Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα είναι ευάλωτη στα αντισώματα που παράγουν τα εμβόλια

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα στο εργαστήριο για την ικανότητα των αντισωμάτων από τα εμβόλια να εξουδετερώνουν τον κορωνοϊό Δέλτα. Τι υποδηλώνουν τα ευρήματα αυτά.

Η μετάλλαξη Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδίδεται εύκολα και να αρρωσταίνει σοβαρά πολλούς ανθρώπους, αλλά δεν κατορθώνει να διαφεύγει με επιτυχία από τα αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός όταν εμβολιάζεται, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σαιντ Λούις.

Οι ερευνητές εξέτασαν στο εργαστήριο πόσο αποτελεσματικά εξουδετερώνουν τον κορωνοϊό τα αντισώματα που παράγουν όσοι κάνουν το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech. Στην έρευνα δεν εξετάστηκε μόνο το στέλεχος Δέλτα, που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Ελέγχθηκαν όλα τα στελέχη που είχαν εξαπλωθεί στον κόσμο πριν από αυτό.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Immunity, εξηγούν γιατί οι εμβολιασμένοι έχουν πολλές πιθανότητες να αποφύγουν το στέλεχος Δέλτα.

Τα ευρήματα

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, όταν ένας άνθρωπος κάνει το εμβόλιο Pfizer/BioNTech ο οργανισμός του παράγει 13 αντισώματα. Οι επιστήμονες εξέθεσαν στα αντισώματα αυτά τον αρχικό κορωνοϊό και τέσσερα στελέχη που δημιούργησε στην πορεία της πανδημίας. Όπως διαπίστωσαν:

  • Τα στελέχη Δέλτα (ινδικό) και Άλφα (βρετανικό) που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός εξουδετερώνονται από 12 από τα 13 αντισώματα.
  • Τα στελέχη Βήτα (νοτιοαφρικανικό) και Γάμμα (βραζιλιάνικο) διαφεύγουν από αρκετά αντισώματα. Ωστόσο παραμένουν ευάλωτα στα 8 από τα 13.
  • Ο αρχικός κορωνοϊός διαφεύγει από τα περισσότερα αντισώματα. Εναντίον του είναι αποτελεσματικά 5.

Ένας αδύναμος κορωνοϊός

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Δέλτα «είναι ένας αδύναμος, απέναντι στα εμβόλια, κορωνοϊός», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ali Ellebedy, καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Εάν ήμασταν αντιμέτωποι με ένα στέλεχος με την ανθεκτικότητα του Βήτα και την μεταδοτικότητα του Δέλτα, θα είχαμε πολύ σοβαρό πρόβλημα».

Οι ερευνητές τονίζουν πως τα ευρήματά τους μπορεί να εξηγούν τα πολύ χαμηλά ποσοστά λοιμώξεων μεταξύ των εμβολιασμένων. Στοιχεία από 25 πολιτείες των ΗΠΑ που ανέλυσε το Kaiser Family Foundation έδειξαν ότι τα ποσοστά μολύνσεως των εμβολιασμένων κυμαίνονται:

  • Από 0,01% επί των νέων κρουσμάτων στο Κονέκτικατ
  • Έως 0,29% επί των νέων κρουσμάτων στην Αλάσκα

Στα ποσοστά αυτά συμπεριλαμβάνονται οι διαγνώσεις, οι νοσηλείες και οι θάνατοι, διευκρινίζει το KFF.

Φωτογραφία: iStock