Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε μία ημέρα – Επιταχύνεται η πανδημία

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ο κορωνοϊός Covid-19 ανιχνεύθηκε σε 150.000 ανθρώπους σε μία ημέρα. Ξεπέρασαν τους 460.000 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. Πάνω από 8,64 εκατομμύρια τα κρούσματα.

Ο κορονοϊός Covid-19 εξαπλώνεται ραγδαία στις περισσότερες ηπείρους και σπάει το ένα θλιβερό ρεκόρ μετά το άλλο. Την Πέμπτη καταγράφηκαν περισσότερα από 150.000 νέα κρούσματα – ο υψηλότερος αριθμός σε μία ημέρα από την έναρξη της πανδημίας. Τα μισά από αυτά καταγράφηκαν στην αμερικανική ήπειρο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Ο κόσμος έχει μπει σε μία νέα και επικίνδυνη φάση της πανδημίας», δήλωσε ο Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. «Είναι κατανοητό ότι πολλοί έχουν κουραστεί από την καραντίνα και θέλουν να ζήσουν φυσιολογικά. Ωστόσο ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει. Είναι εδώ και εξαπλώνεται ραγδαία».

Ο Dr Ghebreyesus προειδοποίησε ότι «ο κορωνοϊός παραμένει θανατηφόρος και οι περισσότεροι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι σε αυτόν». Επομένως, έχει ζωτική σημασία «να τηρούνται τα μέτρα προστασίας» και «να επιδεικνύουμε την μέγιστη επαγρύπνηση».

Ο νέος κορωνοϊός έχει προσβάλλει περισσότερα από 8,64 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα σε 6 μήνες. Μέχρι σήμερα (20 Ιουνίου) το πρωί στις 7.30′, οι 460.000 από αυτούς είχαν χάσει τη μάχη να κρατηθούν στη ζωή.

ΗΠΑ, Βραζιλία, Ρωσία

Όπως εξήγησε ο Dr Ghebreyesus, μεγάλος αριθμός νέων κρουσμάτων στην αμερικανική ήπειρο προέρχεται από τη Νότια Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο γεγονός παραμένει πως ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει:

  • 2.220.961 κρούσματα στις ΗΠΑ. Από τους ανθρώπους αυτούς, οι 119.112 έχουν χάσει τη ζωή τους
  • 1.032.913 κρούσματα στη Βραζιλία. Οι 48.954 από τους ασθενείς κατέληξαν.

Τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως είναι η Ρωσία, όπου ο κορωνοϊός έχει ανιχνευθεί σε 568.292 ανθρώπους. Οι θάνατοι όμως είναι σχετικά λίγοι (ανέρχονται σε 7.831), σύμφωνα με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Κορωνοϊού του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.