Κορωνοϊός: Οι τελευταίες εξελίξεις στον υπόλοιπο κόσμο – Χάος και φόβος παντού

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Ο κορονοϊός εξαπλώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς σε όλο τον κόσμο.

Δείτε τι νέα μέτρα υποχρέωσε ο νέος κορονοϊός να πάρουν διάφορες χώρες, αλλά και τις νέες εξελίξεις και τα νέα κρούσματα σε χώρες που δεν είχε φτάσει μέχρι τώρα.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε σωστά το κινητό τηλέφωνο – Ο ιός μένει για μέρες στις οθόνες αφής!

Κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε τους χώρους του σπιτιού για να μείνουμε με ασφάλεια για αρκετές μέρες

Κορωνοϊός: Πώς απολυμαίνουμε και καθαρίζουμε ρούχα, πετσέτες σεντόνια και ό,τι μπαίνει στο πλυντήριο

Κορονοϊός – Γερμανία: Να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές κάλεσε τους πολίτες η Καγκελάριος Α.Μέρκελ και προειδοποίησε ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν

Να απέχουν, όσο είναι εφικτό, από τις κοινωνικές επαφές κάλεσε τους πολίτες η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ και ζήτησε να ακυρώνονται ακόμη και εκδηλώσεις με λιγότερους από 1000 συμμετέχοντες. Ανέδειξε δε ως βασική προτεραιότητα την προστασία των υγειονομικών δομών και ανακοίνωσε ότι η λειτουργία των σχολείων θα αποφασιστεί από τις κρατιδιακές κυβερνήσεις. «Έχουμε να κάνουμε με ένα δυναμικό σύστημα επιδημίας. Τα κρούσματα θα αυξηθούν. Έχουμε ακόμη ένα παράθυρο ευκαιρίας να διευρύνουμε την αποφυγή των μη απαραίτητων συναναστροφών. Απευθύνω έκκληση προς όλους», προειδοποίησε η Καγκελάριος, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε έπειτα από πολύωρη σύσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας. Στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωσε είναι η στήριξη των θέσεων εργασίας με μειωμένο ωράριο, αλλά και η προσπάθεια διατήρησης ελεύθερων κλινών και υποδομών στα νοσοκομεία και τις κλινικές για τους ασθενείς του κορονοϊού. Για αυτόν τον σκοπό, όπως δήλωσε, στο εξής θα πραγματοποιούνται μόνο τα επείγοντα χειρουργεία. Ο δήμαρχος/πρωθυπουργός του Αμβούργου Πέτερ Τσέντσερ εξήγησε ακόνη ότι με το κλείσιμο σχολείων, θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τα παιδιά των εργαζόμενων στον τομέα της Υγείας.

Κορονοϊός – Τουρκία: Δεύτερο κρούσμα…

Ένας δεύτερος ασθενής διαγνώστηκε πως μολύνθηκε από τον κορονοϊό στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα, μία ημέρα αφότου η Άγκυρα ανακοίνωσε πως επιβάλλει μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της ασθένειας COVID-19, που πλέον χαρακτηρίζεται πανδημία. Ο Κότζα διευκρίνισε μέσω Twitter ότι ο δεύτερος ασθενής — τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε βγήκαν χθες το βράδυ — ανήκει στον κύκλο του πρώτου ασθενούς, η μόλυνση του οποίου από τον SARS-CoV-2 διαγνώστηκε προχθές.

Κορονοϊός – Πορτογαλία: Κλείνουν σχολεία και νυχτερινά κέντρα. Περιορισμοί σε κρουαζιερόπλοια, εμπορικά κέντρα και εστιατόρια

Η πορτογαλική κυβέρνηση διέταξε σήμερα το κλείσιμο όλων των σχολείων πανεθνικώς από την Δευτέρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού μέχρι νέας αξιολόγησης του μέτρου στις 9 Απριλίου, ανακοίνωσε σήμερας ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Επίσης ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται σε κρουαζιερόπλοια να αποβιβάζουν επιβάτες, εκτός όσων είναι κάτοικοι Πορτογαλίας. Κλειστά επίσης θα είναι νυχτερινά κέντρα, ενώ θα υπάρξουν περιορισμοί χωρητικότητας στην είσοδο σε εμπορικά κέντρα και εστιατόρια.

