Κορονοϊός: Πώς γίνεται η διακομιδή non Covid ασθενών στα ιδιωτικά νοσοκομεία – Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ

  • Γιάννα Σουλάκη
ιδιωτικές
Το σχέδιο συνεργασίας του Υπουργείου Υγείας με τις ιδιωτικές κλινικές παρουσίασε η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Στο μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ του ΕΟΠΥΥ, Υπουργείου Υγείας, Διοικητών ΥΠΕ και των εκπροσώπων των κλινικαρχών προβλέπεται η αξιοποίηση 215 κλινών του ιδιωτικού τομέα για τη νοσηλεία non Covid περιστατικών.

Με 215 κλίνες συμμετέχουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία στο έργο του Υπουργείου Υγείας για τη στήριξη του ΕΣΥ και τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Το σχετικό μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη στις 5 Μαρτίου, από τη Διοικήτρια και Πρόεδρο του Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, το Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο, τους Διοικητές 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας , κ. κ. Παναγιώτη Στάθη, Χρήστο Ροΐλο και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Σέργιο Σταμπουλούς.

Συγκεκριμένα καθορίζεται πως κάθε κλινική δηλώνει τις διαθέσιμες κλίνες νοσηλείας για ασθενείς που δεν πάσχουν από COVID-19, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, με δυνατότητα παράτασης για άλλη μία εβδομάδα κατόπιν σχετικής επιστολής του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και του ΕΟΠΥΥ για την αναγκαιότητα παράτασής του.

Σημειώνεται, πως υπεύθυνος για την εποπτεία και το συντονισμό της διαδικασίας διακομιδής ασθενών ορίζεται ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, σε συνεργασία με τους Διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠΕ, στην αρμοδιότητα των οποίων είναι η διοικητική εποπτεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ από τα οποία θα διακομίζονται τα περιστατικά.

Πώς θα γίνεται η διακίνηση και μεταφορά ασθενών

Κάθε κλινική, θα συγκεντρώνει τα φύλλα νοσηλείας των ασθενών που νοσηλεύτηκαν στις ως άνω διατιθέμενες κλίνες, καταθέτοντας στον ΕΟΠΥΥ διακριτή συγκεντρωτική μηνιαία κατάσταση για την αποζημίωση τους, η οποία επιβεβαιώνεται από το ΕΚΑΒ, βάσει των διακομισθέντων περιστατικών.

Στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομισθούν περιστατικά που νοσηλεύονται σε κλίνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας για περαιτέρω νοσηλεία, προκειμένου να εκκενωθούν ισάριθμες κλίνες σε Δημόσια Νοσοκομεία σύμφωνα με το πλάνο του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, στις ιδιωτικές κλινικές θα διακομίζονται περιστατικά παθολογικών ή πνευμονολογικών ειδικοτήτων.

Τα περιστατικά αυτά θα προέρχονται από την εφημερία Δημοσίων Νοσοκομείων και θα διακομίζονται στις ιδιωτικές κλινικές, βάση τη διαθεσιμότητά τους, με ασθενοφόρα των ιδιωτικών κλινικών. Η διαχείριση των περιστατικών αυτών θα γίνεται από το ΕΚΑΒ, με την προϋπόθεση αρνητικού τεστ ασθενούς, από το νοσοκομείο που διακομίζεται το περιστατικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