Κορωνοϊός: Η υποπαραλλαγή Κένταυρος ανησυχεί τους ειδικούς. Τι θα συμβεί από Σεπτέμβριο στην Ελλάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Στην πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού και στην υποπαραλλαγή Κένταυρος, αναφέρθηκε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Οι προβληματισμοί για το φθινόπωρο.

Η πορεία της επιδημίας που προκαλεί ο κορωνοϊός στη χώρα μας είναι έως στιγμής «καλή και διαχειρίσιμη». Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στην κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΙ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κυρία Ματίνα Παγώνη.

«Τα πράγματα αυτές τις ημέρες είναι καλύτερα και αυτό φαίνεται από το σύστημα Υγείας. Εδώ και 15 ημέρες είναι λιγότερες οι γεμάτες, απλές κλίνες COVID, ενώ οι κλίνες στις εντατικές είναι διαχειρίσιμες», είπε.

Χαλαροί όμως θα είμαστε μέχρι την εμφάνιση της υποπαραλλαγής Κένταυρος, που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Αυτή δεν έχει φθάσει ακόμα στην χώρα μας και δεν έχουμε δει το «αποτύπωμά» της.

«Αυτό που μας ανησυχεί είναι η νέα παραλλαγή, η οποία δεν έχει έρθει ακόμη στη χώρα μας. Αυτό είναι αναμενόμενο, διότι σε εμάς έρχονται (οι νέες παραλλαγές) περίπου τρεις μήνες αργότερα», εξήγησε.

Δεν υπάρχει όμως περίπτωση να αποφύγουμε τα κρούσματα από αυτή την υποπαραλλαγή, έσπευσε να διευκρινίσει. «Λόγω του τουρισμού και των διακοπών θα υπάρξουν και εδώ κρούσματα», εκτίμησε. «Υπολογίστε τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου… που σημαίνει πως η κορύφωσή της θα φανεί στις αρχές του Οκτωβρίου».

Η παραλλαγή Κένταυρος που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, είναι πολύ μολυσματική, πρόσθεσε. Τα συμπτώματά της δεν είναι απλά. «Κάνει πολύ υψηλούς πυρετούς, κάνει έντονο βήχα που διαρκεί αρκετές μέρες» ανέφερε. Και υπογράμμισε πως όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους, πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν self test.

Η κυρία Παγώνη εκτίμησε πάντως ότι η κατάσταση θα παραμείνει ελεγχόμενη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ύστερα, με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν. Ωστόσο με τη βοήθεια των επικαιροποιημένων εμβολίων, «που θα έρθουν Νοέμβριο στη χώρα μας» μπορεί να έχουμε έναν «λιγότερο πιεσμένο χειμώνα», κατέληξε.

Με πληροφορίες από newsit.gr