Κορωνοϊός: Καλπάζει στην ΕΕ. 130.000 κρούσματα, 1.000 νεκροί σε ένα 24ωρο

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί, δυστυχώς, να σπάσει σήμερα το ψυχολογικό φράγμα των 200.000 νεκρών εξαιτίας του νέου κορωνοϊού. Από την Παρασκευή έως το Σάββατο το πρωί έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.000 ασθενείς.

Ανεξέλεγκτα εξαπλώνεται ο κορωνοϊός Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μέσα σε ένα 24ωρο ανιχνεύθηκε σε περισσότερους από 130.000 ανθρώπους – μία εβδομάδα αφ’ ότου καταγράφηκε αρνητικό  ρεκόρ 100.000 κρουσμάτων ημερησίως.

Ακόμα χειρότερα, μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα κόστισε τη ζωή σε 1.023 ασθενείς. Δυστυχώς η ΕΕ βρίσκεται πια μία ανάσα από τους 200.000 νεκρούς. Τον αριθμό αυτό μπορεί να φτάσει ακόμα και σήμερα, καθώς σε λίγες ώρες θα ανακοινωθεί ο απολογισμός του νέου 24ωρου.

Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία συνολικά στην Ευρώπη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε πως αν δεν αναχαιτιστεί σύντομα, η ευρωπαϊκή ήπειρος θα θρηνεί πενταπλάσιο αριθμό θυμάτων σε λίγους μήνες απ’ ό,τι τον περασμένο Απρίλιο!

Αντιθέτως, αν όλοι τηρήσουμε απλά μέτρα (αποστάσεις ασφαλείας, μάσκα παντού) μπορεί να σωθούν έως και 281.000 ζωές έως την 1η Φεβρουαρίου 2021. Δυστυχώς, σε όλη την Ευρώπη λιγότερο από το 60% των πολιτών φορούν μάσκα, είπε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Γραφείου του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε. Απαιτείται όμως συμμόρφωση 95% για να σταματήσει ο κορωνοϊός.

Ως περιοχή, η ΕΕ αναφέρει πλέον καθημερινά όσα κρούσματα και η Ινδία, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ μαζί! Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι γίνονται πολύ περισσότερα τεστ απ’ όσα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο ο καθοριστικός παράγοντας είναι η μη τήρηση των μέτρων προστασίας.

Σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο

Σε πέντε χώρες αναφέρθηκαν περίπου τα μισά από τα 130.044 κρούσματα που καταγράφηκαν από την Παρασκευή έως χθες Σάββατο 17 Οκτωβρίου το πρωί στην ΕΕ. Πρόκειται για τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Στη Γαλλία η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Έχει τον υψηλότερο μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων στην Ευρώπη (φθάνουν τα 21.210). Μόνο την Πέμπτη κατέγραψε αρνητικό ρεκόρ με 30.621 νέα κρούσματα. Συνολικά, την εβδομάδα που τελείωσε στις 17 Οκτωβρίου είχαν επιβεβαιωθεί στη Γαλλία σχεδόν 142.800 νέα περιστατικά.

Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, απαγορεύθηκε η κυκλοφορία τη νύχτα στο ένα τρίτο της γαλλικής επικράτειας. Το μέτρο άρχισε να ισχύει χθες Σάββατο.

Στη Βρετανία ο μέσος όρος ημερήσιων κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας είναι 16.228. Για να ανακοπεί ο νέος κορωνοϊός, τέθηκαν σε εφαρμογή αυστηρότερα μέτρα σε ορισμένες περιοχές.

Η Γερμανία έσπασε την τελευταία εβδομάδα τρεις φορές το αρνητικό ρεκόρ των κρουσμάτων της. Για πρώτη φορά ανέφερε περισσότερα από 7.000 κρούσματα την Πέμπτη. Χθες Σάββατο, όμως, επιβεβαιώθηκαν 7.830 νέα περιστατικά, σύμφωνα με το αρμόδιο γερμανικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων Ρόμπερτ Κοχ (RKI).

Η κατάσταση σε όλο τον κόσμο

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο πλανήτης βρίσκεται μία ανάσα πριν από τα 40 εκατομμύρια κρούσματα. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει το 1,1 εκατομμύριο. Τα 29,8 εκατομμύρια των ασθενών έχουν αναρρώσει.

Τα ενεργά κρούσματα είναι συνολικώς πάνω από 8,9 εκατομμύρια. Το 99% είναι ήπια, αλλά 71.943 άνθρωποι νοσηλεύονται σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση στις εντατικές του πλανήτη.

Τα περισσότερα κρούσματα έχουν οι ΗΠΑ (περισσότερα από 8,342 εκατομμύρια). Ακολουθούν Ινδία, Βραζιλία, Ρωσία και Ισπανία (πλησιάζει το 1 εκατομμύριο).

ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία, Μεξικό, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία έχουν τους περισσότερους νεκρούς παγκοσμίως. Στις τρεις ευρωπαϊκές χώρες τα θύματα ξεπερνούν τις 114.000.

Συνολικά η Ευρώπη έχει περισσότερο από το 17% των παγκόσμιων κρουσμάτων του νέου ιού. Έχει επίσης το σχεδόν 22% των θανάτων που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός Covid-19.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν