Κορωνοϊός – Πέτσας: «Φρενάραμε τον ιό, θα ζούσαμε δραματικές στιγμές!» – Τα διαγράμματα που το αποδεικνύουν

 • Γιάννα Σουλάκη
Πέτσας
Διαγράμματα με συγκριτικά στοιχεία από την εξάπλωση του κορωνοϊού, που αποδεικνύουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της ΕΕ με παρόμοιο ή ελαφρώς μεγαλύτερο πληθυσμό, έδωσε στη δημοσιότητα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μέχρι στιγμής, πηγαίνουμε καλύτερα σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών «Οι δυσκολίες είναι μεγάλες και επιβάλλουν αταλάντευτη συστράτευση στις γραμμές που υποδεικνύουν οι ειδικοί. Ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος, αλλά και ο πιο κρίσιμος μήνας. Και, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός».

Αυτές τις μέρες μπαίνουμε σε μια «κρίσιμη φάση του ακήρυχτου πολέμου«, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όμως, «η άμυνα της χώρας μας, ως την ώρα αυτή, αποδεικνύεται ισχυρή, όχι μόνο διότι κινηθήκαμε έγκαιρα και αποφασιστικά, αλλά και διότι υπάρχει συστράτευση της πλειονότητας των Ελλήνων. Ακόμη μια φορά τους ευχαριστούμε. Επιπλέον, χιλιάδες εθελοντές σπεύδουν να στηρίξουν το Σύστημα Υγείας και ένα «κίνημα δωρεών» αναπτύσσεται στη χώρα. Όλοι αυτοί έχουν την ευγνωμοσύνη μας και η κυβέρνηση τους ευχαριστεί, εκ μέρους όλων των Ελλήνων».

Δείτε τα διαγράμματα που παρουσίασε στην ενημέρωση, ο Στέλιος Πέτσας:

Κορωνοϊός: Οι άξονες δράσης της κυβέρνησης

Η Κυβέρνηση, «με βαθιά συναίσθηση ευθύνης» εντείνει τις δράσεις της στους άξονες που όρισε, από την πρώτη στιγμή, ο Πρωθυπουργός, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπο.

Οι άξονες αυτοί είναι:

 1. Ανάσχεση της διασποράς του ιού,
 2. Ενίσχυση του Συστήματος Υγείας
 3. Στήριξη της οικονομίας
 4. Βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα έγιναν, γίνονται και θα γίνουν στη χώρα για να είναι ο μήνας Απρίλιος, όπως είπε ο κ. Πέτσας: «η δική μας χαραμάδα που θα αφήσει να περάσει το φώς», όπως αναφέρει ο Λέοναρντ Κοεάν.

«Και το στοίχημα, τότε, θα είναι πώς θα διαχειριστούμε την επιστροφή στην ομαλότητα, χωρίς λάθη, που θα γκρέμιζαν όσα με τόσο κόπο χτίσαμε από την αρχή της πανδημίας».

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο της κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού

Α. Ανάσχεση της διασποράς του ιού

Με τα αυστηρά και δύσκολα μέτρα που έχουμε πάρει, «φρενάραμε τον ιό». Χωρίς τα μέτρα που πήραμε και εφαρμόσαμε όλοι μαζί, η κατάσταση δεν θα ήταν η ίδια, είπε ο κ. Πέτσας:

«Θα ζούσαμε δραματικές στιγμές, όπως δυστυχώς είδαμε να συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ας διαφυλάξουμε αυτό που κερδίσαμε. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Γι’ αυτό παρατάθηκαν μέχρι και τις 27 Απριλίου τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Στη φάση αυτή, το επιχειρησιακό σχέδιο της Κυβέρνησης εστιάζει σε κρίσιμες κοινωνικές ομάδες οι οποίες είναι απαραίτητο να προφυλαχθούν απέναντι στον αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού, όπως οι άστεγοι, ή όσοι έχουν κάποια εξάρτηση. Στο πλαίσιο αυτό, εντείνονται οι προσπάθειες για την προστασία στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων. Δημιουργούνται υγειονομικοί σταθμοί, κατασκευάζονται χώροι απομόνωσης και περιορίζονται οι έξοδοι.

