Κορωνοϊός: Κανένας θάνατος για πρώτη μέρα στο 24ωρο, 2.408 τα κρούσματα – Σε 24 ωρες η απόφαση για τα σχολεία

 • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Για πρώτη φορά από τις 12 Μαρτίου δεν υπήρξε κανένας θάνατος στη χώρα από τη νόσο COVID-19. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον υπεύθυνο ενημέρωσης για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, τα νέα κρούσματα είναι 7 και τα συνολικά στα 2.408. Παρατείνεται κατά ένα 24ωρο η κρίσιμη απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων. Σύσταση για χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους εισηγείται η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με την νέα εικόνα της πανδημίας COVID-19 στη χώρα, τα νέα περιστατικά είναι 7, ενώ τα συνολικά από την αρχή της επιδημίας έφτασαν τα 2.408. Κανένας θάνατος δεν καταγράφηκε εντός του 24ωρου, ενώ ο συνολικός αριθμός παραμένει στους 121 θανάτους.

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι συνεχίζεται η συζήτηση στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ενώ σε 24 ώρες θα υπάρξει ολοκληρωμένη επιστημονική εισήγηση των επιστημόνων προς την κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

«Τα μέτρα μέχρι σήμερα έδρασαν και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο, καθώς καταφέραμε να μειώσουμε κατά 80% τη διασπορά του ιού στη χώρα», επισήμανε χαρακτκηριστικά ο καθηγητής παθολογίας και συμπλήρωσε ότι δεν θα χαλάσουμε ό,τι καταφέραμε με κόπο. «Υπάρχουν μαθηματικά μοντέλα για να πάρουμε αποφάσεις με ασφάλεια», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Η εικόνα της επέκτασης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα διαμορφώνεται, ως εξής:

Κρούσματα

 • 2.408 είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα
 • το 56% από αυτά είναι άνδρες.
 • 573  (24%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό
 • 1.114 (46%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Διασωλημένοι

 • 55 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι
 • 67 ετών είναι η διάμεση ηλικία τους
 • 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
 • το 86% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
 • 51 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Θάνατοι

Τέλος, το γεγονός ότι δεν υπάρχει θάνατος εντος 24ωρου σημαίνει ότι οι θάνατοι παραμένουν στο χθεσινό νούμερο, δηλαδή τους 121. Από τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους:

 • 32 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
 • η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 74 έτη
 • το 91% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω

Από την αρχή της πανδημίας στην χώρα έχουν εξεταστεί 56.944 δείγματα

Σύσταση για τη χρήση υφασμάτινης μάσκας σε κλειστούς χώρους με την σταδιακή άρση των μέτρων

Συζητήθηκε στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων η χρήση υφασμάτινων μασκών από τον γενικό πληθυσμό και ειδικούς πληθυσμούς για τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων που θα ακολουθήσει. «Η χρήση της υφασμάτινης μάσκας θα προστατεύει τους ευάλωτους πληθυσμούς από τους ασυμπτωματικούς», τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή συζήτησε σοβαρά το ενδεχόμενο η χρήσης της μάσκας, να γίνεται σαν μια σύσταση αυτή την περίοδο και σύμφωνα με τις οδηγίες του ECDC.

Όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, η χρήση των μασκών θα αφορά κλειστούς χώρους της κοινωνίας μας και θα γίνεται «με ειδική αναγνώριση των κινδύνων και της ψευδαίσθησης ασφάλειας που μπορεί να προκύψει από μαζική χρήση των μασκών»

Θα ακολουθήσει ειδική εκπαίδευση και ειδικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ τις επόμενες δύο μέρες.