Κορονοϊός: Καλπάζουν τα κρούσματα στην Ελλάδα! Διψήφιοι αριθμοί ακόμα και σε “κίτρινους” και “πράσινους” νομούς

  • Γιάννα Σουλάκη
κρουσμάτων
Εφιαλτικές διαστάσεις παίρνει η εξάπλωση του κορονοϊού σε όλη την Ελλάδα με σχεδόν 1.000 κρούσματα σε μία μόλις ημέρα. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την αρχή της πανδημίας έφτασε σχεδόν τις 30.000, ενώ οι θάνατοι άγγιξαν τους 564.

Άκρως ανησυχητική ήταν η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση για τον κορονοϊό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με 935 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο. Αυξημένες ήταν οι μολύνσεις, όμως, όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, όπου ο κορονοϊός κυριολεκτικά σαρώνει, αλλά ακόμα και στις “πράσινες” και “κίτρινες” περιοχές, αυτές δηλαδή που εμφανίζουν τη μικρότερη επιδημιολογική επιβάρυνση.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ με 935 κρούσματα, τα 445 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – 5 άνθρωποι χάθηκαν από Covid

Συναγερμός έχει σημάνει στις Σέρρες, στις οποίες εντοπίστηκαν χθες 54 κρούσματα σε μία ημέρα. Για το λόγο αυτό, συγκαλείται σήμερα έκτακτη σύσκεψη των τοπικών αρχών με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Από την αρχή της πανδημίας, πάντως, ήταν λίγες οι περιοχές που εμφάνιζαν περισσότερες από 10 μολύνσεις ανά ημέρα. Χθες και για πρώτη φορά, σε 15 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας εντοπίστηκαν διψήφια νούμερα κρουσμάτων του κορονοϊού, ενώ σταθερά τις τελευταίες 5 ημέρες, τριψήφια είναι τα νέα περιστατικά σε Αττική και Θεσσαλονίκη.

Δείτε τον Χάρτη επίπτωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ΕΟΔΥ ανά 100.000 πληθυσμού, κατά τις τελευταίες 10 ημέρες: 

Σε ποιους νομούς καταγράφηκαν διψήφια νούμερα

“Κίτρινοι” νομοί, αυτοί δηλαδή που ανήκουν στο επίπεδο 2, του επιδημιολογικού κινδύνου της “Επιτήρησης” εμφάνισαν χθες διψήφια νούμερα σε μολύνσεις Covid-19. Κάποιες από αυτές δε για πρώτη φορά.

Δείτε συγκεκριμένα, πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν ανά Περιφερειακή Ενότητα:

  • Ροδόπη … 20 (καταγράφονται πάνω από 10 ημερήσιες μολύνσεις εδώ και 3 ημέρες)
  • Κιλκίς … 15
  • Πέλλα … 14
  • Καβάλα … 12
  • Έβρος … 11
  • Πιερία … 10

Πάνω από 10 κρούσματα εμφανίστηκαν, όμως, και σε περιοχές που βρίσκονται στο “πράσινο” και πιο ασφαλές επίπεδο κινδύνου, αυτό της “ετοιμότητας”. Και συγκεκριμένα,

  • στη Μεσσηνία … 12 κρούσματα
  • στη Δράμα … 14 κρούσματα

Δείτε τον επικαιροποιημένο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

Φουντώνει η πανδημία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Σέρρες – Σε κίνδυνο να κοκκινίσουν “πορτοκαλί” περιοχές

Χρειάστηκαν μόλις 5 ημέρες για να υπερδιπλασιαστούν οι ημερήσιες μολύνσεις στην Ελλάδα και να εκτοξευθούν από τις 400 στις 1.000. Το γεγονός χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ανησυχητικό από τους επιστήμονες, καθώς η εκθετική αύξηση της διασποράς του κορονοϊού, εάν δεν αναχαιτιστεί αποτελεσματικά, μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη.

Πάνω από 200 μολύνσεις εντοπίστηκαν χθες για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Μαζί με την Αττική, τις τελευταίες 7 ημέρες, οι δύο μεγάλες πόλεις που συγκεντρώνουν περισσότερο από τον μισό πληθυσμό όλης της χώρας, καταγράφουν 1.758 μολύνσεις ανθρώπων από τις 4.622 που διαγνώστηκαν συνολικά τις ίδιες μέρες.

Αυξημένα κρούσματα είχαν, όμως, όλες οι περιοχές που βρίσκονται πλέον σε “πορτοκαλί” επίπεδο 3, αυτό της “αυξημένης επιτήρησης”

Μαζί με τις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, σε κίνδυνο βρίσκονται, επίσης, οι Σέρρες και τα Ιωάννινα.

Δείτε πόσες μολύνσεις έχουν καταγράψει οι υγειονομικές υπηρεσίες στις πιο επιβαρυμένες “πορτοκαλί” και “κόκκινες” περιοχές της χώρας, από τις 18 έως και τις 24 Οκτωβρίου (7 ημέρες).

  • Αττική … 1.748
  • Θεσσαλονίκη … 1.010
  • Σέρρες … 219
  • Ιωάννινα … 150
  • Λάρισα … 166
  • Κοζάνη … 161
  • Καστοριά … 87

Δείτε το διάγραμμα του ΕΟΔΥ με την πορεία των μολύνσεων Covid-19 στην χώρα από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα:

Εσπευσμένα στις Σέρρες Χαρδαλιάς – Αρκουμανέας

Στις Σέρρες θα βρεθούν σήμερα Κυριακή 24/10, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέχεια της επιδημιολογικής έξαρσης Covid-19 που αντιμετωπίζει η περιοχή, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Υπενθυμίζεται ότι ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών έχει περάσει από την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, στο επίπεδο 3 αυξημένης επιτήρησης στο Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς θα συγκαλέσει σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια, με συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κεντρικής  Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλου, του Δημάρχου της πόλης, Αλέξανδρου Χρυσάφη, καθώς και όλων των Δημάρχων της περιοχής, για τον καλύτερο συντονισμό και τη βέλτιστη απόκριση όλων των τοπικών φορέων στην αντιμετώπιση της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών.