Κορωνοϊός: Πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της υδροξυχλωροκίνης

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει η αξιολόγηση του φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη, μετά την προσωρινή εξαίρεσή του από τη μελέτη του, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η αξιολόγηση του φαρμάκου υδροξυχλωροκίνη για την αντιμετώπιση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19, θα ολοκληρωθεί σύντομα, πιθανώς έως τα μέσα Ιουνίου, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε έπειτα από την προσωρινή εξαίρεση της υδροξυχλωροκίνης από την μελέτη SOLIDARITY. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας άρχισε αυτή τη μελέτη πριν από δύο μήνες. Σκοπός της είναι να αξιολογηθεί σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ασθενών η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τεσσάρων φαρμάκων και φαρμακευτικών συνδυασμών εναντίον του κορωνοϊού.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Μαζική μελέτη για τέσσερις ελπιδοφόρες θεραπείες άρχισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Π.Ο.Υ.: Αποφάσισε προσωρινή αναστολή της χορήγησης υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με κορωνοϊό

Υδροξυχλωροκίνη: Παγκόσμια απογοήτευση από τις πρώτες ισχυρές ενδείξεις αποτυχίας του φαρμάκου

Περίπου 3.500 ασθενείς από 17 χώρες του κόσμου έχουν ήδη ενταχθεί στη μελέτη. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς στη μελέτη έχουν δηλώσει συμμετοχή περισσότερα από 400 νοσοκομεία σε 35 χώρες.

Μία από τις τέσσερις θεραπείες ήταν η υδροξυχλωροκίνη, η οποία όμως προσωρινά εξαιρέθηκε. Και αυτό, διότι μία μελέτη παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet, έδειξε ότι το φάρμακο συσχετίζεται με αυξημένα ποσοστά σοβαρών αρρυθμιών και θνησιμότητας.

«Η τελική απόφαση για τις βλάβες, τα οφέλη ή την απουσία οφέλους από την υδροξυχλωροκίνη θα ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων», ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Αυτό αναμένεται να γίνει έως τα μέσα Ιουνίου».

Τι θα γίνει με τους ασθενείς που λαμβάνουν το φάρμακο

Οι ασθενείς που ήδη λαμβάνουν υδροξυχλωροκίνη στο πλαίσιο της SOLIDARITY, μπορούν να ολοκληρώσουν τη θεραπεία τους, πρόσθεσε. Αντίστοιχα, οι νέοι ασθενείς που θα ενταχθούν στη μελέτη μπορούν να λάβουν κάποια άλλη από τις θεραπείες που εξετάζει η μελέτη.

Στη μελέτη SOLIDARITY (Αλληλεγγύη) αξιολογούνταν αρχικά τέσσερις θεραπείες για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Τα φάρμακα στις τρεις από αυτές ήταν εγκεκριμένες για άλλες παθήσεις:

  • Το remdesivir, ένα φάρμακο που είχε σχεδιαστεί για τον ιό Έμπολα, αλλά δεν είχε εγκριθεί
  • Ο σταθερός συνδυασμός των φαρμάκων lopinavor και ritonavir (περιέχονται σε ένα φάρμακο). Χορηγείται σε ασθενείς με HIV/AIDS λοίμωξη
  • Ο προαναφερθείς σταθερός συνδυασμός μαζί ιντερφερόνη-βήτα. Η ιντερφερόνη-βήτα είναι μία ουσία που χορηγείται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας)
  • Η χλωροκίνη ή το παράγωγό της υδροξυχλωροκίνη. Είναι συγγενή φάρμακα για την ελονοσία.

Άλλες μελέτες που αξιολογούν την υδροξυχλωροκίνη ή την χλωροκίνη θα συνεχιστούν. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται μελέτη με 440 ασθενείς στις ΗΠΑ.

Αντιδράσεις

Οι παρασκευάστριες εταιρείες της υδροξυχλωροκίνης και της χλωροκίνης έχουν διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια δωρεάν δόσεις των φαρμάκων για να αντιμετωπιστεί ο νέος κορωνοϊός.

Εκπρόσωπος μιας εκ των εταιρειών, της Novartis, δήλωσε ότι η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet ήταν «μελέτη παρατήρησης». Οι μελέτες παρατήρησης, λόγω του σχεδιασμού τους, δεν μπορούν να αποδείξουν σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Επομένως, η μελέτη του Lancet δεν αποδεικνύει ότι η υδροξυχλωροκίνη ή η χλωροκίνη προκάλεσε τις αρρυθμίες ή τους πρόσθετους θανάτους των ασθενών που είχε αρρωστήσει βαριά ο κορωνοϊός.

«Απαιτούνται τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μελέτες για να γίνει πλήρως κατανοητή η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια», δήλωσε εκπρόσωπος της Novartis σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διευκρίνισε ότι στην ανασκόπησή του δεν θα εξεταστούν μόνο τα στοιχεία της μελέτης του Lancet. Θα εξεταστούν και τα έως τώρα ευρήματα της SOLIDARITY και άλλων μελετών. Στόχος είναι να εξακριβωθεί εάν η συσχέτιση που κατέδειξε η μελέτη του Lancet, έχει διαπιστωθεί και σε άλλες ερευνητικές προσπάθειες.