Κορωνοϊός: Οι 3 στους 10 Έλληνες που νοσηλεύθηκαν σε νοσοκομείο χρειάστηκαν ΜΕΘ

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Τρία στα 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και διασωλήνωση, όπως προκύπτει από την πρόσφατη ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ.

Αυξημένη εμφανίζεται η ανάγκη εντατικής θεραπείας σε ασθενείς που εισάγονται σε νοσοκομεία, όπως προκύπτει από την τελευταία ημερήσια έκθεση (έως 24/3/2020) καταγραφής της πορείας της επιδημίας COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από τους 191 ασθενείς (σε σύνολο 743 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων) που χρειάστηκε μέχρι χθες να εισαχθούν σε νοσοκομείο για νοσηλεία, οι 59 (30.9%) εμφάνισαν επιπλοκές της πνευμονίας και χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ ή / και διασωλήνωση. Ο 1 στους 10 από τους νοσηλευόμενους σε νοσοκομείο, μάλιστα, έχει καταλήξει σε θάνατο (20 ασθενείς).

Δείτε τον σχετικό πίνακα:

Αν και ο ρυθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα δεν εμφανίζει μεγάλη ημερήσια αύξηση, ωστόσο, ο αριθμός των ασθενών των οποίων η κατάσταση της υγείας απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο και ΜΕΘ αυξάνεται, καθώς καθημερινά προστίθενται νέα περιστατικά. Τριανταδύο (32) συμπατριώτες μας, ωστόσο, κατάφεραν να ξεπεράσουν επιτυχώς την ασθένεια και να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Κορωνοϊός: Η ηλικία 40-64 κρατάει την «πρωτιά» στον αριθμό των κρουσμάτων

Οι ηλικίες που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά νοσούντων από την ασθένεια COVID-19 είναι σταθερά από την αρχή της επιδημίας, οι άνθρωποι μεταξύ 40 και 64 ετών, καθώς οι 329 από τους 743 ασθενείς (48,6%) ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.  Γεγονός το οποίο υποδεικνύει ότι η νόσος δεν αφορά μόνο ηλικιωμένους και ότι θα πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση και οι νεότεροι.

Δείτε τον πίνακα και το διάγραμμα με την ηλικιακή κατανομή των ασθενών:

Κορωνοϊός: Στην Αθήνα και την Αττική η διασπορά της νόσου

Η Αθήνα και ο νομός Αττικής μετρά την συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων της νόσου, με 366 επιβεβαιωμένα κρούσματα εντός των ορίων του Δήμου της Αθήνας και 62 στην υπόλοιπη Αττική.

Τα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σποραδικά στην υπόλοιπη χώρα. Εξαίρεση η Θεσσαλονίκη, η Δυτική Πελοπόννησος και η Δυτική Μακεδονία που εμφανίζουν μεγαλύτερη τοπική εξάπλωση της νόσου.

Δείτε τον σχετικό πίνακα και τον χάρτη της εξάπλωσης από τον ΕΟΔΥ: