Κορωνοϊός: Ξεπεράσαμε τα 1.000 κρούσματα – 1061 τα περιστατικά και 32 οι θάνατοι – Συμβουλές Τσιόδρα

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Σπάσαμε και στην Ελλάδα το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων. Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, στα 1.061 είναι τα επιβεβαιωμένα περιστατικά, 95 τα νέα, στους 32 είναι οι θάνατοι και στους 69 οι διασωληνωμένοι ασθενείς. 5 άνθρωποι αποσωληνώθηκαν.

Τα νέα νούμερα της επιδημίας έδωσε στη δημοσιότητα ο υπεύθυνος ενημέρωσης καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος τόνισε σήμερα την ψυχολογική παράμετρο του εγκλεισμού μας στο σπίτι, δίνοντας συγκεκριμένες οδηγίες.

Ως προς την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, αυτή μέσα στο τελευταίο 24ωρο διαμορφώθηκε ως εξής:

ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

  • τα συνολικά κρούσματα είναι 1.061
  • τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 95

ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΟΙ

  • σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής βρίσκονται 69 άνθρωποι
  • ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 66 έτη
  • 12 γυναίκες και 54 είναι άνδρες
  • οι 47 από τους 69 διασωληνωμένους είναι άνω των 65 ετών ή έχουν υποκείμενα νοσήματα
  • 5 αποσωληνώθηκαν

ΘΑΝΑΤΟΙ

  • 4 άνθρωποι έχασαν τη ζώη τους μέσα σε ένα 24 ωρο
  • 32 είναι οι συνολικοί θάνατοι στη χώρα
  • 25 είναι άνδρες και 7 γυναίκες

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 14.694 τέστ στον πληθυσμό

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Τσιόδρα:

  • ο μέσος όρος έναρξης της δύσπνοιας στον προσβεβλημένο οργανισμό, είναι η 5η μέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων.
  • οι άνθρωποι που θα χρειαστούν νοσηλεία, συνήθως αυτό απαιτείται στην 7η μέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων
  • ο μέσος όρος του κύκλου της νόσου είναι 15 έως 20 ημέρες
  • ο μέσος όρος νοσηλείας σε νοσοκομείο είναι 10 ημέρες

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Όπως ανέφερε ο καθηγητής παθολογίας κ. Τσιόδρας, ένα νέο θεραπευτικό πρωτόκολλο εγκρίθηκε σήμερα για τους το θεραπευτικό σχήμα που θα χορηγείται σε όσους ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία ή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τη νόσο COVID-19.

Επίσης, η Πόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Αιμόστασης ενέκρινες ειδικό θεραπευτικό σχήμα αντιπυκτικής αγωγής για τους ασθενείς που εμφανίζουν επιπλοκές από την καρδιά.

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ – ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ

Ειδική μνεία έκανε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας στην ψυχολογική παράμετρο του εγκλεισμού μας στο σπίτι, αλλά και του φόβου που έχει καταλάβει πολλούς από τους πολίτες της χώρας. Προέτρεψε το κοινό να επισκεφθεί τις ιστοσελίδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Υπουργείου Υγείας, για να βρει ειδικές συμβουλές.

Επίσης, επεσήμανε ότι παρόμοιες ψυχολογικές συμβουλές παρέχει στο ευρύ κοινό και το ειδικό τμήμα Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

«Είναι φυσιολογικό να μας καταλαμβάνει ο φόβος και για τον εαυτό μας και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Η μειωμένη επαφή, επίσης, διαταράσσει την ψυχολογική μας κατάσταση. Είναι σημαντικό να μην ενδίδουμε στον στιγματισμό των ασθενών με COVID-19 και των οικογενειών τους, και θα πρέπει να δείχνουμε σεβασμό γι’ αυτούς. Να αποφύγουμε την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ειδήσεις που προκαλούν φόβο και κυρίως στις ψευδείς ειδήσεις. Να παραμείνουμε σε επικοινωνία με το δίκτυο των δικών μας ανθρώπων και να μην απομονωνόμαστε. Να κάνουμε καλή διατροφή και να μην ενδίδουμε στο κάπνισμα και στο αλκοόλ. Ιδιαίτερα στο κάπνισμα στο σπίτι και όταν υπάρχουν μικρά παιδιά. Να ασκούμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο μέσα στο σπίτι», είναι κάποιες από τις συμβουλές του καθηγητή.

«ΝΑΙ στην κοινωνική απόσταση και ΟΧΙ στην κοινωνική μοναξιά», ανέφερε ο χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Τσιόδρας: «Ευχαριστώ» στο ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των νοσοκομείων όλης της χώρας

Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας αισθάνθηκε την ανάγκη να ευχαριστήσει, όπως είπε, το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων όλης της χώρας, χωρίς τη βοήθεια του οποίου η χώρα δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτόν τον μεγάλο κίνδυνο. Ο καθηγητής ευχαρίστησε τους νοσηλευτές και τις νοσηλεύτριες, αλλά και όλο το διοικητικό προσωπικό, το λοιπό προσωπικό και το προσωπικό στην καθαριότητα.