Μαγιορκίνης: «Οι νέοι παραθεριστές του καλοκαιριού είναι σιωπηλά κρούσματα και αποτελούν κίνδυνο»

  • Γιάννα Σουλάκη
Μαγιορκίνης
Η διασπορά του κορονοϊού στους νέους σχετίζεται με τις διακοπές του καλοκαιριού, τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον νέο κορονοϊό, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος αντικαθιστά προσωρινά τον υπεύθυνο ενημέρωσης για τον COVID-19, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους θα πρέπει να τίθενται σε οικειοθελή απομόνωση για 7 έως 10 ημέρες, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα διασποράς του ιού.

«Να αποφεύγουν τις κοινωνικές επαφές» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μαγιορκίνης, καθώς όπως ανέφερε, «σαρώνει ο κορονοϊός στις ηλικίες 20 με 30 ετών και οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές είναι «σιωπηλοί φορείς»

Ο καθηγητής ανέφερε ότι τελικά οι ηλικίες των κρουσμάτων είναι μικρότερες από αυτές που ανέμεναν οι επιστήμονες. Πλέον, όπως είπε, η πανδημία έχει μεγαλύτερη δράση στις ηλικίες από 20 έως 30 ετών, ενώ σημαντική διασπορά εντοπίζεται στην στην αμέσως χαμηλότερη ηλικιακή ομάδα.

Μαγιορκίνης: ‘Εκκληση στους γονείς και νέους να επιστρέψουν από τις διακοπές τους

Σημείωσε επίσης, ότι ο έλεγχος της επιδημίας αποτελεί κοινωνική προσπάθεια, συμπληρώνοντας ότι οι παρεμβάσεις έχουν διπλό στόχο, τον έλεγχο της πανδημίας και ταυτόχρονα τη διατήρηση της κοινωνικής δραστηριότητας.

Ο κ. Μαγιορκίνης έκανε ακόμα έκκληση στους γονείς και στους νέους να έχουν επιστρέψει από τις διακοπές τους σχετικά νωρίς πριν αρχίσει η σχολική χρονιά. Ζήτησε ακόμα από τους νέους να περνούν τον χρόνο τους με λίγους φίλους. Να δημιουργήσουν όπως λέμε μια «κοινωνική φουσκάλα» για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους, είπε.

Για τα εμβόλια είπε ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει δοκιμαστεί ήδη σε 2.500 άτομα και έχει ελάχιστες παρενέργειες όπως όλα τα εμβόλια. Για τα εμβόλια εκπτώσεις δεν γίνονται, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι τα εμβόλια που θα διατεθούν θα είναι πλήρως ελεγμένα.