Κορονοϊός – Ισπανία: Σε καραντίνα τέσσερις περιοχές στην Καταλονία. Οι πρώτες στην χώρα

Τέσσερις δήμοι στην Καταλονία τέθηκαν από σήμερα σε καραντίνα, ανακοίνωσαν οι αρχές σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ισπανίας, στο πρώτο μέτρο αυτού του τύπου, στην μάχη κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού. «Οι 66.000 κάτοικοι τεσσάρων δήμων (Ιγκουαλάντα, Οντένα, Σάντα Μαργκαρίτα και Βιλανόβα ντελ Κάμι) μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αλλά «δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την οικιστική τους περιοχή» από τις 21:00 σήμερα (22:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της περιοχής.

Κορωνοϊός: Κραυγή αφύπνισης από μητέρα στην Ιταλία – Χαμός στο Facebook – «Σύντομα θα είστε όπως εμείς, κάντε ό,τι μπορείτε τώρα»!

Κορονοϊός – Βέλγιο: Κλείνουν σχολεία, καφετέριες, εστιατόρια και κάποια καταστήματα

Η κυβέρνηση του Βελγίου διέταξε να κλείσουν σχολεία, καφετέριες, εστιατόρια και κάποια καταστήματα λόγω του κορoνoϊού, μετά τις αντίστοιχες αποφάσεις της Γαλλίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών να περιορίσουν όλες εκτός από τις απαραίτητες δραστηριότητες. Τα μέτρα τίθενται σε ισχύ από την Παρασκευή τα μεσάνυχτα και θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Απριλίου, παρόλο που τα σχολεία πρόκειται να κλείσουν για πέντε εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων των διακοπών του Πάσχα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η υπηρεσιακή πρωθυπουργός του Βελγίου, Σόφι Βίλμε. Διευκρίνισε ότι τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά και ότι άλλα καταστήματα θα απαιτούνται να κλείσουν μόνο τα σαββατοκύριακα. «Θέλουμε να αποφύγουμε την κατάσταση που επικρατεί στην Ιταλία και να αποφύγουμε τους αποκλεισμούς».

Κορονοϊός – ΗΠΑ: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορονοϊού, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει νέες εξουσίες καθώς ο αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε σε 95 στην πόλη. «Οι τελευταίες 24 ώρες ήταν πολύ, πολύ λυπηρές», είπε σε συνέντευξη Τύπου. «Κυριολεκτικά χθες το πρωί ήταν όπως πολύ καιρό πριν». Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο δεν εξέδωσε αμέσως νέους κανονισμούς, αλλά δήλωσε ότι υποστηρίζει ανακοίνωση του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, ‘Αντριου Κουόμο, νωρίτερα σήμερα με την οποία απαγορεύονται συναθροίσεις περισσότερων από 500 ανθρώπων στην πολιτεία.

Κορονοϊός – Ηπειρωτική Κίνα: 7 νέοι θάνατοι, 8 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Μονοψήφιο αριθμό νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό — οκτώ περιπτώσεις — κατέγραψε ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στην ηπειρωτική Κίνα η Εθνική Επιτροπή Υγείας, αριθμό μειωμένο από τα 15 κρούσματα που εντοπίζονταν μία ημέρα νωρίτερα. Το σύνολο των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 ανήλθε έτσι σε 80.813 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 ανήλθε σε 3.176, αυξημένος κατά επτά από την προηγουμένη. Στην πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας, καταγράφηκαν όλοι οι νέοι θάνατοι. Από την άλλη, 1.318 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν και τους δόθηκε εξιτήριο, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας. Συνολικά, 64.111 ασθενείς είχαν αποθεραπευτεί ως χθες.

Κορονοϊός – Νότια Κορέα: 110 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν περισσότερες περιπτώσεις ασθενών οι οποίοι ανέρρωσαν απ’ ό,τι νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού σήμερα, για πρώτη φορά αφότου ξέσπασε η επιδημία στη χώρα τον Ιανουάριο, γεγονός που μοιάζει να επιβεβαιώνει τις ελπίδες πως η εξάπλωση του ιού SARS-CoV-2, που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, επιβραδύνεται στη μεγαλύτερη εστία της Ασίας πέραν της ηπειρωτικής Κίνας. Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) εντόπισαν 110 νέα κρούσματα, ανακοίνωσαν σήμερα, από 114 μία ημέρα νωρίτερα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να ανέρχεται σε 7.979. Από την άλλη, 177 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου είχαν εισαχθεί. Είναι η πρώτη φορά που ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύθηκαν ξεπερνά αυτόν που μολύνθηκαν στη Νότια Κορέα αφότου επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα, την 20ή Ιανουαρίου. Ωστόσο αξιωματούχοι στην τέταρτη μεγαλύτερη ασιατική οικονομία καλούν να συνεχιστεί η επαγρύπνηση, καθώς αποκαλύπτονται νέες εστίες μόλυνσης, όπως ένα call centre σε πολυσύχναστη περιοχή της Σεούλ και μια κυβερνητική υπηρεσία στη Σετζόνγκ. Ως χθες Πέμπτη, οι θάνατοι στη χώρα εξαιτίας της επιδημίας ανέρχονταν σε 67.

