Κορωνοϊός: Οι περισσότεροι ασθενείς με την παραλλαγή Όμικρον δεν ξέρουν ότι νοσούν

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Η άγνοια αυτή πιθανότατα συμβάλλει στη ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, εκτιμούν οι ερευνητές. Ποιες είναι οι αιτίες του προβλήματος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από την παραλλαγή Όμικρον που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, δεν συνειδητοποιούν καν ότι πάσχουν από αυτήν, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Γι’ αυτό τον λόγο δεν λαμβάνουν μέτρα για να προστατεύσουν τους οικείους τους από την επιμόλυνση. Αντιθέτως, συνεχίζουν αμέριμνοι τη ζωή τους σαν να είναι απολύτως υγιείς. Η τακτική αυτή, όμως, μας αφήνει όλους εκτεθειμένους στον επικίνδυνο ιό, προειδοποιεί η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Susan Cheng, καθηγήτρια Καρδιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Μετά από πόσες μέρες προκαλεί συμπτώματα η Όμικρον. Ποια είναι.

Κορονοϊός: Αυτά είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον 5

Προγενέστερες μελέτες έχουν υπολογίσει ότι ποσοστό 25-48% των λοιμώξεων στην κοινότητα που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι ασυμπτωματικές, λένε οι ερευνητές. Το αντίστοιχο ποσοστό στους πληθυσμούς υψηλής έκθεσης, όπως οι γιατροί, φθάνει έως  το 81%.

Ωστόσο αυτά ήταν δεδομένα που αφορούσαν τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας και όχι το τρέχον. Τα αντίστοιχα στοιχεία γι’ αυτό, είναι λιγοστά, σημειώνουν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Η νέα μελέτη

Για να καλύψουν αυτό το κενό, πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, στην οποία αρχικά ενέταξαν υγειονομικούς και αργότερα και ασθενείς. Από τους 2.479 εθελοντές που έδωσαν δείγματα αίματος κατά την έναρξη του κύματος της παραλλαγής Όμικρον, οι 210 βρέθηκαν θετικοί.

Οι ερευνητές τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ειδικά ερωτηματολόγια για να δουν αν ήξεραν πως είναι μολυσμένοι. Με μεγάλη τους έκπληξη διαπίστωσαν πως μόνο το 44% είχαν επίγνωση ότι τους έχει μολύνει ο κορωνοϊός.

Οι υπόλοιποι όχι μόνο δεν το γνώριζαν, αλλά ακόμα κι αν είχαν συμπτώματα τα απέδιδαν σε κοινές λοιμώξεις. Στην πραγματικότητα, απ’ όσους δεν το γνώριζαν, μόνο το 10% είχαν συμπτώματα, αλλά τα απέδιδαν σε κοινές ιώσεις (κοινό κρυολόγημα).

Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι η παραλλαγή Όμικρον εκδηλώνεται πρωτίστως με συνάχι φτάρνισμα, «γαργάλισμα» στο λαιμό και πόνους. Ωστόσο τα προηγούμενα στελέχη που είχε δημιουργήσει ο κορωνοϊός είχαν ως συχνότερα συμπτώματα τον βήχα, την δύσπνοια και τον πυρετό.

«Τα χαμηλά επίπεδα επίγνωσης της λοίμωξης πιθανότατα συμβάλλουν στην ταχεία διασπορά της παραλλαγής Όμικρον», δήλωσε η Dr. Cheng. «Ελπίζουμε ότι με τη δημοσίευση των ευρημάτων μας θα σπεύσουν να εξεταστούν όσοι βρέθηκαν σε χώρο μαζί με γνωστό κρούσμα ή όσοι αισθάνονται λίγο άρρωστοι. Ει μη τι άλλο, για να προστατεύσουν τα ευπαθή άτομα στο περιβάλλον τους και τον εαυτό τους από τα χειρότερα».

Φωτογραφία: iStock