Αττική: Μόνο 19 διαθέσιμες ΜΕΘ κορονοϊού στο λεκανοπέδιο – Άρχισε η μετατροπή κλινικών σε ΜΕΘ Covid

  • Γιάννα Σουλάκη
Όμικρον
Μέχρι και πριν από το τέλος της εβδομάδας ενδέχεται να έχουν καλυφθεί πλήρως οι κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού στην Αττική, λένε οι γιατροί. Για τον λόγο αυτό οι υγειονομικές αρχές προχωρούν προληπτικά στο plan Β του επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει την μετατροπή των ΜΕΘ για γενικές νόσους, σε ΜΕΘ Covid.

Αργά μεν σταθερά δε, γεμίζουν από ασθενείς οι κλινικές και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για τον κορονοϊό στην Αττική, ενώ συγκεκριμένα οι ΜΕΘ Covid εμφανίζουν πληρότητα που πλησιάζει το 90%. Είναι θέμα ημερών όπως λένε οι γιατροί η πληρότητα στις ΜΕΘ να φτάσει στο 100%, οπότε οι υγειονομικές αρχές δρομολογούν, ήδη, τη μετατροπή Εντατικών γενικών περιστατικών, σε Μονάδες Εντατικής κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από στις 217 κλίνες ΜΕΘ για τον κορονοϊό που διαθέτει σήμερα το ΕΣΥ στην Αττική αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, νοσηλεύονται 198 ασθενείς, οι 178 εκ των οποίων διασωληνωμένοι.

Σε δύσκολη καμπή βρίσκονται και οι νοσηλείες σε απλές κλίνες κορονοϊού στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων με κορονοϊό άγγιξε τους 910 ασθενείς, σε σύνολο περίπου 1.100 διαθέσιμων κλινών.

Οι ημερήσιες εισαγωγές ασθενών σε όλη τη χώρα χθες Τρίτη (16/2), έφτασαν τις 190, ενώ την ίδια ημέρα τα εξιτήρια δεν ξεπέρασαν τον αριθμό των 133 ασθενών.

Άρχισε ο σχεδιασμός για μετατροπή γενικών ΜΕΘ, σε ΜΕΘ κορονοϊού

Οι μόλις 19 κενές κλίνες στις Εντατικές για τη νοσηλεία βαρέως πασχόντων ασθενών με κορονοϊό, οδήγησε τις υγειονομικές αρχές στην απόφαση να δρομολογήσουν την ανάπτυξη επιπλέον κλινών, με την μετατροπή κλινικών.

Έτσι, δρομολογείται το άνοιγμα 4 νέων κλινών Εντατικής για ασθενείς με κορονοϊό στο Θριάσιο Νοσοκομείο, με τον “δανεισμό” 4 κλινών από τις 8 κλίνες ΜΕΘ γενικών περιστατικών του νοσοκομείου.

Αντίστοιχος σχεδιασμός υπάρχει και για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου ΚΑΤ. Εκεί βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ανοίξουν εάν παραστεί ανάγκη, 7 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, με προσωπικό από την νέα μονάδα ΜΕΘ 30 κλινών που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.

Εντολή να υλοποιηθούν αντίστοιχοι σχεδιασμοί και εναλλακτικά σχέδια έχει δώσει στους διοικητές και άλλων νοσοκομείων του λεκανοπεδίου, η Α’ Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).

Ανησυχία για αύξηση κρουσμάτων λόγω κακοκαιρίας και ενδοοικογενειακής διασποράς

Η πτώση της θερμοκρασίας και οι άσχημες καιρικές συνθήκες, που ευνοούν την ανάπτυξη ιώσεων, ανησυχούν τους επιστήμονες και για έναν ακόμη λόγο: τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους και μάλιστα από άτομα του ίδιου περιβάλλοντος, ένας εκ των οποίων ενδέχεται να είναι μολυσμένος.

Συνηθισμένο φαινόμενο των ημερών είναι η ενδοοικογενεική διασπορά, η οποία οδηγεί τα πιο ευάλωτα μέλη των οικογενειών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Γέμισαν τα νοσοκομεία από οικογένειες – Μεγάλη αύξηση στην ενδοοικογενειακή μετάδοση

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 44 έτη, οι ασθενείς με βαριά νόσο που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (διασωληνωμένοι) σε όλη τη χώρα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία άνω των 65 ετών (214 ασθενείς από τους 309 συνολικά), με διάμεση ηλικία τα 70 έτη.

Για αυξημένα περιστατικά νοσηλειών με κορονοϊό ανάμεσα σε μέλη οικογενειών το τελευταίο διάστημα μίλησε στο iatropedia.gr η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια της Α’ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, Αντωνία Κουτσούκου:

“Το κρύο ευοδώνει τις ιώσεις κι από την άλλη μας κρατάει μέσα με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Μπορεί από τη μία να μας κρατά στο σπίτι και να μην διασπείρουμε στον δρόμο τον ιό, από την άλλη όμως επιμολύνονται πολλά άτομα της ίδιας οικογένειας. Έχουμε πολλά κρούσματα από την ίδια οικογένεια στο νοσοκομείο, διαφορετικής βαρύτητας. Δεν αντιδρούν όλοι οι οργανισμοί το ίδιο. Μπορεί ο ένας να είναι πιο βαριά και να είναι στην Εντατική και άλλα δύο μέλη να είναι στην κλινική”, σημειώνει.

Μιλώντας πρόσφατα για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής μετάδοσης η Καθηγήτρια κα. Βάνα Παπαευαγγέλου «φώτισε» μια άλλη παράμετρο: «Κολλάμε από συγγενείς και φίλους πιο συχνά από τον κακό ξένο», σημείωσε χαρακτηριστικά και κατέληξε «να προσέχουμε ποιους βάζουμε στο σπίτι μας».