Κορωνοϊός: Μεταδίδεται με τον αέρα, έγραψαν τα CDC. Και μετά το διέγραψαν…

  • Ρούλα Τσουλέα
Το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ αναθεώρησε για σχεδόν τρεις ημέρες τις οδηγίες του προς το κοινό. Μόλις αυτές δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, τις αφαίρεσε. Και ανακοίνωσε ότι αναθεωρήθηκαν «κατά λάθος».

Τελειωμό δεν έχουν οι παλινωδίες των επιστημόνων στο θέμα του κορωνοϊού, λες κι αδυνατούν να καταλάβουν ότι με αυτό τον τρόπο χάνουν την αξιοπιστία τους και την εμπιστοσύνη του κόσμου. Το νεότερο κρούσμα έρχεται από την Αμερική, όπου τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) αναθεώρησαν την ιστοσελίδα τους όσον αφορά το πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός Covid-19 και ύστερα διέγραψαν τη σχετική ανάρτηση.

Στο μεσοδιάστημα, όμως, είχε προλάβει το CNN (και ακολούθως ο λοιπός Τύπος των ΗΠΑ) να αναδημοσιεύσει τις νέες οδηγίες. Τώρα, το αμερικανικό ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται αντιμέτωπο με δριμείες επικρίσεις. Και αναγκάστηκε να αναρτήσει διορθωτικό κείμενο, όπου λίγο-πολύ γράφει το κλασικό «συγγνώμη, λάθος».

Στην διαγραφείσα ανάρτηση, τα CDC παραδέχονταν αυτό που έλεγαν μήνες τώρα πολλοί επιστήμονες: ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται με τον αέρα. Παραδέχονταν επίσης ότι μικροσκοπικά σταγονίδια που τον φέρουν μπορεί να αιωρούνται στους φτωχά αεριζόμενους χώρους, μολύνοντας όποιον τα εισπνεύσει.

Ειδικότερα, η ανάρτηση ανέφερε ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται «μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων ή μικρών μορίων, όπως αυτά στο αερόλυμα, που παράγονται όταν κάποιος βήχει, φταρνίζεται, τραγουδά, μιλά ή αναπνέει».

Τα μόρια αυτά προκαλούν λοίμωξη όταν «εισέρχονται στη μύτη, το στόμα, τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες. Αυτός πιστεύεται ότι είναι ο κύριος τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού».

Η ανάρτηση εξηγούσε στη συνέχεια πως μπορεί να μας μολύνει ο κορωνοϊός μέσω των σταγονιδίων που εκπέμπουμε ακόμα κι όταν μιλάμε. «Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι σταγονίδια και αερογενώς μεταφερόμενα μόρια μπορεί να αιωρούνται στον αέρα και να εισπνέονται από άλλους», έγραφε. Μπορεί επίσης «να διασχίζουν αποστάσεις πέραν των 1,8 μέτρων. Παραδείγματος χάριν στη διάρκεια της πρόβας χορωδιών, στα εστιατόρια ή στα γυμναστήρια. Σε γενικές γραμμές, οι εσωτερικοί χώροι δίχως καλό αερισμό αυξάνουν τον κίνδυνο».

Και νέα μέτρα προστασίας

Η ανάρτηση αναθεωρούσε και τις συστάσεις για προστασία από τον νέο κορωνοϊό. Οι προηγούμενες συστάσεις ήταν:

  • Τήρηση κοινωνικής απόστασης 1,8 μέτρων
  • Πλύσιμο των χεριών
  • Συχνός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών
  • Κάλυψη του στόματος και της μύτης με μάσκα όταν γύρω βρίσκονται άλλα άτομα

Στις αναθεωρημένες οδηγίες, τα μέτρα προστασίας που προτείνονταν ήταν:

  • Απόσταση τουλάχιστον 1,8 μέτρων από τους άλλους, όταν αυτό είναι δυνατό
  • Χρήση μάσκας
  • Συστηματικός καθαρισμός και απολύμανση χεριών και επιφανειών
  • Παραμονή στο σπίτι και απομόνωση όσων νοσούν
  • Χρήση συσκευών καθαρισμού του αέρα για να μειωθούν τα αερογενώς μεταφερόμενα μικρόβια στους εσωτερικούς χώρους

Οι αναθεωρημένες οδηγίες τόνιζαν επίσης ότι οι μάσκες δεν πρέπει να αντικαθιστούν τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας.

Ολική διαγραφή

Τίποτε απ’ όλα αυτά, όμως, δεν υπάρχει πια στην ιστοσελίδα των CDC, διότι οι νέες οδηγίες διεγράφησαν. Στη θέση τους τοποθετήθηκε ένα πλαίσιο (φαίνεται στην ένθετη φωτογραφία) το οποίο αναγράφει:

κορωνοϊός

«Μία πρόχειρη έκδοση των προτεινόμενων αλλαγών στις παρούσες συστάσεις, αναρτήθηκε κατά λάθος στην επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας. Τα CDC αναθεωρούν επί του παρόντος τις συστάσεις τους, όσον αφορά την αερογενή μετάδοση του SARS-CoV-2 (είναι ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19). Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα αναρτηθεί το αναθεωρημένο κείμενο».

Ανεξάρτητα από τις παλινωδίες των CDC, όμως, αυξάνονται τα επιστημονικά δεδομένα που υποδηλώνουν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να μεταδίδεται μέσω του αέρα. Η πιο πρόσφατη προσθήκη σε αυτά είναι μία μελέτη που προδημοσιεύθηκε τον Αύγουστο. Σε αυτήν, επιστήμονες εντόπισαν βιώσιμο κορωνοϊό στον αέρα ενός νοσοκομείου σε απόσταση σχεδόν 5 μέτρων από ασθενή με Covid-19.