Κορωνοϊός: Πλήρης έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer εναντίον της Covid-19

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβόλιο
Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech έλαβε πλήρη έγκριση για χορήγηση στις ηλικίες 16 ετών για άνω. Εξακολουθεί προς το παρόν να ισχύει Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (EUA) για τους νεότερους εφήβους και ως τρίτη δόση σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Πλήρη έγκριση στο εμβόλιο της εταιρείας Pfizer/BioNTech για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, έδωσε η αρμόδια υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), εγκρίνεται για χορήγηση σε άτομα ηλικίας 16 ετών και πάνω. Τον περασμένο Δεκέμβριο το εμβόλιο είχε λάβει την πρώτη Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης (Emergency Use Auhthorization – EUA). Ακολούθησαν δύο ακόμα EUA, η πρώτη για τους εφήβους και η δεύτερη ως τρίτη δόση για μερικούς ασθενείς.

Σύμφωνα με την FDA, προς το παρόν εξακολουθεί να ισχύει η EUA για τη χορήγηση σε εφήβους (ηλικίες 12 έως 15 ετών). Το ίδιο και για την τρίτη δόση η οποία αφορά μερικούς ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (ανοσοκατασταλμένους).

«Το κοινό μπορεί να είναι βέβαιο ότι το εμβόλιο αυτό πληροί τις υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας παρασκευής που απαιτεί η FDA», δήλωσε η Dr. Janet Woodcock, εκτελούσα χρέη επιτρόπου στην FDA. «Μολονότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, αναγνωρίζουμε ότι για μερικούς η πλήρης έγκριση της FDA αποτελεί μία κίνηση που τους δίνει μεγαλύτερη σιγουριά για να εμβολιαστούν. Η σημερινή έγκριση μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να αλλάξουμε την πορεία της πανδημίας».

Το εμβόλιο είναι ένα από τα τρία τα οποία είχαν λάβει Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης στις ΗΠΑ (τα άλλα δύο είναι εκείνα της Moderna και της Janssen/Johnson&Johnson). Διατίθεται με την εμπορική ονομασία Comirnaty και αποτελεί το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), έως και τις 22 Αυγούστου 2021 είχαν χορηγηθεί στις ΗΠΑ:

  • 204,7 εκατομμύρια δόσεις από το Comirnaty
  • 143,4 εκατομμύρια δόσεις από το Moderna
  • 14,1 εκατομμύρια δόσεις από το Janssen

Αντίστοιχα, πλήρως εμβολιασμένοι ήταν στις ΗΠΑ:

  •  92 εκατομμύρια άνθρωποι με το Comirnaty
  • 64,7 εκατομμύρια άνθρωποι με το Moderna
  • 13,9 εκατομμύρια άνθρωποι με το Janssen

Φωτογραφία: iStock