Κορωνοϊός: Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι ανέφεραν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας. Ποια στοιχεία συγκλίνουν στο ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορεί και αναμένει την επόμενη ευκαιρία για να προκαλέσει νέο κύμα.

Η πανδημία που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός δεν έχει τελειώσει. Αντιθέτως, μετά από αρκετές εβδομάδες μείωσης των αναφερόμενων κρουσμάτων, οι αριθμοί αυξάνονται και πάλι σε όλο τον κόσμο, παρά την μείωση των διαγνωστικών τεστ. Επιπλέον, τα ποσοστά θνησιμότητας παραμένουν υψηλά σε πολλές χώρες, ιδίως σε όσες έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης.

Τα δεδομένα αυτά υποδηλώνουν ότι ο κορωνοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί ανάμεσά μας, αναμένοντας την επόμενη ευκαιρία για να εξαπλωθεί εκ νέου. Επομένως, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να παραμένουμε σε εγρήγορση.

Τις επισημάνσεις αυτές έκαναν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες. Όπως είπαν, οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαιτέρως σε περιοχές της Ασίας και της Δυτικής Ευρώπης. Αυτές μάλιστα οι αυξήσεις παρατηρούνται παρά τις μειώσεις των τεστ σε ορισμένες χώρες. Επομένως, τα κρούσματα που αναφέρονται είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως είναι πιθανές τοπικές εστίες και έξαρση των κρουσμάτων της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, κυρίως σε περιοχές όπου έχουν αρθεί τα μέτρα για την πρόληψη της μετάδοσης.

Νέο άλμα στα κρούσματα στην Κίνα

Οι ειδικοί του ΠΟΥ τόνισαν ότι κάθε χώρα αντιμετωπίζει μια διαφορετική κατάσταση με διαφορετικές προκλήσεις. Το σίγουρο, όμως, είναι ότι «η πανδημία της COVID-19 σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχει τελειώσει», υπογράμμισαν.

Αναφέρεται αύξηση 46% στα κρούσματα COVID-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλμα στον αριθμό των κρουσμάτων στην Κίνα. Σε όλο τον κόσμο, τα εβδομαδιαία κρούσματα COVID-19 αυξήθηκαν κατά 8%, παρά τη σημαντική μείωση των τεστ.

Δεδομένων αυτών των αναφορών, τόνισε πως οι ειδικοί πρέπει να παρακολουθούν την κατάσταση πολύ προσεκτικά και να επικεντρωθούν στον εμβολιασμό ειδικά των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.

«Ο κορωνοϊός εξακολουθεί να κυκλοφορεί αρκετά εύκολα. Στο πλαίσιο της φθίνουσας ανοσίας, του γεγονότος ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν τέλεια και του ποσοστού ανεμβολίαστων συνανθρώπων μας, ο ιός μπορεί να επιμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αναμένοντας την επόμενη ευκαιρία να εξαπλωθεί ξανά», είπαν οι ειδικοί.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία

Σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, ανέφεραν ότι προτεραιότητα του ΠΟΥ παραμένει η υποστήριξη των εργαζομένων στην Υγεία. Και αυτό, για να συνεχίσουν να παρέχουν φροντίδα για την κάλυψη άμεσων αναγκών.

Όπως είπαν, έχουν δημιουργηθεί γραμμές ανεφοδιασμού σε πολλές πόλεις, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση. Καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία εισέρχεται στην τέταρτη εβδομάδα της, το σύστημα επιτήρησης και αναφοράς για την COVID-19 παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτο. Και ενώ τα τεστ έχουν μειωθεί, έχουν ανιχνευθεί περισσότερα από 30.000 νέα κρούσματα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει την ψυχολογική κόπωση που έχει επιφέρει η πανδημία. Είναι επίσης αντιληπτό το αίσθημα όλων ότι η κοινωνία πρέπει να προχωρήσει. Ωστόσο «ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εξαπλώνεται πολύ αποτελεσματικά. Αν δεν υπάρξουν ή αν δεν συνεχιστούν οι σωστές παρεμβάσεις, του δίδεται η δυνατότητα να αλλάζει και να συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί», κατέληξαν.

 

* Τα κύρια σημεία της συνέντευξης Τύπου συνόψισαν οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γιώργος Δημόπουλος, Παρασκευή Κατσαούνου, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου, Δημήτριος Παρασκευής, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ).