Κορωνοϊός – Ο νέος απολογισμός της επιδημίας: 99 νέα κρούσματα – 1613 τα συνολικά – 6 θάνατοι σε 24 ώρες

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Έξι άνθρωποι χάθηκαν από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα από τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Στα 1613 τα συνολικά κρούσματα του ιού στη χώρα, 92 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι και 11 πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Στα 1.613 έφτασαν τα κρούσματα της ασθένειας COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ενώ 6 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα νοσοκομεία όλης της χώρας, ενώ 11 άνθρωποι πήραν εξιτήριο από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).  Ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος για την ενημέρωση του κορωνοϊου, Σωτήρης Τσιόδρας, ευχαρίστησε «μέσα από την καρδιά του», όπως είπε, τους γιατρούς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας, που χάρη σ’ αυτούς άνθρωποι που βρίσκονται σε βαρύτατη κατάσταση, καταφέρνουν να ιαθούν και να εξέλθουν από τη ΜΕΘ.

Τα νέα νούμερα της πορείας της επιδημίας στη χώρα, όπως διαμορφώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος για την ενημέρωση του κορωνοϊου, Σωτήρης Τσιόδρας.

Κρούσματα

  • 1.613 είναι τα συνολικά διαπιστωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα
  • 119 από τα παραπάνω προέρχονται από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων του  πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος»
  • 99 είναι τα νέα κρούσματα εντός του τελευταίου 24ωρου
  • από τα 1.613 κρούσματα τα 335 προέρχονται από το εξωτερικό και 513 από επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της νόσου

Θάνατοι

  • 6 άνθρωποι χάθηκαν από τη νόσο COVID-19 από εχθές μέχρι σήμερα
  •  στους 59 έφρασαν οι συνολικοί θάνατοι
  • 49 ήταν άνδρες και 10 γυναίκες
  • 71 έτη η μέση ηλικία των θανόντων
  • 95% έπασχαν από συνοδά νοσήματα ή ήταν άνω των 70 ετών

Διασωληνωμένοι/ΜΕΘ

  • 92 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι
  • 66 είναι η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων
  • οι 23 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες
  • το 72% πάσχει από χρόνια νοσήματα ή είναι ηλικιωμένοι
  • 11 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Φέρουν τον ιό στον οργανισμό τους οι γάτες – Δεν υπάρχουν ενδείξεις μετάδοσης στον άνθρωπο

Νέα στοιχεία για την παρουσία του ιού στις γάτες, έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Ορισμένοι κατοικίδια και συγκεκριμένα οι γάτες, μπορεί να φέρουν τον ιό στον οργανισμό τους. Όχι, όμως, οι σκύλοι. Τα ζώα αυτά που είχαν τον ιό, δεν είχαν συμπτώματα, ούτε ιικό φορτίο ανιχνεύθηκε»

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε, όμως, ότι δεν είναι λόγος αυτός να εγκαταλείψουμε τα ζώα στον δρόμο, όπως παρατηρήθηκε σε χώρες του εξωτερικού. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο άνθρωπος δεν κινδυνεύει από τα κατοικίδια, και συγκεκριμένα τις γάτες.

Το «ευχαριστώ» του Σωτήρη Τσιόδρα στους γιατρούς των ΜΕΘ και στο ΕΚΑΒ

Τελειώνοντας ο Σωτήρης Τσιόδρας εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στήριξη προς όλους μας, σε δυο πολύ σημαντικές κατηγορίες επαγγελματιών υγείας, που βοηθούν τη χώρα μας στην αντιμετώπιση του ιού.

Στο προσωπικό του ΕΚΑΒ και στους γιατρούς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας:

«Στο προσωπικό του ΕΚΑΒ και του κέντρου επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ, γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες, πληρώματα ασθενοφόρων, διοικητικούς υπαλλήλους. Τους ανθρώπους αυτούς, που 24 ώρες το 24ωρο φροντίζουν για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη μεταφορά των ασθενών στα νοσοκομεία.  Που εκτός των άλλων περιστατικών της καθημερινότητας, αντιμετωπίζουν πλέον και τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη διακομιδής στο νοσοκομείο, λόγω του κορονοϊού. Η έγκαιρη παρέμβασή τους, αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην κοινή προσπάθεια όλων μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ειδική μνεία έκανε, όμως, στους γιατρούς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίοι συνέβαλλαν στην αποσωλήνωση 11 ασθενών εντός ενός 24ωρου, αλλά και στη θεραπεία καθημερινά πολλών ακόμη ασθενών, που υποφέρουν από τη νόσο COVID-19:

«Ακούσατε για κάποιες επιτυχίες που θα συνεχίσουν από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Από την καρδιά μου ευχαριστώ τους γιατρούς των ΜΕΘ, για την υψηλή ποιότητα και φροντίδα των περιστατικών της νέας νόσου. Χάρη στις προσπάθειές τους, έχουμε και εξακολουθούμε να βλέπουμε καθημερινά θετικά αποτελέσματα στις πιο σοβαρές περιπτώσεις της νόσου. Και όσο η επιδημία παραμένει σε ρυθμούς βραδείας αύξησης, χάρη σε όλους εσάς που μας ακούτε απόψε, θα τους δίνουμε χώρο να κάνουν ακόμα καλύτερα τη δουλειά τους. Σας ευχαριστώ», κατέληξε ο καθηγητής.