Κορονοϊός: Η παραλλαγή «Κένταυρος» ενδέχεται να προκαλέσει νέα προβλήματα στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων

  • Γιάννα Σουλάκη
Κένταυρος
«Ο κορονοϊος όχι μόνο είναι εδώ αλλά δεν φαίνεται και το τέρμα του», τόνισε ο Αναστάσιος Σπαντιδέας, παθολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την νέα παραλλαγή "Κένταυρος" που εξαπλώνεται σε άλλες χώρες, καθώς όπως λέει, μπορεί να επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη αναποτελεσματικότητα στη δράση των εμβολίων.

«Δεν είμαστε ακόμα την κορύφωση του κύματος της Όμικρον», δήλωσε ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας, κάτι που αναμένεται να συμβεί στο τέλος του μήνα, όπως είπε.

Αυτή τη στιγμή, πάντως «Η Όμικρον καλπάζει στην κοινότητα. Έχει τεράστια μεταδοτικότητα» σημείωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε πως η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται «και στην κατάργηση των μέτρων προστασίας, όπως της χρήσης μάσκας, της αποφυγής συνωστισμού και του τακτικού πλυσίματος των χεριών».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι μεταλλάξεις δημιουργούν προβλήματα στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η παραλλαγή Κένταυρος» ενδέχεται να προκαλέσει νέα προβλήματα στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Αναφερόμενος στη νέα παραλλαγή «Κένταυρος» η οποία φαίνεται να εξαπλώνεται ταχύτατα στις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ινδία, τόνισε πως εάν εξελιχθεί με παρόμοιο τρόπο με την παραλλαγή Όμικρον 5, μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

«Η Όμικρον παρακάμπτει εύκολα την άμυνα που προσφέρουν στον οργανισμό τα εμβόλια», σημείωσε ο κ. Σπαντιδέας, προσθέτοντας ότι πλέον έχουν καταγραφεί από τη νέα παραλλαγή περιστατικά σε 14 χώρες.

Σχετικά με την επιστροφή περιοριστικών μέτρων είπε ότι αυτή θα πρέπει να εκτιμηθεί πολύ νωρίτερα και όχι το φθινόπωρο. «Πρέπει να επαναξιολογηθεί η χρήση της μάσκας στους κλειστούς χώρους και σε μέρη με συνωστισμό», υπογράμμισε.