τρίτη δόση. Ανάλογες αποφάσεις έχουν λάβει, μεταξύ άλλων, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Ωστόσο δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των κρατών για το εύρος του πληθυσμού που θα καλύψει η τρίτη δόση από τα εμβόλια. Έως στιγμής, μόνο το Ισραήλ έχει αποφασίσει να τη χορηγήσει σε ολόκληρο τον πληθυσμό του, αναφέρει το Reuters.

Φωτογραφία: iStock