Κορωνοϊός και κοινωνική απόσταση: Δείτε με παράδειγμα πόσο σημαντική είναι για να μειωθεί η διασπορά του ιού

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορωνοϊός
Με ανάρτηση που έκανε στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος, μας παρουσιάζει ένα απλό και ευνόητο παράδειγμα για το πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τους κανόνες της κοινωνικής απόστασης τις προσεχείς εβδομάδες.

Ο κορονοϊός μπορεί να αντιμετωπιστεί, αρκεί όλοι να κάνουμε το καθήκον μας ως υπεύθυνοι πολίτες. Η κοινωνική απόσταση δεν είναι ούτε καραντίνα, ούτε απομόνωση. Είναι η αποφυγή της στενής επαφής με άλλα άτομα. Αν κάποιος πρέπει να βρίσκεται σε χώρους όπου υπάρχουν και άλλα άτομα, πρέπει να μένει σε απόσταση 1-2 μέτρων από αυτά.

«Η κοινωνική απόσταση είναι σαν να χρησιμοποιεί κανείς την κοινή λογική», λέει ο λοιμωξιολόγος Dr Steven Gordon,  διευθυντής στο Τμήμα Λοιμωδών Νόσων της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. «Δεν συνειδητοποιούμε πόσο αλληλένδετοι είμαστε, παρά μόνο όταν μας πουν να μένουμε μακριά ο ένας από τον άλλον».

Ωστόσο η κοινωνική απόσταση δεν αφορά τόσο δύο ανθρώπους που βρίσκονται για έναν καφέ, όσο την παραμονή σε χώρους όπου υπάρχουν πολλά άτομα. Πόσοι άνθρωποι, όμως, είναι «πολλοί»; «Αυτό δεν είναι αυστηρά καθορισμένο», απαντά ο ειδικός. «Αναφέρεται συχνά ο αριθμός 25, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει σαφής ορισμός. Είναι ένα κενό το οποίο ευκαιρία είναι να αναπληρωθεί από την ιατρική κοινότητα».

Έως τότε, όμως, καλό είναι να θυμόμαστε πως ο κορωνοϊός Covid-19 είναι πολύ μεταδοτικός και ότι έχει διασπαρεί παντού στη χώρα μας. Επομένως πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις, σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Υγείας.

Κορωνοϊός: Το παράδειγμα που δείχνει πόσο σημαντική είναι η κοινωνική απόσταση:

«Αυτό το γράφημα/βίντεο δείχνει το πόσο σημαντική είναι η ‘κοινωνική απόσταση’. Όσο περισσότερο προσέχουμε και τηρούμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ τόσο περισσότερο προστατεύουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (Πηγή: @Washingtonpost)», αναφέρει ο κ. Μόσιαλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Σε τι διαφέρουν καραντίνα, απομόνωση, κοινωνική απόσταση