Κορονοϊός: Όλες οι έκτακτες αλλαγές στο ΕΣΥ και που θα κατευθύνονται οι ασθενείς τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΣΥ
Σε ριζικές αλλαγές “έκτακτης ανάγκης” προχωρούν οι υγειονομικές υπηρεσίες από αυτήν την εβδομάδα και μετά, ώστε τα νοσοκομεία του ΕΣΥ να καταφέρουν να σταθούν όρθια και ξεπεράσουν τον "σκόπελο" της πιο κρίσιμης περιόδου της πανδημίας, που διανύει η χώρα. Κρίσιμες επισημάνσεις κάνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Στόχος των πρόσφατων σχεδίων που ανέσυρε από τα συρτάρια του το Υπουργείο Υγείας και τα οποία αποτελούσαν από την αρχή της πανδημίας το “ακραίο σενάριο” που όμως, έγινε πραγματικότητα, είναι “κανένας ασθενής να μην μείνει χωρίς κατάλληλη περίθαλψη”, τόσο αυτοί που πάσχουν από Covid, όσο και όσοι υποφέρουν από άλλα νοσήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, νοσοκομεία του ΕΣΥ, το ιδιωτικό Ερρίκος Ντυνάν, αλλά και το στρατιωτικό ΝΙΜΤΣ διαχωρίζονται σε νοσοκομεία Covid και non Covid με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση και διαχείρισή των ασθενών από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Κομβικής σημασίας για τον διαχωρισμό των νόσων ανά νοσοκομείο, ήταν το πρόβλημα της διασποράς από την ανάμειξη των covid free ασθενών και προσωπικού, με τους πάσχοντες από κορονοϊό.

Το πρόβλημα αυτό, είναι πολύ έντονο σε νοσοκομεία με έντονη κινητικότητα στα οποία συνυπάρχουν οι δύο νόσοι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στον “Ευαγγελισμό”, ο καρδιολόγος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων και αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ηλίας Σιώρας:

“Συνολικά στο νοσοκομείο αθροίζονται κάθε εβδομάδα 50 περιστατικά και εργαζόμενοι που λείπουν από το νοσοκομείο επειδή έχουν Covid ή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα. Η διασπορά είναι μεγάλη στα νοσοκομεία παρά τους εμβολιασμούς στο προσωπικό. Μπορεί κάποιος εμβολιασμένος να είναι θετικός και να μην αρρωσταίνει. Αυτός, όμως, πρέπει να μείνει σπίτι του για να μην διασπείρει τη νόσο. Πρέπει να αρνητικοποιηθεί για να επιστρέψει”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr.

ΕΣΥ: 105 νέες εισαγωγές μέσα στο τελευταίο 24ωρο

Στα νοσοκομεία -σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου 24ώρου- νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 1.300 ασθενείς σε απλές κλινικές κορονοϊού και επιπλέον 287 σε ΜΕΘ Covid, οι 265 εκ των οποίων διασωληνωμένοι.

Στις υπάρχουσες νοσηλείες προστίθενται σε ημερήσια βάση 100 περίπου νέες νοσηλείες ασθενών με Covid (εχθές 4/3 σημειώθηκαν 105 νέες εισαγωγές στο λεκανοπέδιο), ενώ την ίδια στιγμή, εξιτήριο λαμβάνουν λιγότεροι από τους μισούς.

Ταυτόχρονα μεγάλη είναι η εισροή περιστατικών από ασθενείς που δεν έχουν Covid και προσέρχονται στα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία για την αντιμετώπιση άλλων νόσων.

ΕΣΥ Αττική: Ποιες είναι οι αλλαγές και που θα απευθύνονται οι ασθενείς

Η αυξανόμενη πίεση που οδηγεί σταθερά τα νοσοκομεία προς την “ασφυξία”, οδήγησε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τους επικεφαλής του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ που διαχειρίζονται τη διακίνηση των ασθενών, στην απόφαση αποσυμπίεσης. Αυτή θα επιτευχθεί με επέκταση της δυναμικότητας των νοσοκομείων με τη χρησιμοποίηση ιδιωτικών και με τον διαχωρισμό των ασθενειών.

Σισμανόγλειο – Νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid περιστατικά

Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο αποχωρεί από τις τακτικές εφημερίες γενικών περιστατικών (non Covid) των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου και μετατρέπεται σε νοσοκομείο μίας νόσου, της Covid. Καταληκτική ημερομηνία για την έναρξη του νέου καθεστώτος λειτουργίας -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι η ερχόμενη Τετάρτη 10/3.

Οι 301 κλίνες του νοσοκομείου, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid, ενώ τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης θα χρησιμοποιηθούν ως ΜΕΘ (πολυδύναμες), στις οποίες θα τοποθετηθούν διασωληνωμένοι ασθενείς με φορητούς αναπνευστήρες, όταν και εάν οι υπόλοιπες ΜΕΘ στην Αττική κορεστούν.

Ερρίκος Ντυνάν: Μπαίνει στις εφημερίες του ΕΣΥ για περιστατικά εκτός Covid

Με βάση τον σχεδιασμό, την ερχόμενη Τετάρτη 10/3, την ημέρα δηλαδή που θα βγει από τις εφημερίες των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου το Σισμανόγλειο, θα αντικατασταθεί άμεσα από το “Ερρίκος Ντυνάν”, το οποίο ενέταξε εθελοντικά το δυναμικό του στη μάχη κατά της πανδημίας, στο πλευρό των υπόλοιπων νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Το νοσοκομείο παραχωρεί στο ΕΣΥ 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ, τμήματα που θα λειτουργεί με το δικό του προσωπικό. Εξαίρεση η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, η Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία, που θα παραμείνουν στο προηγούμενο καθεστώς λειτουργίας.

Στο “Ερρίκος Ντυνάν”, οι ασθενείς θα μπορούν να προσέρχονται τις ημέρες που αυτό θα εφημερεύει, αντικαθιστώντας το Σισμανόγλειο.

Ωνάσειο: Με ποια διαδικασία θα εισάγονται οι ασθενείς στο Ωνάσειο

Οι ασθενείς με σοβαρά και επείγοντα καρδιολογικά προβλήματα θα προσέρχονται κανονικά στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων που εφημερεύουν, τα οποία είναι ο “Ευαγγελισμός” ή το “Ιπποκράτειο”.

Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των παραπάνω νοσοκομείων, θα είναι διασυνδεδεμένα με το Ωνάσειο. Εάν οι γιατροί του ΕΣΥ κρίνουν ότι οι ασθενείς χρειάζονται παραπομπή για εισαγωγή, νοσηλεία και χειρουργική αντιμετώπιση στο καρδιολογικό πρόβλημά τους θα τους παραπέμπουν για νοσηλεία στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Αντίθετος με την απόφαση αυτή, εμφανίζεται ο καρδιολόγος του Ευαγγελισμού, Ηλίας Σιώρας:

“Στον Ευαγγελισμό έκλεισαν τα 12 από τα 14 χειρουργεία κι έχει κλείσει και η Καρδιοχειρουργική. Τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά θα διακομίζονται στο Ωνάσειο. Το Ωνάσειο δεν μπορεί να τα αντέξει αυτά τα περιστατικά, αφού δεν έχει τη δυναμικότητα του Ευαγγελισμού και στα επείγοντα δεν έχει τόση εμπειρία”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΝΙΜΤΣ: Μεταφέρθηκαν ήδη 120 ασθενείς non Covid από άλλα νοσοκομεία

Στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ μεταφέρθηκαν ήδη 120 ασθενείς από τις παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων “Ευαγγελισμός”, Γεννηματάς”, “Ερυθρός Σταυρός” και “Ιπποκράτειο” (30 ασθενείς ανά νοσοκομείο).

Το ΝΙΜΤΣ μετατράπηκε εξολοκλήρου σε non Covid νοσοκομείο, ενώ οι παθολογικές κλινικές που εκκενώθηκαν στα τέσσερα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα παραχωρηθούν για τη νοσηλεία ασθενών Covid. Εκεί θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 16 παθολόγοι / πνευμονολόγοι από ιδιωτικές κλινικές.

Το κλείσιμο των παθολογικών κλινικών στον Ευαγγελισμό και άλλα νοσοκομεία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους αύξησης της νοσηρότητας στον πληθυσμό, από τις άλλες ασθένειες εκτός της Covid, επισημαίνει ο κ. Σιώρας:

“Κλείνουν οι παθολογικές κλινικές και οι τρεις του Ευαγγελισμού και η 4η θα μεταφερθεί στο ΝΙΜΤΣ. Τα απλά χειρουργεία και στις 14 αίθουσες, από μεθαύριο κλείνουν. Που θα χειρουργηθεί ο πολυτραυματίας, ή το ογκολογικό περιστατικό; Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το 2020 πέθαναν 10 με 11 χιλιάδες άνθρωποι περισσότεροι από το 2019. Οι μισοί θάνατοι από αυτούς ήταν επίσημα από Covid και οι άλλοι 5,5 χιλιάδες θάνατοι ήταν από άλλα χρόνια non Covid περιστατικά που παραμελήθηκαν”, επισημαίνει ο γιατρός.

Το Θράσιο και το Ασκληπιείο Βούλας, επίσης, θα παραπέμπουν στις εφημερίες, τους non Covid ασθενείς στα ιδιωτικά νοσοκομεία, με τα οποία το Υπουργείο Υγείας έχει συνάψει συμβάσεις για 120 κλίνες.

Αντίθετη είναι και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), η οποία σημειώνει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της πανδημίας γίνεται “εκ των ένδον” χωρίς νέες προσλήψεις και “εις βάρος της αντιμετώπισης της λοιπής νοσηρότητας με την μετατροπή 449 απλών κλινών νοσηλείας non Covid, σε κλίνες νοσηλείας Covid και την μετατροπή 90 κλινών ΜΕΘ non Covid, σε ΜΕΘ Covid”.