Κορωνοϊός: Όλα τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τους θανάτους στην Ιταλία – Ηλικίες και συννοσηρότητες

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Σε ανάρτησή του στα social media, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, παραθέτει τις μέχρι τώρα αναλύσεις και τα πρώτα επιδημιολογικά στοιχεία για τους 827 θανάτους που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στην Ιταλία, έως τις 11 Μαρτίου.

Τις ηλικίες των θυμάτων της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, έως τις 11 Μαρτίου, αλλά και τις συνοδές ασθένεις από τις οποίες έπασχαν, παραθέτει σε ανάρτησή του στο facebook, o καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. 

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: 7 παιδιά ανάμεσα στα κρουσμάτα της Ελλάδας – Ποια ηλικιακή ομάδα πλήττεται – Τι λένε οι ειδικοί

Κορωνοϊό: Ανάλυση των θανάτων στην Ιταλια έως τις 11 Μαρτιου με διαβάθμιση ανά ηλικία

Ο αριθμός των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό στην Ιταλία ακολουθεί εκθετική τάση. Σύμφωνα με το Istituto Superiore di Sanità, στις 11 Μαρτίου η Ιταλία είχε 12.462 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19, και 827 θανάτους.

Η μέση ηλικία αυτών που πέθαναν ήταν 81 έτη και περισσότερα από τα 2/3 των ασθενών είχαν:

  • διαβήτη
  • καρδιαγγειακές παθήσεις
  • καρκίνο
  • ήταν πρώην καπνιστές

Aξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είχαν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσφορίας (ARDS) που προκλήθηκε από πνευμονοπάθεια λόγω SARS-CoV-2, πως χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη και πως εάν δεν είχαν νοσήσει λόγω του νέου ιού ίσως να μην είχαν πεθάνει.

Από τους εργαστηριακά επιβεβαιωμένους Covid-19 ασθενείς, το ποσοστό των ασθενών στις μονάδες εντατικής φροντίδας, μεταξύ 1 και 11 Μαρτίου 2020, ήταν σταθερά μεταξύ 9% και 11%.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός Ελλάδα: Σύγκριση με Ιταλία, Γερμανία και Ισπανία – Ρυθμός εξάπλωσης, κρούσματα και θάνατοι

Ηλικίες – Φύλα

Από τους ασθενείς που πέθαναν, οι ηλικίες:

  • 80-89 ετών ήταν το 42.2%  που κατέληξαν
  • 70-79 ετών ήταν το 32.4%
  • 90 ετών αποτελούσαν το 14.1%
  • 60-69 ετών ήταν το 8.4%
  •  50-59 ετών ήταν το 2.8%

Η αναλογία αντρών/γυναικών είναι 80% προς 20%, με μεγαλύτερη μέση ηλικία για τις γυναίκες (83.4 έτη για τις γυναίκες έναντι 79.9 ετών για τους άνδρες).

Σε πρόσφατο άρθρο (13/03/2020) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet (Covid-19 in Italy: what is next?), επισημαίνεται πως εάν αυτή η τάση συνεχιστεί για μια ακόμη εβδομάδα, θα υπάρξουν 30,000 πάσχοντες από τον Covid-19 ασθενείς.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός Ιταλία: Γιατί είναι τόσο πολλοί οι νεκροί – Τι λένε οι επιστήμονες

«Τα στοιχεία που παρατίθενται είναι αρκετά ανησυχητικά. Είναι επομένως ανάγκη να διατεθούν επαρκείς πόροι, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού, των κλινών και αναπνευστήρων, για να γίνει καλή διαχείριση της κατάστασης τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες», αναφέρει ο καθηγητής κ. Μόσιαλος.

Το γράφημα απεικονίζει την ποσοστιαία ανάλυση των θανάτων στην Ιταλια έως τις 11 Μαρτιου με διαβάθμιση ανά ηλικία (Covid-19 in Italy: what is next? The Lancet, 13/03/2020)

Δείτε την ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν