Κορονοϊός: Οριακές οι ΜΕΘ στην Αττική – Το κρίσιμο στοίχημα την ερχόμενη εβδομάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
ΜΕΘ
Συνεχιζόμενη είναι η πίεση στο ΕΣΥ σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία 24ωρα, ωστόσο, ο κλοιός σφίγγει και τα νοσοκομεία της Αττικής, καθώς οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του λεκανοπεδίου, κατακλύζονται καθημερινά από νέες εισαγωγές ασθενών με βαριά συμπτώματα.

Αν και τα νοσοκομεία της Αττικής δεν έχουν δεχθεί μέχρι σήμερα την ασύμμετρη πίεση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, δεν αποκλείεται αυτή η εύθραυστη ισορροπία να ανατραπεί. Μόνη ελπίδα είναι να συνεχιστεί η αργή, αλλά σταθερή μείωση των ημερήσιων μολύνσεων, ώστε να αποτυπωθεί την ερχόμενη εβδομάδα, σε μειωμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Αττική: Κάτω από 400 -κατά μέσο όρο- τα νέα κρούσματα

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού από το Υπουργείο Υγείας, από τον μέσο όρο των 2.000 ημερήσιων κρουσμάτων ανά εβδομάδα στην επικράτεια, στην Αττική αναλογούν λιγότερα από 400 νέα κρούσματα ανά ημέρα. Να θυμίσουμε ότι στην αρχή του δεύτερου επιδημικού κύματος και μέχρι και τον Οκτώβριο, σχεδόν τα μισά ημερήσια κρούσματα όλης της χώρας, εντοπίζονταν στην Αττική.

Αναλυτικά, κατά την τελευταία εβδομάδα στην Αττική εντοπίστηκαν:

  • 21/11:   382 κρούσματα
  • 22/11:   218     ”
  • 23/11:   252     
  • 24/11:   401     ”
  • 25/11:   383     ”
  • 26/11:   408     ”
  • 27/11:   319     

Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στη Αττική μειώνεται, έστω και με αργούς ρυθμούς. Το επιδημιολογικό φορτίο, όμως, παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο και το σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς για τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες:

“Δεν περιμένουμε σημάδια σημαντικής βελτίωσης τουλάχιστον για τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Δείτε επίσης – Παπευαγγέλου: «Επιμένει το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο – Ακόμη δύο εβδομάδες πίεση στο ΕΣΥ»

Τελειώνουν οι εφεδρείες στην Αττική

Στην Αττική μειώνονται οι κενές κλίνες ΜΕΘ. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Τετάρτη χρειάστηκε να διακομιστούν δύο διασωληνωμένοι ασθενείς από την Αθήνα, στο Νοσοκομείο της Πάτρας στο Ρίο.

Ωστόσο, αν δεν σημειωθεί κάποια ξαφνική μεγάλη διασπορά, πχ. σε κάποια κλειστή δομή του λεκανοπεδίου που θα επιβαρύνει τις οριακές αντοχές των νοσοκομείων, το ΕΣΥ στην Αττική θα καταφέρει να αντεπεξέλθει.

Σήμερα, η διαθεσιμότητα σε κενές κλίνες ΜΕΘ είναι η εξής, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ):

ΜΕΘ COVID-19 ΑΤΤΙΚΗ

  • Σισμανόγλειο: 14 κλίνες, όλες κατειλημμένες
  • ΝΙΜΤΣ: 4 κλίνες, όλες κατειλημμένες
  • Ελπίς: 6 κλίνες, 5 κατειλημμένες, 1 κενή
  • Γεννηματάς: 11 κλίνες, 7 κατειλημμένες, 4 κενές
  • Σωτηρία: 79 κλίνες, 71 κατειλημμένες, 8 κενές
  • Ευαγγελισμός: 32 κλίνες, 29 κατειλημμένες, 3 κενές (υπάρχει ακόμη μια ΜΑΦ 12 κλινών, στην οποία νοσηλεύεται μόνο ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ)
  • Ασκληπιείο: 12 κλίνες, 8 κατειλημμένες, 4 κενές
  • Αττικόν: 23 κλίνες, όλες κατειλημμένες.(ετοιμάζεται η καρδιοχειρουργική μονάδα ως ΜΕΘ κορονοϊού 8 κλινών)
  • Θριάσιο: 8 κλίνες, όλες κατειλημμένες (τίθεται σε λειτουργία νέα ΜΕΘ 4 κλινών χωρίς επαρκή εξοπλισμό και προσωπικό)

“Υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο εκεί έξω”

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να είμαστε σε υψηλή ετοιμότητα και να μην εφησυχάζουμε με την Αττική. Η συμμόρφωση των κατοίκων στα μέτρα είναι -μέχρι στιγμής- πολύ πιο ικανοποιητική σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδα. Γι’ αυτό άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα. Αν δεν προσέξουμε, όμως, δεν αποκλείεται και η Αθήνα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της Θεσσαλονίκης.

Έτσι, όπως προέκυψε ξεκάθαρα κι από την χθεσινή απογευματινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, η χαλάρωση των περιοριστικών θα αργήσει να συμβεί. Όπως αναφέρθηκε η σταδιακή άρση του lockdown δεν έχει καν απασχολήσει την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία περιμένει να πάρει στα χέρια της τα επιδημιολογικά στοιχεία της ερχόμενης εβδομάδας για να γνωμοδοτήσει.

Μια πρόωρη και βεβιασμένη άρση των μέτρων θα φέρει άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και συνακόλουθη εκτίναξη των νοσηλειών και των θανάτων, όπως αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), με βάση ειδικά μαθηματικά μοντέλα, που στηρίχθηκαν στα πραγματικά στοιχεία της κάθε χώρας.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο σήμερα, τα 25.000 ενεργά κρούσματα και τους 4.500 ασθενείς στα νοσοκομεία, το ECDC προέβλεψε αναζωπύρωση της επιδημίας σε πιθανή χαλάρωση.

Ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες περίπου 1.600 ασθενείς με κορονοϊό θα προστεθούν στις νοσοκομειακές νοσηλείες, ενώ επιπλέον 250 ασθενείς να χρειαστεί να εισαχθούν σε ΜΕΘ.

“Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε ακόμη στον πυρήνα μιας πανδημίας”, τόνισαν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες