Κορωνοϊός: Όλα τα τελευταία δεδομένα για τα βαριά περιστατικά και τους θανάτους στην Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
«Κοιτάμε μπροστά. Ο Μαραθώνιος είναι ήδη στην ένατη εβδομάδα. Ο αγώνας συνεχίζεται…» ήταν τα λόγια του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα κλείνοντας την καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών υγείας σχετικά με την απειλή της ασθένειας COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. 

Σκληρό και άνισο αγώνα δίνουν οι γιατροί σε κάθε κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της μάστιγας που έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο κορωνοϊός και απειλεί τώρα τη χώρα μας. Επικεντρώνουν τις δυνάμεις τους στην αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών, αλλά και την πρόληψη για τους ασθενείς που δυνητικά θα νοσήσουν στο μέλλον, καθώς η εξέλιξη της επιδημίας στην Ελλάδα είναι ακόμη μπροστά…

Κορωνοϊός: Ποιες είναι οι τελευταίες πληροφορίες για τους ασθενείς τους θανάτους

Συμπυκνωμένη ήταν η πληροφορία που έδωσε για μια ακόμη φορά ο υπεύθυνος ενημέρωσης για τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, Σωτήρης Τσιόδρας.

Δείτε τα πιο σημαντικά σημεία και όλες τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με τους σοβαρά πάσχοντες, τους θανάτους, τις θεραπείες που ήδη χορηγούνται, αλλά και όσες δοκιμάζονται.

Τι ανακοινώθηκε για τους ασθενείς στα νοσοκομεία

  • Οι θετικοί στον ιό ασθενείς, που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι 78.
  • Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 68 έτη
  • Όλοι τους λαμβάνουν ειδική αντιιική θεραπεία, που χορηγείται και διεθνώς

Όσον αφορά στα σοβαρά συμπτώματα που οδηγούν τους ασθενείς στο νοσοκομείο αναφέρθηκε ότι, σε πρόσφατη μελέτη ο υψηλός πυρετός φαίνεται να σχετίζεται με την πρόκληση αναπνευστικής ανεπάρκειας, αλλά με μικρότερη πιθανότητα θανάτου. «Κάτι που δείχνει ότι ο πυρετός είναι μια σημαντική γραμμή άμυνας γι’ αυτόν τον ιό», επεσήμανε ο κ. Τσιόδρας.

H εμφάνιση του πιο ανησυχητικού συμπτώματος της νόσου COVID-19, της δύσπνοιας, αποτελεί κύριο κλινικό σύμπτωμα που δείχνει εξέλιξη προς σοβαρή πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια, σύμφωνα με διεθνή μελέτη.

Τα στοιχεία για τους διασωληνωμένους σε ΜΕΘ

Σχετικά με τους σοβαρά πάσχοντες από τη νόσο COVID-19, των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο, αναφέρθηκε ότι:

  • Είναι συνολικά 16 οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας, τη Θεσσαλονίκης και της Πάτρας
  • Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 69 έτη
  • Υπάρχει μόνο ένα νεαρός (στην 4η δεκαετία της ζωής του) ασθενής με παχυσαρκία
  • Όλοι τους λαμβάνουν συνδυασμένη θεραπεία με κοκτέιλ φαρμάκων, κάποια από τα οποία είναι μόνο νοσοκομειακά.

«Εφαρμόζουμε τη συνδυαστική θεραπεία αλλά και τριπλά και τετραπλά κοκτέιλ φαρμάκων όπου χρειάζεται. Υπάρχουν όλα τα φάρμακα και θα δοθούν σε όσους ασθενείς θα τα χρειαστούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σ.Τσιόδρας

Με τα φάρμακα αυτά κατάφεραν οι γιατροί να θεραπεύσουν ασθενείς στην Ελλάδα που είχαν πολύ επιβαρυμένη υγεία και τελικώς βελτιώθηκαν σημαντικά.

Στις περιπτώσεις των βαρέως πασχόντων τελικού σταδίου θα δοκιμαστεί η χορήγηση αντισωμάτων του κορονοϊού από ανθρώπους που νοσήσαν και θεραπεύθηκαν.

«Η καταγραφή των σοβαρών κρουσμάτων είναι εξαντλητική. Γίνεται σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας και όχι δειγματοληπτικά. Τα σοβαρά και τις ΜΕΘ τα γνωρίζουμε όσο μπορούμε καλύτερα, σε όλη τη χώρα. Από μόνο ένα τέτοιο σύστημα μας δίνει μια πολύ καλή εικόνα της εξέλιξης της επιδημίας», επεσήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα στοιχεία για τους θανάτους

  • Όλοι όσοι έχουν χάσει τη ζωή τους είχαν σοβαρά προβλήματα υγείας
  • Όλοι ήταν άνδρες

«Παρόμοια με την εικόνα του εξωτερικού, βλέπουμε και στην πατρίδα μας σιγά-σιγά, τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες και αφορά κυρίως σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Ο κίνδυνος θνησιμότητας για τους υγιείς από κορονοϊό, είναι κάτω από 1% και 10πλασιάζεται για όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα. «Είναι μια ήπια νόσος που οι περισσότεροι θα την περάσουν ελαφρά, αλλά θα έχουμε και θανάτους», τόνισε ο καθηγητής.

Κορωνοϊός: Τι δείχνει για τους θανάτους μεγάλη μελέτη στο εξωτερικό

Στη μεγαλύτερη κλινική μελέτη 44.672 ασθενών-επιβεβαιωμένων περιπτώσεων COVID-19, η νόσος κατέληξε σε θάνατο περίπου σε 2% των περιπτώσεων. Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με πνευμονία είχαν πιθανότητα να πεθάνουν 8%, ενώ οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από την νόσο που έφτανε το ποσοστό του 15%.

Θεραπείες

  • Υπάρχουν επαρκείς ποσότητες χλωροκίνης και όλων των φαρμάκων για τους ασθενείς
  • Ενεργοποιείται ειδικός αλγόριθμος (τρόπος χορήγησης) για την χλωροκίνη από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων και την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας.
  • Τα σοβαρά περιστατικά απαιτούν συνδυασμένη θεραπεία με κοκτέιλ φαρμάκων, τα οποία είναι μόνο νοσοκομειακά.
  • Εξετάζεται η πιθανή χορήγηση σε ασθενείς τελικού σταδίου, ορού από πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει από τη νόσο.

Γι’ αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, τόνισε επεξηγηματικά:

«Γίνεται με πλασμαφαίρεση. Ομάδα αιματολόγων από το Νοσοκομείο «Αττικόν» έχει εμπλακεί στο να γράψει μία διαδικασία υπό την ηγεσία της καθηγήτριας της κ. Παππά και του κ. Παπαγεωργίου. Αυτή η διαδικασία θα συζητηθεί στην Επιτροπή, ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε κάποιους που είναι ιδιαίτερα βαριά, κάποιους για τους οποίους βλέπουμε ότι τα φάρμακα δεν δουλεύουν καλά, να πάρουν τα αντισώματα από αυτούς που έχουν γίνει καλά. Αντίστοιχη εμπειρία υπάρχει στο εξωτερικό και ιδιαίτερα από προηγούμενες επιδημίες, όπως το SARS-1 και το MERS και έχει οδηγήσει σε μερικές δύσκολες περιπτώσεις σε πολύ καλά αποτελέσματα. (…) Θέλω να πω ότι αυτό οπωσδήποτε είναι ένα τελικό μέτρο και χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή, αλλά γίνεται με ειδικά μηχανήματα που τα έχουμε στην Ελλάδα».

  • Ξεκίνησε η πρώτη πειραματική κλινική έρευνα για εμβόλιο στις ΗΠΑ. Θα εξετάσει 45 ανθρώπους για την απάντησή τους με αντισώματα σε διαφορετικές δόσεις του νέου εμβολίου. Αυτό θα δίνεται σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών. Ήδη, 4 εθελοντές έχουν πάρει την πρώτη δόση.

«Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της μελέτης αναμένονται σε τρεις μήνες και αυτό δείχνει ότι δε μπορούμε να ευελπιστούμε σε μία ταχεία και μαζική παραγωγή εμβολίου, πριν περάσει τουλάχιστον το καλοκαίρι», κατέληξε ο καθηγητής.