Κορονοϊός: Πίεση ξανά στις εφημερίες της Αττικής – Πόσοι ασθενείς εισήχθησαν στο σύστημα Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομεία
Επί πέντε συνεχόμενες ημέρες οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών Covid στα νοσοκομεία της Αττικής καταγράφονταν λιγότερες από 200. Το τελευταίο 24ωρο, ωστόσο, σημειώθηκε και πάλι αύξηση, προκαλώντας την αγωνία των επιστημόνων, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Μεγάλη ήταν και πάλι το τελευταίο 24ωρο η ροή των εισαγωγών ασθενών Covid στο σύστημα Υγείας της Αττικής. Μέσα σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν 220 νέες εισαγωγές, ενώ αντίθετα στη Θεσσαλονίκη που εμφάνιζε μεγάλη αύξηση χθες, σήμερα δεν σημειώθηκαν περισσότερες από 42 εισαγωγές σε όλα τα νοσοκομεία.

Από τις 220 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, οι 75 σημειώθηκαν στο νοσοκομείο αναφοράς  «Αττικόν» και οι 55 στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός». Στο ίδιο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της εφημερίας επιπλέον 10 ασθενείς, οι οποίοι τελικά διακομίστηκαν και απορροφήθηκαν από άλλα νοσοκομεία.

Oι αριθμοί ανεβάζουν και πάλι το θερμόμετρο της αγωνίας , καθώς εδώ και πέντε ημέρες υπήρχε ελεγχόμενη ροή ασθενών στα νοσοκομεία της Αττικής και οι εφημερίες χαρακτηρίζονταν «ήπιες». Συγκεκριμένα οι εφημερίες της Κυριακής έκλεισαν το πρωί της Δευτέρας με 153 νέες εισαγωγές, ενώ και μέσα στο Σαββατοκύριακο, δεν είχαν ξεπεράσει τις 175 (Παρασκευή 26/3).

Δείτε επίσης: Άνοιγμα λιανεμπορίου και σχολείων, με ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία – Πώς θα περιοριστεί ο κίνδυνος

Σήμερα ωστόσο, υπήρξε ανατροπή σκηνικού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα εισιτήρια ασθενών αποτελούν βασικό δείκτη που θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδριάζει αύριο για να αποφασίσει «ανοίγματα» και χαλάρωση του lockdown.

Οι υγειονομικοί επικεφαλής δεν βιάζονται  να εξάγουν συμπεράσματα. Ενδέχεται, όπως είπαν σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, να είναι ένα τυχαίο γεγονός που δεν αξιολογείται ως μόνιμη τάση. Σημαντική θα είναι η αποτίμηση ολόκληρης της εβδομάδας, η οποία θα κρίνει οριστικά, εάν η καμπύλη των εισαγωγών οδηγείται στην επιπεδοποίηση.

Πιέζονται οι ΜΕΘ στην Αττική

Μεγάλη πίεση υπάρχει, ωστόσο, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ενώ η χθεσινή εφημερία των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου ξεκίνησε με 10 κενές ΜΕΘ Covid αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία διαθέσιμη. Την ίδια στιγμή πενήντα διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε απλούς θαλάμους νοσηλείας αναμένοντας εισαγωγή σε ΜΕΘ.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο Στέλιος Λουκίδης, αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας δηλώνει ανήσυχος για την κατάσταση στις Εντατικές.

“Η πίεση στις Εντατικές μας φοβίζει, γιατί δεν θα αποκλιμακωθεί γρήγορα. Αν επιπεδωθεί η καμπύλη των εισαγωγών αυτήν την εβδομάδα, όμως, και να έχουμε μια αύξηση στις ΜΕΘ, δεν θα φτάσει στο σημείο που φοβόμαστε. Αν όμως, δεν επιπεδωθεί η καμπύλη αυτήν την εβδομάδα… χαθήκαμε!”, σημειώνει με έμφαση.

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, οι ασθενείς σε απλές κλινες Covid Λεκανοπεδίου είναι πλέον 2040.

Λουκίδης: “Η κοινωνία αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί ασύντακτα”

Παρά το γεγονός ότι ο Καθηγητής Στέλιος Λουκίδης ζει καθημερινά την πίεση που υπάρχει στα νοσοκομεία, δηλώνει ότι είναι πιο επικίνδυνη η ασύντακτη συμπεριφορά των ανθρώπων και τάσσεται υπέρ του σταδιακού «ανοίγματος». Η ανάγκη των πολιτών για επαφή και κοινωνικοποίηση έχει οδηγήσει στον ανεξέλεγκτο συγχρωτισμό τους σε σπίτια και πλατείες, χωρίς τήρηση των μέτρων, λέει.

Και εξηγεί: “Έτσι, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα η κοινωνία ασύνταχτα κυκλοφορεί. Από τις εικόνες που βλέπουμε καθημερινά καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ χειρότερο αυτό που γίνεται τώρα. Εάν το κράτος μπορέσει να κάνει ένα τακτοποιημένο και σταδιακό άνοιγμα για να ξέρουμε τι φταίει, δεν διαφωνώ να γίνει. Δηλαδή το να ανοίξει το λιανεμπόριο, προστατεύοντας τους εργαζόμενους με τεστ, βάζοντας και τα self test που θα κάνουν οι καταναλωτές και τηρώντας κι ένα κομμάτι με click in shop με ραντεβού και με συγκεκριμένο χρόνο των sms, θα μπορούσαμε να δούμε και τι επίδραση έχει στα περιστατικά το λιανεμπόριο”, σημειώνει.

Με τον ίδιο τρόπο, τονίζει ο Καθηγητής, θα μπορούσαν να ανοίξουν και τα σχολεία: με rapid test στους εκπαιδευτικούς και self test στους μαθητές. Οι καθηγητές μάλιστα, θα μπορούν επιπλέον να εμβολιάζονται και μέσω του μηχανισμού αναπλήρωσης χαμένων δόσεων εμβολίων, όπως ανακοινώθηκε χθες από τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.