Κορωνοϊός: Νέα παραλλαγή στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ – Έχει υπερβολικά πολλές μεταλλάξεις

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Εντάχθηκε στη λίστα με τις παραλλαγές υπό παρακολούθηση (VUM) παρότι έχουν καταγραφεί μόλις 3 κρούσματα.

Μία νέα παραλλαγή που μόλις δημιούργησε ο κορωνοϊός, αλλά κάποιοι ειδικοί φοβούνται ότι μπορεί να προκαλέσει το επόμενο κύμα της πανδημίας, τέθηκε στο μικροσκόπιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Από την παραλλαγή αυτή έχουν ανιχνευθεί μόλις τρία (3) κρούσματα. Ωστόσο φέρει τόσο πολλές μεταλλάξεις (μόνο στην πρωτεΐνη-ακίδα της είναι πάνω από 30), ώστε εντάχθηκε αμέσως στις παραλλαγές υπό παρακολούθηση (VUM) του ΠΟΥ.

Αυτό που εντείνει τον προβληματισμό των επιστημόνων είναι το γεγονός ότι τα τρία κρούσματα έχουν ανιχνευθεί σε δύο χώρες. Το πρώτο ήταν στην Δανία στις 24 Ιουλίου 2023. Τα δύο επόμενα ανιχνεύθηκαν την ίδια ημέρα (στις 31 Ιουλίου) στην Δανία και στο Ισραήλ.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ήδη έχει αρχίσει να εξαπλώνεται. Ωστόσο είναι πάρα πολύ νωρίς για να λεχθεί εάν αυτό συμβαίνει όντως ή τελικά η νέα παραλλαγή θα εξαφανιστεί.

Η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Dr. Maria Van Kerkhove σε ανάρτησή της στο Twitter (νυν Χ) αναφέρει πως προς το παρόν υπάρχουν λιγοστές πληροφορίες για την παραλλαγή ΒΑ.2.86 (ή ΒΑ.Χ, όπως την αποκαλούν μερικοί επιστήμονες) που δημιούργησε ο κορωνοϊός. Ωστόσο ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων που φέρει καθιστούν απαραίτητη την παρακολούθησή της.

Οι ιοί μεταλλάσσονται διαρκώς και ο κορωνοϊός ασφαλώς κάνει το ίδιο. Τέτοιο άλμα στις μεταλλάξεις, όμως, είχαν καιρό να δουν οι επιστήμονες, δήλωσε ο ιολόγος Dr. Thomas Peacock, ερευνητής το Imperial College του Λονδίνου (ICL).

Χωρίς υποκείμενα νοσήματα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου, το θετικό δείγμα του Ισραήλ προέρχεται από ασθενή χωρίς υποκείμενα, χρόνια νοσήματα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα άλλα δύο θετικά δείγματα στη Δανία υποδηλώνει ότι η παραλλαγή BA.2.86 εξαπλώνεται και δεν δημιουργήθηκε απλώς σε κάποιο βαριά άρρωστο ή ανοσοκατασταλμένο άτομο.

Από τις μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα της, μερικές έχουν άγνωστη λειτουργία. Άλλες όμως είναι γνωστό ότι έχουν την ικανότητα να διαφεύγουν από το ανοσοποιητικό, αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.

Η πρωτεΐνη-ακίδα είναι αυτή που χρησιμοποιεί ο κορωνοϊός για να προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα. Μόλις προσκολληθεί, μπορεί να εισβάλλει στο εσωτερικό τους. Γι’ αυτό και είναι ο στόχος των εμβολίων που έχουν δημιουργηθεί εναντίον της COVID-19.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για τη νέα παραλλαγή. Ο Dr. Paul Hunter, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο East Anglia, δήλωσε ότι η ΒΑ.2.86 «πιθανότατα» βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ ή τη Βρετανία, εάν όντως είναι πιο μεταδοτική από τις υπάρχουσες. «Αν δεν είναι ακόμα, τότε πιθανώς θα φθάσει πολύ σύντομα» στις δύο χώρες, εκτίμησε.

Αντίστοιχα, η Dr. Trisha Greenhalgh, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, εκτίμησε πως φαίνεται ικανή να επαναφέρει τις προστατευτικές μάσκες!

Μένει να διαπιστωθεί εάν όντως η νέα παραλλαγή που δημιούργησε ο κορωνοϊός είναι τόσο επικίνδυνη, όσο δείχνει.

Φωτογραφία: iStock