Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ ζητά από όλες τις χώρες τις πληροφορίες που διαθέτουν για την προέλευσή του

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Έχει ζωτική σημασία να βρεθεί η προέλευση του κορωνοϊού, ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα τυχόν νέα πανδημία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέτρεψε σήμερα όλες τις χώρες να μοιραστούν μαζί του τυχόν πληροφορίες που διαθέτουν για την προέλευση του κορωνοϊού. Έναυσμα για την έκκληση αυτή αποτέλεσαν οι δηλώσεις που του FBI και του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ ότι η πανδημία προκλήθηκε από διαρροή από ένα εργαστήριο.

«Εάν μια χώρα διαθέτει πληροφορίες για την προέλευση της πανδημίας, είναι ζωτικής σημασίας να τις μοιραστεί με τον ΠΟΥ και τη διεθνή επιστημονική κοινότητα», δήλωσε ο Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού. «Το θέμα δεν είναι να υποδείξουμε τους ενόχους. Πρέπει να αυξηθούν οι γνώσεις μας για τον τρόπο με τον οποίο άρχισε αυτή η πανδημία».

Όπως εξήγησε, είναι ο μόνος τρόπος «ώστε να προλάβουμε μελλοντικές επιδημίες και πανδημίες». Είναι επίσης ο μόνος τρόπος για «να είμαστε προετοιμασμένοι και να ανταποκριθούμε καταλλήλως».

Ο διευθυντής του FBI κ. Christopher Wray εκτίμησε προ ημερών ότι «πιθανότατα» η πανδημία οφείλεται σε «διαρροή» από εργαστήριο στην πόλη Wuhan της Κίνας. Παρόμοια εικασία είχε εκφράσει νωρίτερα και ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα

Όπως εξήγησε η επιδημιολόγος Dr. Maria Van Kerkhove, επικεφαλής Ανταπόκρισης στην COVID-19 του ΠΟΥ, ο οργανισμός ζήτησε πληροφορίες από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη, στη Γενεύη.

«Απευθύναμε ερωτήματα (…) για να λάβουμε πληροφορίες για την πρόσφατη έκθεση του υπουργείου Ενέργειας, αλλά και για άλλες εκθέσεις διαφόρων αμερικανικών υπηρεσιών», είπε. «Προς το παρόν, δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτές τις εκθέσεις, ούτε στα δεδομένα που επέτρεψαν τη σύνταξή τους».

Ο κ. Ghebreyesus είπε ακόμα ότι κατ’ επανάληψιν έχει συνομιλήσει με ανώτατους αξιωματούχους στην Κίνα για το θέμα. «Όλες οι θεωρίες για την προέλευση του ιού παραμένουν στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά.

Η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι έχει ζωτική σημασία να βρεθεί η προέλευση του ιού, ώστε να αντιμετωπιστεί καλύτερα ενδεχόμενη μελλοντική πανδημία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Φωτογραφία: iStock