Κορονοϊός – Σαουδική Αραβία: 17 νέα κρούσματα

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσαν 17 νέα κρούσματα του κοροναϊού, 11 από τα οποία είναι Αιγύπτιοι υπήκοοι, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA. Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού στο βασίλειο ανέρχεται πλέον σε 62, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Κορονοϊός – Σιγκαπούρη: Απαγορεύει την είσοδο σε ταξιδιώτες από Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία

Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης θα αρνείται από τη Δευτέρα την είσοδο ή τη διέλευση σε επισκέπτες που έρχονται από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Γερμανία ή είχαν διαμείνει στις χώρες αυτές τις προηγούμενες 14 ημέρες στο πλαίσιο των μέτρων που εφαρμόζει για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας της Ασίας. Οι αρχές της χώρας της νοτιοανατολικής Ασίας, σημαντικού κόμβου των μεταφορών, συνέστησαν επίσης στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια σε αυτές τις τέσσερις χώρες εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητα, ενώ θα απαγορεύσουν με άμεση ισχύ τον ελλιμενισμό κρουαζιερόπλοιων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Παρόμοιοι περιορισμοί ισχύουν ήδη για ταξιδιώτες προερχόμενους από το Ιράν, τη Νότια Κορέα και την Κίνα, όπου εμφανίστηκε ο ιός SARS-CoV-2 τον Δεκέμβριο.

Κορονοϊός – Παραγουάη: Διακόπτει μέχρι νεοτέρας όλες τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη

Η κυβέρνηση της Παραγουάης ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι πήρε την απόφαση να ανασταλούν από σήμερα Παρασκευή και σε πρώτη φάση ως την 26η Μαρτίου όλες τις απευθείας πτήσεις από και προς την Ευρώπη, για να περιοριστεί η εξάπλωση του κοροναϊού, έξι κρούσματα του οποίου καταγράφονται στην επικράτειά της. «Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε περιφερειακό επίπεδο», ώστε να «μη γίνονται πλέον πτήσεις προς την ήπειρό μας από την Ευρώπη», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της παραγουανής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, ο Έντγκαρ Μελγαρέχο. Αναφερόταν σε παρόμοια μέτρα που επέβαλαν άλλες κυβερνήσεις χωρών της Λατινικής Αμερικής (Αργεντινή, Βολιβία) και αυτή των ΗΠΑ. Η απόφαση της παραγουανής κυβέρνησης θα πλήξει κυρίως την Air Europa, τη μοναδική αεροπορική εταιρεία που συνδέει τη χώρα με την ευρωπαϊκή ήπειρο, με το δρομολόγιο Ασουνσιόν-Μαδρίτη. Ο Μελγαρέχο τόνισε ότι η διάρκεια του μέτρου θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Δημόσιας Υγείας Χούλιο Ματσολένι ανακοίνωσε τον εντοπισμό του έκτου κρούσματος στην Παραγουάη. Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι δεν εξετάζουν προς το παρόν το κλείσιμο των συνόρων, αλλά δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να λάβουν ακόμα πιο αυστηρά εάν τα κρούσματα πολλαπλασιαστούν.

