Κορωνοϊός: Ουρές 7 χιλιομέτρων στον Προμαχώνα – Μεταβαίνει εκτάκτως ο Π. Πρεζεράκος

  • Γιάννα Σουλάκη
Προμαχώνας
Αυξάνεται η ατελείωτη ταλαιπωρία των οδηγών από τα Βαλκάνια, που προσπαθούν να εισέλθουν στη χώρα από τα σύνορα του Προμαχώνα. Στο σημείο μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος.

Μεγάλη ταλαιπωρία και εκνευρισμός επικρατεί στα σύνορα του Προμαχώνα, από ουρές χιλιομέτρων που έχουν σχηματιστεί από οδηγούς που δεν έχουν συμπληρώσει το ειδικό έντυπο εντοπισμού επιβατών (PLF), το οποίο οφείλουν να υποβάλλουν κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα. Οι καθυστερήσεις οφείλονται και στη διεξαγωγή των μαζικών τεστ που πραγματοποιούν στους επιβάτες τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας, με αποτέλεσμα η αναμονή να φτάνει έως και τις … 17 ώρες!

Για τη διευθέτηση του προβλήματος, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος μεταβαίνει σήμερα στην περιοχή.

Πως γίνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο για τις αφίξεις στα χερσαία σύνορα της χώρας, πραγματοποιείται έλεγχος διαβατηρίου και τελωνείου, αλλά και του μοναδικού κωδικού γρήγορης απόκρισης (QR), που κάθε εισερχόμενος θα πρέπει να διαθέτει στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου του ή στην έντυπη φόρμα με τον κωδικό QR. Ο κωδικός αυτός (barcode) αποκτάται μετά τη συμπλήρωση της φόρμας PLF, διαδικασία η οποία θα πρέπει να ολοκληρώνεται 48 ώρες πριν από την άφιξη του ταξιδιώτη στη χώρα.

Οι οδηγοί που έχουν συμπληρώσει σωστά τη φόρμα PLF και πληρούν τις προϋποθέσεις να ελεγχθούν για COVID-19, υποβάλλονται στη διαδικασία τεστ με λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, ενώ οι οδηγοί που δεν διαθέτουν κωδικό QR δεν μπορούν να εισέλθουν, με αποτέλεσμα τα ειδικά κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να προσπαθούν να τους εκτρέψουν σε διαφορετική ουρά, ώστε να διευκολύνονται οι υπόλοιποι επιβάτες.

Αναμονή έως από 3 έως 17 ώρες

Η αναμονή κυμαίνεται από τρεις έως πέντε ώρες με τους οδηγούς να ταλαιπωρούνται πολύ, δεδομένης της ζέστης που επικρατεί σήμερα. Μάλιστα υπάρχουν και νταλίκες που μπορεί να περιμένουν έως και 17 ώρες. Οι περισσότεροι τουρίστες που περνούν από τον Προμαχώνα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, είναι βουλγαρικής καταγωγής.

Χθες μόνο, πέρασαν περίπου 21.000 άτομα μόνο σε ένα 24ωρο ενώ όσο πλησιάζει το Σαββατοκύριακο η προσέλευση τουριστών στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα.