Κορονοϊός: Κόντρα μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των τακτικών χειρουργείων

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομεία
Η μείωση κατά 80% των τακτικών χειρουργείων σε περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου (κόκκινες) πυροδότησε διαμάχη μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και του Υπουργείου Υγείας.

Για «κυνική ομολογία 8μηνης αδράνειας» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Υπουργείο Υγείας από την πλευρά υποστηρίζει ότι τα κίνητρα της ανακοίνωσης είναι η «μικροπολιτική σκοπιμότητα και ο λαϊκισμός»

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται ότι η «εντολή για αναστολή του 80% των χειρουργικών επεμβάσεων αποτελεί την πιο κυνική επιβεβαίωση πως η κυβέρνηση επί 8 μήνες δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα της πανδημίας», αναφέροντας στη συνέχεια ότι «η κυβέρνηση ακυρώνει τα χειρουργεία σε χιλιάδες ασθενείς, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει δε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, με αποτέλεσμα, ήδη, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, το ΕΣΥ να βρίσκεται σε όριά του και σε πολλές περιοχές να μην μπορεί να ανταπεξέλθει τόσο σε κρούσματα κορωνοϊού όσο και σε άλλα περιστατικά».

Ταυτόχρονα επισημαίνεται πως «Πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθεί το «εσωτερικό lockdown» στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ιδίως σε τακτικά χειρουργεία και σε τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Κινδυνεύουμε ο μονόπλευρος προσανατολισμός του στην πανδημία να αυξήσει τις επιπλοκές και τη θνησιμότητα από άλλα σοβαρά νοσήματα.

Υπουργείο Υγείας: «Τα τακτικά χειρουργεία μειώνονται σε όλο τον κόσμο»

Η Αριστοτέλους «σήκωσε το γάντι» και απάντησε πριν από λίγο, λέγοντας ότι: «Οι επιπτώσεις της πανδημίας, δοκιμάζουν τις αντοχές τόσο των ανθρώπων όσο και των Κρατών, σε όλο τον πλανήτη. Στον πλανήτη ΣΥΡΙΖΑ, όμως, της πολιτικής απομόνωσης και ανυποληψίας, κυριαρχεί η μικροπολιτική σκοπιμότητα και ο λαϊκισμός».

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι έγινε ό,τι και στο πρώτο κύμα της πανδημίας: ελήφθησαν έγκαιρα μέτρα, με γνώμονα την ασφάλεια των πολιτών που προσέρχονται στις δομές υγείας.

«Η προσωρινή μείωση των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων, εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ως μέτρο αύξησης της ανθεκτικότητας του συστήματος. Ξεκαθαρίζεται ότι τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (όπως χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού) υλοποιούνται κανονικά από τα νοσοκομεία, λαμβάνοντας πάντα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για τις συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες ασθενών. Επίσης, τονίζεται ότι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς και η λειτουργία των ειδικών νοσοκομείων συνεχίζονται κανονικά. Η Κυβέρνηση έκανε, κάνει και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την προστασία της υγείας των πολιτών και την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ», σημειώνεται.

Στη συνέχεια το Υπουργείο Υγείας παραθέτει το έργο που έχει γίνει στο ΕΣΥ κατά τους μήνες της πανδημίας και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται:

– Οι προσλήψεις στο Ε.Σ.Υ. έχουν φτάσει τις 7.000 ιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και υποστηρικτικό προσωπικό. 4.000 νοσηλευτές θα μονιμοποιηθούν.

– Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έχουν διπλασιαστεί, από 557 το 2019 σε 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες ΜΕΘ.

– Τα ημερήσια τεστ φτάνουν τα 25.000, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και έχουν φτάσει συνολικά τα 1,8 εκατομμύρια.

– Οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ.

– Ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, συμμετέχει ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας (185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία) και ήδη έχει πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός εξετάσεων, ο οποίος έχει αποφορτίσει την εφημερία των νοσοκομείων.