Κορωνοϊός: Ξεκίνησαν μαζικά τεστ στους Ρομά του οικισμού Λάρισας – Επί τόπου Χαρδαλιάς – Τσιόδρας – Πρεζεράκος

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Αναστάτωση επικρατεί στις υγειονομικές αρχές της χώρας μετά την αποκάλυψη των κρουσμάτων του κορωνοϊού ανάμεσα σε πληθυσμό Ρομά οικισμού της Λάρισσας. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ βρίσκεται επιτόπου και πραγματοποιεί λήψεις δειγμάτων, ενώ το μεσημέρι μεταβαίνει στην περιοχή ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Παναγιώτης Πρεζεράκος και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Λίγο μετά το πρωί της Παρασκευής κλιμάτιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ξεκίνησε τα μαζικά τέστ του πληθυσμού της αποκλεισμένης από χθες περιοχής της Νέας Σμύρνης στη Λάρισσα, μετά την αποκάλυψη ότι 19 κάτοικοι βρέθηκαν θετικοί στη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Τα τέστ θα ξεπεράσουν τα 200.  Σε καραντίνα και η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο.

Επικεφαλής της επιχείρησης είναι ο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και συμμετέχουν γιατροί και από τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας. Εκτάκτως στη Λάρισα μεταβαίνουν με ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος.

Το κλιμάκιο συνοδεύει ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, ενώ στη συνέχεια το κυβερνητικό κλιμάκιο θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της κοινότητας των Ρομά, καθώς και με τους επικεφαλής των μέτρων για την τήρηση της καραντίνας.

Κορωνοϊός: 20 κρούσματα συνολικά στον οικισμό

Στον οικισμό στη Λάρισα έχουν βρεθεί, μέχρι στιγμής, 20 κρούσματα θετικά στον κορονοϊό. Ο συναγερμός σήμανε όταν βρέθηκε θετικός 32χρονος και από την ιχνηλάτιση των επαφών του έγιναν 29 έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν 19 θετικά δείγματα. Η περιοχή τέθηκε από χθες σε καραντίνα, ενώ ο αποκλεισμός εκτείνεται και σε μεγαλύτερη ακτίνα από τον οικισμό των Ρομά. Στο οικισμό διαβιούν από 2.500 έως 3.000 άνθρωποι, ενώ στην ευρύτερη περιοχή περίπου 5.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από τον οικισμό των Ρομά, σε καραντίνα θα μπει και η δομή μεταναστών στο Κουτσόχερο της Λάρισας, καθώς από την ιχνηλάτηση προέκυψε ότι ο 32χρονος Ρομά που ήταν το πρώτο διαπιστωμένο κρούσμα είχε επαφές και με μη διαμένοντες στη συγκεκριμένη δομή.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός παρουσίασε σχέδιο του ΕΟΔΥ για τη  διενέργεια μαζικών τεστ στην αποκλεισμένη περιοχή. Τα περισσότερα από 200 τέστ που θα διενεργηθούν αρχικά, αναμένεται να δείξουν την εικόνα της διασποράς της νόσου στην περιοχή κι αν θα χρειαστεί να επεκταθούν οι έλεγχοι.

Στο κλιμάκιο που μεταβαίνει στη Λάρισα συμμετέχουν, εκτός από τους κ.κ. Τσιόδρα, Χαρδαλιά και Λιβάνιο, ο γγ Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο γγ Κοινωνικής αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης και ο διευθυντής Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ Φοίβος Θεοδώρου. Το κλιμάκιο συνοδεύει ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, Βασίλης Πάντζος. Το κυβερνητικό κλιμάκιο αναμένεται να φτάσει στη Λάρισα στις 13:00 και το ελικόπτερο θα προσγειωθεί στη βάση της 1ης Στρατιάς.

Επίσης, δομή του Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή» θα μετατραπεί σε δομή καραντίνας, ενώ οι έλεγχοι εάν απαιτηθεί θα επεκταθούν σε οικισμό Ρομά του Τυρνάβου, σε οικισμούς της Θεσσαλίας, οπως και στη δομή προσφύγων του Κουτσόχερου.

κορωνοϊός

Με πληροφορίες από το www.onlarissa.gr