Σε δύο από αυτές -στη Ριτσώνα και στη Μαλακάσα- μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων επιβλήθηκε καραντίνα 14 ημερών.

Β.Ενίσχυση του Συστήματος Υγείας

Η κυβέρνηση συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς, την ενίσχυσή του ΕΣΥ, προσλαμβάνοντας ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αυξάνοντας τις Μ.Ε.Θ. και πραγματοποιώντας σημαντικές προμήθειες υγειονομικού υλικού.

 • Αύξηση των Μ.Ε.Θ. από τις 565 -που ήταν πριν από δυόμιση μήνες- στις 910, δηλαδή αύξηση κατά 61%.
 • Έγκριση 4.824 προσλήψεων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού υγειονομικού προσωπικού,
 • 2.312 εξ’ αυτών έχουν ήδη προσληφθεί

Σημειώνεται ότι προωθείται νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει στα δημόσια νοσοκομεία να συνεργάζονται με ιδιώτες γιατρούς με την έκδοση δελτίου παροχής υπηρεσιών. Οι γιατροί αυτοί σε περίπτωση μελλοντικής αίτησής τους για επικουρικό ή μόνιμο προσωπικό, θα λαμβάνουν ειδική μοριοδότηση.

Ανασχεδιασμός της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, σε δύο άξονες:

 • O πρώτος αφορά στη λειτουργία Κέντρων Υγείας στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο). Αυτά θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, υποστηρικτικά στο δίκτυο των νοσοκομείων, αποκλειστικά για τη αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού που δεν χρήζουν παραπομπής σε νοσοκομείο.
 • Ο δεύτερος άξονας περιλαμβάνει τα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας που θα εξυπηρετούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και θα διαχειρίζονται τις έκτακτες και επείγουσες περιπτώσεις.

Επίσης:

 • Δημιουργείται δίκτυο επαγγελματιών υγείας των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τακτική επικοινωνία με τους πολίτες.
 • Δημιουργείται Ηλεκτρονικό Μητρώο για την παρακολούθηση και τη διασφάλιση συνεχούς φροντίδας των ασθενών που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό,
 • Μπαίνει στις αμέσως επόμενες μέρες σε εφαρμογή πλατφόρμα τηλεσυμβουλευτικής για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό, στο δίκτυο της οποίας θα συμμετάσχουν ιδιώτες γιατροί.
 • Συγκροτούνται άμεσα ομάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που θα προχωρούν σε επίσκεψη στο σπίτι ασθενών, με ιδιαίτερη φροντίδα στους ηλικιωμένους που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.
 • Προβλέπονται επισκέψεις κατ’ οίκον από ιδιώτες γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς καμία επιβάρυνση του ασθενούς.
 • Ξεκινά άμεσα η υπηρεσία της τηλεφωνικής ψυχολογικής υποστήριξης.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ξεκινήσει και το νέο ηλεκτρονικό σύστημα «άυλης συνταγογράφησης» στο οποίο όλοι οι ασφαλισμένοι μπορούν να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους.

«Σημαντικό είναι να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε με αξιόπιστα διαγνωστικά τεστ και αποτελεσματικά νέα εμβόλια, όταν φτάσουμε στη φάση παρασκευής τους», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δήλωσή του στη Γερμανική εφημερίδα FAZ, στηρίζει την πρόταση του Καθηγητή και εκπροσώπου της Ελλάδας σε διεθνή fora και οργανισμούς κ. Ηλία Μόσιαλου, για αγορά από τις κυβερνήσεις των σχετικών πατεντών, ως δημοσίου αγαθού, προκειμένου να εξασφαλιστούν γρήγορα, μεγάλες ποσότητες για γενική χρήση από τους πολίτες.

