Κορωνοϊός: Μετάλλαξη αυξάνει τις πιθανότητες μόλυνσης – Νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Η μετάλλαξη αυξάνει τις λειτουργικές αιχμές που προσδίδουν στον κορωνοϊό Covid-19 το χαρακτηριστικό σχήμα του. Οι αιχμές τού επιτρέπουν να μολύνει πιο εύκολα τα ανθρώπινα κύτταρα.

Μία μικροσκοπική μετάλλαξη στον κορωνοϊό Covid-19 μπορεί να αυξάνει σημαντικά την ικανότητά του να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Και προσθέτουν πως η μετάλλαξη αυτή υπάρχει στο στέλεχος του ιού που επικρατεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

«Με τη μετάλλαξη αυτή ο κορωνοϊός καθίσταται πολύ πιο λοιμογόνος απ’ ό,τι τα στελέχη του χωρίς αυτήν», δήλωσε η επιβλέπουσα ερευνήτρια Hyeryun Choe, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιολογίας & Μικροβιολογίας του φημισμένου ιατρικού οργανισμού Scripps Research.

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη αυξάνει σημαντικά τον αριθμό των λειτουργικών αιχμών στην επιφάνεια του κορωνοϊού. Οι αιχμές αυτές επιτρέπουν στον κορωνοϊό να ενώνεται με ορισμένους υποδοχείς στην επιφάνεια των κυττάρων. Ύστερα χρησιμοποιεί αυτούς τους υποδοχείς για να εισβάλλει στο εσωτερικό τους.

«Ο αριθμός (ή πυκνότητα) των λειτουργικών αιχμών του κορωνοϊού είναι 4-5 φορές υψηλότερος όταν ο κορωνοϊός φέρει τη συγκεκριμένη μετάλλαξη», πρόσθεσε η Dr Choe.

Το εύρημα αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί η πανδημία έλαβε τεράστιες διαστάσεις σε ορισμένες περιοχές του κόσμου και σε άλλες όχι, εκτιμούν οι ερευνητές.

Αυξάνει την ευλυγισία

Η μετάλλαξη που αυξάνει την πυκνότητα των αιχμών αποκαλείται D614G. Πειράματα στο εργαστήριο έδειξαν πως η ανάπτυξή της αυξάνει την ευλυγισία των λειτουργικών αιχμών του ιού. Η αυξημένη ευλυγισία των αιχμών επιτρέπει στα μόρια του κορωνοϊού να κινούνται πιο εύκολα, για να μολύνουν αποτελεσματικά τα κύτταρα.

Ωστόσο οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα αν η αυξημένη μεταδοτικότητα του ιού συνεπάγεται αυτομάτως πιο σοβαρά συμπτώματα στους ασθενείς. Ούτε γνωρίζουν αν ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός έχει αυξημένη θνησιμότητα στα άτομα που μολύνει.

Τα ερωτήματα αυτά μπορούν να απαντηθούν μόνο αν γίνουν καλά σχεδιασμένες κλινικές μελέτες, λένε.

Γιατί «γονάτισαν» μόνο μερικά συστήματα Υγείας

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν την έρευνα σε μια προσπάθεια να καταλάβουν γιατί ο κορωνοϊός δοκίμασε τις αντοχές των συστημάτων Υγείας σε περιοχές όπως η Ιταλία και η Νέα Υόρκη, αλλά άφησε σχεδόν απρόσβλητες περιοχές όπως το Σαν Φρανσίσκο και η Ουάσινγκτον.

Έλαβαν άραγε πιο επιτυχημένα μέτρα οι περιοχές με λιγοστά κρούσματα ή είχε αλλάξει με κάποιο τρόπο ο κορωνοϊός; Η απάντηση που έδωσαν ήταν ότι σε κάποιες περιοχές επικράτησε γρήγορα το μεταλλαγμένο στέλεχος.

«Όλοι οι ιοί μεταλλάσσονται σταδιακά καθώς αναπαράγονται και διασπείρονται», σημειώνουν στην έρευνά τους. «Οι μεταλλάξεις αυτές σπανίως επηρεάζουν την ικανότητά τους να μεταδίδονται. Ωστόσο το στέλεχος του κορωνοϊού που κυκλοφορούσε στις αρχές της πανδημίας δεν έφερε τη μετάλλαξη D614G. Αυτή εντοπίζεται τώρα στο στέλεχος που επικρατεί στο μεγαλύτερο τμήμα του πλανήτη».

Η όλη έρευνα βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης από ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων (peer review). Στη συνέχεια θα δημοσιευτεί σε κάποια έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση. Προεκτύπωσή της δημοσιεύεται στον server βιολογικών ερευνών bioRxiv.