Κορονοϊός – Καναδάς: Η σύζυγος του πρωθυπουργού έχει προσβληθεί από κορονοϊό

Η Σοφί Γκρεγκουάρ Τριντό, η 44χρονη σύζυγος του πρωθυπουργού του Καναδά Τζάστιν Τριντό, επιβεβαιώθηκε μετά τις εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη ότι έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης. Παρότι «η κατάσταση της υγείας» του καναδού πρωθυπουργού «είναι καλή» και «δεν εμφανίζει» προς το παρόν «κανένα σύμπτωμα», θα παραμείνει «προληπτικά» και κατόπιν «σύστασης των γιατρών» σε απομόνωση για 14 ημέρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του. Η σύζυγος του καναδού πρωθυπουργού αισθάνεται «καλά» και τα συμπτώματα που έχει παραμένουν «ήπια», κατά την ίδια πηγή. Εμφάνισε συμπτώματα γρίπης μετά την επιστροφή της από ένα ταξίδι στο Λονδίνο. Ο 48χρονος Τριντό δεν θα υποβληθεί σε τεστ «σε αυτό το στάδιο» και θα «συνεχίσει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του», ανέφερε το γραφείο του, που διαβεβαίωσε πως θα απευθυνθεί στους Καναδούς αργότερα σήμερα. Ο καναδός πρωθυπουργός συνομίλησε με τους ηγέτες της Ιταλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, κατά την ανακοίνωση. Στον Καναδά καταγράφονταν μέχρι χθες Πέμπτη πάνω από 150 κρούσματα του κορονοϊού, στη μεγάλη πλειονότητά τους στο Οντάριο (στο κεντρικό τμήμα της χώρας) και στη Βρετανική Κολομβία (στο δυτικό), με έναν θάνατο ασθενούς. Σε προσωπικό μήνυμά της προς τους Καναδούς, η Γκρεγκουάρ-Τριντό καθησύχασε τους συμπατριώτες της για την κατάστασή της. «Βρίσκομαι σε καραντίνα, αλλά η κατάστασή μου δεν έχει σύγκριση με αυτή άλλων οικογενειών στον Καναδά, η υγεία των οποίων δοκιμάζεται πολύ πιο σοβαρά», τόνισε η σύζυγος του πρωθυπουργού, πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια.

Κορονοϊός – Γκάνα: Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα

Τα δύο πρώτα κρούσματα του κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν στην Γκάνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για πρόσωπα που επέστρεψαν αντιστοίχως από τη Νορβηγία και την Τουρκία, βρίσκονται «σε σταθερή κατάσταση» , έχουν τεθεί σε «απομόνωση» και όλα είναι «υπό έλεγχο». Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία εντοπισμού των επαφών τους, κατά την ίδια πηγή. Η Γκαμπόν και η Γκάνα έγιναν κατά σειρά η ένατη και η δέκατη χώρα της υποσαχάριας Αφρικής όπου ανακοινώθηκε πως επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του SARS-CoV-2. Κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 καταμετρώνται πλέον σε πολλά από τα κράτη της δυτικής Αφρικής: ειδικά στη Νιγηρία, στη Σενεγάλη, στο Τόγκο, στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Μπουρκίνα Φάσο. Ο γκανέζος πρόεδρος Νάνα Ακούφο-Αντό παρουσίασε την Τετάρτη το σχέδιο της κυβέρνησής του, κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με σκοπό η χώρα να αντιμετωπίσει την πανδημία. Προβλέπεται κυρίως η απόκτηση υγειονομικού «εξοπλισμού», η «προετοιμασία των υποδομών» και «η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης». Απαγορεύθηκε σε όλους τους γκανέζους δημόσιους λειτουργούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέχρι νεοτέρας.

Κορονοϊός – Γκαμπόν: Γεγονός το πρώτο κρούσμα κορονοϊού

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη από την κυβέρνηση της Γκαμπόν: πρόκειται για υπήκοο της χώρας που επέστρεψε από το Μπορντό (Γαλλία). «Πρόκειται για συμπατριώτη μας ηλικίας 27 ετών», ο οποίος επέστρεψε στην πατρίδα του έπειτα από μια «διαμονή στην Μπορντό», εξήγησε η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της. «Με την επιστροφή του στη Λιμπρβίλ, θερμομετρήθηκε» και «δεν παρουσίαζε κανένα σύμπτωμα», αναφέρει το δελτίο Τύπου. «Την επομένη», όμως, με «βήχα, πόνο στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή» εισήχθη σε νοσοκομείο, συνεχίζει το κείμενο. Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν πως προσβλήθηκε από τον κορονοϊό, τονισε η κυβέρνηση. «Η κατάσταση του ασθενούς βελτιώνεται προοδευτικά», ενώ «ο εντοπισμός των επαφών του βρίσκεται σε εξέλιξη», προσθέτει η ανακοίνωση των αρχών της χώρας της δυτικής Αφρικής. Με αυτή την ανακοίνωση, στην Αφρική πλέον καταμετρώνται 134 κρούσματα και τρεις θάνατοι, κατά έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση ανακοινώσεις των αρχών των κρατών της ηπείρου ως την Πέμπτη στις 19:00 [ώρα Ελλάδας].

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Συναγερμός στην Ευρώπη – «Ανέφικτος πια ο τοπικός περιορισμός», λέει το ECDC

Κορωνοϊός: Τι θα πρέπει να κάνουν οι έγκυες – Οδηγίες και προφυλάξεις

Κορωνοϊός: Γιατί δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα πόσα είναι τα πραγματικά κρούσματα στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Εκκενώνουν κλίνες σε νοσοκομεία για νοσηλείες COVID-19 – Δείτε σε ποια