Κορωνοϊός: Ο ΠΟΥ αναβάθμισε τον βαθμό επικινδυνότητας σε «πολύ υψηλό»

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ο βαθμός αυτός αφορά τον κίνδυνο μετάδοσης και αύξησης της επίπτωσης του κορωνοϊού παγκοσμίως. Είναι ο υψηλότερος βαθμός επικινδυνότητας που υπάρχει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι αύξησε σε «πολύ υψηλό» το επίπεδο της απειλής που συνιστά ο νέος κορονοϊός.

Ο κορωνοϊός Covid-19 έχει προσβάλει σχεδόν 79.000 ανθρώπους στην Κίνα και περισσότερους από 5.000 στον υπόλοιπο κόσμο.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε

Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα

«Η συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και ο αριθμός των χωρών που πλήττονται από τον Covid-19 τις τελευταίες ημέρες είναι σαφώς ανησυχητική», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιεσούς.

Και συνέχισε: «Οι επιδημιολόγοι μας παρακολουθούν τις εξελίξεις αυτές σε μόνιμη βάση. Τώρα αυξήσαμε την εκτίμηση του κινδύνου μετάδοσης και αύξησης της επίπτωσης του Covid-19 σε πολύ υψηλό επίπεδο παγκοσμίως». Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας που υπάρχει.

Νέα έκθεση

Σε έκθεσή που εκδόθηκε σήμερα, ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας κοινότητας δεν είναι έτοιμο να εφαρμόσει τα μέτρα που περιόρισαν την επιδημία στην Κίνα. «Είναι τα μοναδικά μέτρα που αποδεικνύονται επί του παρόντος ότι διακόπτουν ή ελαχιστοποιούν τις αλυσίδες μετάδοσης στους ανθρώπους», αναφέρει η έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση, θεμελιώδη μέτρα θεωρούνται:

  • Η εξαιρετικά προσεκτική παρακολούθηση για τον άμεσο εντοπισμό κρουσμάτων
  • Η πολύ γρήγορη διάγνωση
  • Η άμεση απομόνωση του κρούσματος
  • Η αυστηρή ιχνηλασία των επαφών του
  • Η καραντίνα για τα πρόσωπα που ήρθαν σε στενή επαφή με το κρούσμα
  • Ένας εξαιρετικά υψηλός βαθμός κατανόησης και αποδοχής των μέτρων από τον πληθυσμό

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι επιδημίες που έχουν σχέση με τον Covid-19 σε αρκετές χώρες. Ωστόσο, τα περισσότερα κρούσματα μπορούν ακόμη να αποδίδονται σε γνωστές επαφές ή σε ομάδες κρουσμάτων. Το κλειδί για να περιοριστεί ο κορωνοϊός Covid-19 είναι να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

 

Με πληροφορίες από Newsit.gr