Κορονοϊός: Ξανά “αστακός” το ΕΣΥ στην Αττική – Στη μάχη επιπλέον νοσοκομεία και ΜΕΘ – Τι λένε οι Εντατικολόγοι

  • Γιάννα Σουλάκη
τοκετό
Στα δεδομένα του περασμένου Μαρτίου επανέρχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) στο λεκανοπέδιο Αττικής, για να ανταπεξέλθει στα δεκάδες ύποπτα περιστατικά που συνωστίζονται στις εφημερίες των νοσοκομείων, τις αυξημένες νοσηλείες ασθενών σε κλινικές Covid-19, αλλά κυρίως όσων έχουν βαριές επιπλοκές και χρειάζονται εντατική νοσηλεία (ΜΕΘ).

Σε συναγερμό για τον κορονοϊό θέτουν από σήμερα (21/9) το λεκανοπέδιο Αττικής οι υγειονομικές αρχές της χώρας. Η μάχη για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας, είναι διπλή: από τη μία υπάρχει ανάγκη για απαρέγκλιτη εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων και από την άλλη, αναπροσαρμογή του ΕΣΥ στις ανάγκες του κορονοϊού με την επιστράτευση επιπλέον νοσοκομείων και κλινών Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

“Θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τις ανάγκες τις πανδημίας με τις νέες ΜΕΘ που προστίθενται”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, η υπεύθυνη διαχείρισης των νέων κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου και προσθέτει: “Θα διαθέσουμε κι άλλα κρεβάτια εντατικής θεραπείας για τον κορονοϊό. Τα κρεβάτια αυτά, ήδη λειτουργούν και είναι ανοιχτά”.

Η κα. Κοτανίδου προσθέτει με έμφαση ότι «πρέπει επιτέλους να τηρήσουμε και τα μέτρα για να μην γίνουμε Ιταλία”.

ΕΣΥ: Με 3 επιπλέον νοσοκομεία και 38 κλίνες ΜΕΘ στη μάχη κατά του Covid-19

Για την κάλυψη των εκρηκτικών πλέον αναγκών σε νοσηλείες Covid-19, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, θέτει σε αυξημένη ετοιμότητα όλα τα νοσοκομεία της χώρας και προσθέτει τρία επιπλέον δημόσια νοσοκομεία, στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό: το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο “Γ.Γεννηματάς”, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Ιπποκράτειο” και το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Λαϊκό”. Πρόκειται για νοσοκομεία, τα οποία μέχρι σήμερα δέχονταν ασθενείς άλλων -πλην covid-19- περιστατικών.

Ταυτόχρονα αυτήν την εβδομάδα προστίθενται στη δυναμικότητα των κλινών ΜΕΘ Covid-19, επιπλέον 38 κλίνες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), καθώς οι 75 κλίνες που διέθετε μέχρι σήμερα το λεκανοπέδιο, πλησιάζουν πλέον το όριο της πληρότητας.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Μόλις 13 κενά κρεβάτια Εντατικής (ΜΕΘ) σε όλη Αττική – Ηλικιωμένοι οι περισσότεροι διασωληνωμένοι

Να σημειωθεί ότι στη χθεσινή (21/9) επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών πανελλαδικά, σκαρφάλωσε στον αριθμό – ρεκόρ από τον Ιούνιο και μέχρι σήμερα, των 78 διασωληνωμένων.

Κοτανίδου: “Αυξήσαμε τα κρεβάτια ΜΕΘ και θα τα καταφέρουμε”

“Θα χρησιμοποιηθούν περισσότερα κρεβάτια από τα υπάρχοντα για να καλυφθούν οι ασθενείς με Covid. Είναι από τις κλίνες εντατικής θεραπείας που διατίθενται για εκτός Covid περιστατικά”, επισημαίνει μιλώντας στο iatropedia.gr, η κα. Αναστασία Κοτανίδου, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τη διαχείριση των νέων κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

Σε ερώτηση μας, για το εάν υπάρχουν λίστες αναμονής ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊό, η κα. Κοτανίδου είναι κατηγορηματική: “Όχι, δεν υπάρχουν”, αναφέρει.

Οι 38 νέες κλίνες που προστίθενται στη δυναμικότητα του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των βαρέως πασχόντων ασθενών που έχουν προσβληθεί από Covid και εμφανίζουν επιπλοκές, είναι οι εξής:

  • 10 κλίνες εντατικής θεραπείας στο “Σωτηρία”
  • 4 στο Νοσοκομείο “ΝΙΜΤΣ”
  • 6 στο “Αττικόν”
  • 12 στο “Ασκληπιείο Βούλας”
  • 6 στο Νοσοκομείο Χαλκίδας

Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών.

Αναστασία Κοτανίδου: “Ελπίζω ότι δεν θα γίνουμε Ιταλία”

Με σχεδόν 2.100 διαγνωσμένα ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο “Αττικής” (το 1 στα 4 της πανελλαδικής καταγραφής), με 263 νοσηλείες σε νοσοκομεία αναφοράς και με τη συντριπτική πλειοψηφία των διασωληνωμένων ασθενών να βρίσκονται σε νοσοκομεία της Αθήνας, κρίθηκε επιτακτική η αναπροσαρμογή του ΕΣΥ στις εκρηκτικές πλέον ανάγκες της πανδημίας.

“Το σύστημα προς το παρόν θα αντέξει”, επισημαίνει η επιστήμονας, τονίζοντας ωστόσο, ότι τα δεδομένα εξετάζονται κάθε εβδομάδα και αναπροσαρμόζονται οι τακτικές. Η κα. Κοτανίδου δεν κρύβει την αγωνία της για μην “ξεφύγει” ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και συμπληρώνει ότι έχει μεγάλη σημασία η τήρηση των μέτρων από το σύνολο του πληθυσμού:

“Είμαι ενάντια στο να προσπαθήσω να πείσω κάποιον που είναι αρνητικός και θεωρεί ότι όλα αυτά είναι θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό που έχω να πω, είναι ότι όλοι πρέπει να συμμορφωθούμε να τηρήσουμε τα μέτρα, για να έχουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορη βελτίωση της κατάστασης. Και ελπίζω ότι δεν θα γίνουμε πολύ Ιταλία ή σαν τις χώρες που επλήγησαν πάρα πολύ από το Covid”, αναφέρει.

Και τα προηγούμενα μέτρα που είχαν ληφθεί ήταν σωστά, αλλά δεν τηρήθηκαν και γι’ αυτό δεν απέδωσαν, συμπληρώνει η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας, κα. Κοτανίδου:

“Τα μέτρα για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να τα τηρήσουμε. Μέχρι τώρα υπήρχαν σαφώς πολύ καλά μέτρα απλώς εμείς δεν τα τηρούσαμε. Αυτός ήταν και ο λόγος που φτάσαμε ως εδώ. Γι’ αυτό οποιαδήποτε μέτρα έχουμε, πρέπει να τα τηρήσουμε, για να δούμε αν αυτά τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα, πριν αποφασίσουμε να βάλουμε και άλλα μέτρα. Δεν έχει νόημα να βάλουμε νέα μέτρα και να μην τηρούμε τα παλιά”, καταλήγει.