Γ. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων στο ΕΣΥ

Η Ελλάδα θα αναπτύξει, μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δις ευρώ περίπου, είπε ο κ. Πέτσας και συμπλήρωσε ότι στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, θα καταβληθεί η έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, καθώς και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κορωνοϊός: Δωρεές και ενίσχυση σε προστατευτικό υλικό

Η μεγάλη ποσότητα μέσων ατομικής προστασίας, μέρος της δωρεάς της Δ.Ε.Η. στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνολικού ύψους 5 εκ. ευρώ, η οποία αφίχθηκε νωρίτερα το πρωί στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αποτελείται -σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα – από 507.600 μάσκες τύπου FPP2 και 12.022 προστατευτικές στολές τύπου Tyvec.

Γι’ αυτό το «κίνημα δωρεών», έχει ήδη συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας μια ταχεία και διαφανής διαδικασία αποδοχής των δωρεών, τόσο σε είδος, για παράδειγμα υγειονομικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού, όσο και σε χρήμα. Υπενθυμίζεται ότι: Ιδρύματα, μεγάλοι όμιλοι, Ενώσεις, Σύλλογοι, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις έχουν ήδη προβεί σε μεγάλες δωρεές για την προμήθεια υγειονομικού υλικού και γενικότερα για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας.

Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, Σύνδεσμοι ποδοσφαιριστών και καλαθοσφαιριστών, οι ποδοσφαιρικές Λίγκες, ιδιοκτήτες ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές δωρεές. Ολυμπιονίκες και Πρωταθλητές του στίβου έχουν ανακοινώσει ότι θα δημοπρατήσουν προσωπικά ενθύμια από την καριέρα και τις επιτυχίες τους, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά».

Ιδιαίτερα σημαντική είναι δράση της εθελοντικής ομάδας Hellas CΟVID-19 3D Printing Supplies -με τους συντονιστές της οποίας είχε τηλεδιάσκεψη Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- η οποία πρωταγωνιστεί στην προμήθεια 3D εκτυπωμένων μέσων ατομικής προστασίας, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Υγείας.

Κορωνοϊός: Μεγάλη η συμμετοχή των εθελοντών – Περισσότεροι από 11.000 δήλωσαν συμμετοχή

ο Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε επίσης ότι είναι σημαντική η ανταπόκριση πολιτών και επιχειρήσεων στις πλατφόρμες ψηφιακής αλληλεγγύης. Πρόκειται για:

Την πλατφόρμα ethelontes.gov.gr στην οποία έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να προσφέρουν εθελοντικά στο Σύστημα Υγείας περισσότεροι από 11.000.

Την πλατφόρμα citysolidarity.gov.gr που αφορά στην συγκέντρωση τροφίμων, φαρμάκων, ειδών πρώτης ανάγκης και ατομικής προστασίας, εξοπλισμού στέγασης, καθώς και υπηρεσιών, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας.

Την πλατφόρμα animalsolidarity.gov.gr που αφορά στην συγκέντρωση τροφίμων, αλλά και υπηρεσιών κτηνιατρικής φροντίδας για τα αδέσποτα.

Την πλατφόρμα digitalsolidarity.gov.gr που προσφέρει δωρεάν ηλεκτρονικά βιβλία, online κινηματογραφικές παραγωγές, πρόσβαση σε Video Streaming και Enterprise Video Streaming, αλλά και συστήματα τηλεδιάσκεψης, τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης.

«Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν το κλίμα εθνικής ομοψυχίας και αλληλεγγύης, τον νέο πατριωτισμό των Ελλήνων στις δύσκολες αυτές ώρες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε:

«Αποδεικνύουν ότι συντελείται στη χώρα μας μια επανάσταση στη ψηφιακή διακυβέρνηση. Πιστοποιούν ότι η Ελλάδα σήμερα παρά τη δεκαετή κρίση που πέρασε δεν είναι πια ουραγός, αλλά πρωτοπόρος σε πολλά επίπεδα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν