Κορωνοϊός: Γιατί ο ιός «γονατίζει» και τους νέους – Ποιες εξηγήσεις έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Αν και οι θάνατοι και η βαριά νόσηση σε νεαρές ηλικίες είναι σπάνιοι, τα βαριά περιστατικά ή ακόμη και οι θάνατοι από τον κορωνοϊό συμβαίνουν και αποτελούν προς το παρόν μεγάλο επιστημονικό μυστήριο.

“Είναι δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι σε νεαρές ηλικίες”, τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος στην ενημέρωση της Δευτέρας 6/4/2020 αναφέρθηκε σε όλες τις τελευταίες επιστημονικές πληροφορίες που υπάρχουν σχετικά με το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι πιθανότερες εκδοχές που μπορεί να εξηγήσουν τους θανάτους σε πρόωρη ηλικία -σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουν έως τώρα οι επιστήμονες- είναι τέσσερις: τα γονίδια, η έλλειψη φυσικής ανοσίας στους πνεύμονες (επιφανειοδραστικός παράγοντας), το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, αλλά και τα ελλιπή μέτρα προφύλαξης που λαμβάνουν οι νέοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο καθηγητής, υψηλά ποσοστά της νόσου σε νεαρούς ανθρώπους καταγράφονται σε πολλές χώρες, όπως π.χ. στην Ισπανία, όπου το 33% των κρουσμάτων είναι ηλικίας κάτω των 44 ετών, στις ΗΠΑ, όπου το 29% είναι σε ηλικίες 20-44 ετών, ενώ στην Ελλάδα:

  • το 45% των κρουσμάτων είναι σε ηλικίες 40-64 ετών
  • το 31% των κρουσμάτων σε ηλικίες από 18-39 ετών
  • το 2,8% είναι παιδιά (47 περιστατικά συνολικά

Τσιόδρας: Ποια είναι η παθογένεια του κορωνοϊού – Ποια η συμβολή των γονιδίων στα βαριά περιστατικά σε νέους

Αυτή τη στιγμή οι επιστήμονες κάνουν μεγάλη ερευνητική προσπάθεια για να ανακαλύψουν τι ακριβώς συμβαίνει. Πληροφορίες από πρόσφατες επιστημονικές δημοσιεύσεις καταλήγουν στην υποψία ότι η ραγδαία επιδείνωση που παρατηρείται στον οργανισμό ορισμένων νέων ανθρώπων, μπορεί να αποδίδεται στα γονίδια.

Και συγκεκριμένα στους υποδοχείς των κυττάρων της καρδιάς και του πνεύμονα, τους οποίους ο ιός χρησιμοποιεί για να εισέλθει στον οργανισμό μας.

Ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εξηγεί:

“Επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που καθορίζουν ποιος θα πάει και δεν θα πάει καλά. Όπως το γονίδιο του υποδοχέα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί. Της “πόρτας” δηλαδή για να μπει στον οργανισμό μας. Η πόρτα αυτή βρίσκεται ουσιαστικά στην επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς. Παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την “πόρτα” λίγο πιο “ανοιχτή” ή λίγο πιο “κλειστή”, ώστε να διευκολύνεται ή να δυσκολεύεται ο ιός αντίστοιχα να μπει στα κύτταρα των πνευμόνων”.

Πως εμπλέκεται η “φυσική ανοσία” των πνευμόνων στη βαριά νόσηση νέων ανθρώπων

Ένας δεύτερος παράγοντας που ενδέχεται να εμπλέκεται στα βαριά περιστατικά που παρατηρούνται σε νέους είναι αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν “επιφανειοδραστικός παράγοντας των πνευμόνων”.

Πρόκειται για ένα μείγμα λιπιδίων που περιέχεται στις κυψελίδες των πνευμόνων και το οποίο λειτουργεί ως προστατευτικός ανοσορρθυμιστικός παράγοντας. Σε κάποιους ασθενείς η “ουσία” αυτή φαίνεται να εξαντλείται γρήγορα με αποτέλεσμα τη βαριά νόσηση ή ακόμη και τον θάνατο.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας περιέγραψε με απλά λόγια αυτή τη λειτουργία:

“Υπάρχει μια ουσία που βοηθά τον πνεύμονά μας να εκπτύσσεται και να συσπάται. Φανταστείτε το σαν “σφουγγάρι”. Μέσα στους πνεύμονες λοιπόν, υπάρχει η ουσία σαν “απορρυπαντικό” σ’ αυτό το σφουγγάρι και το κάνει πιο μαλακό και εύκαμπτο και μπορούμε να το χρησιμοποιούμε. Αυτό το συστατικό εμείς οι επιστήμονες το ονομάζουμε “επιφανειοδραστικό παράγοντα”. Και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σ’ αυτούς τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορωνοϊό. Δεν πάνε τόσο καλά ακόμα κι αν είναι στον αναπνευστήρα”, ανέφερε ο καθηγητής..

Η συμβολή του ανοσοποιητικού συστήματος – Η νεανική “απερισκεψία”

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πώς η άμυνά μας, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ανταποκρίνεται στον ιό, συμπλήρωσε ο καθηγητής:

“Σε μερικούς – ευτυχούς λίγους – νέους, υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους ένα πολύ “αντιδραστικό” ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια “καταιγίδα φλεγμονής” που κατακλύζει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ένα ηλικιωμένο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα που είναι το πρόβλημα. Είναι αυτό που λειτουργεί πολύ καλά”, επεσήμανε ο καθηγητής.

Κάτι άλλο που μπορεί να συμβαίνει και νοσούν νέοι άνθρωποι, είναι επειδή αυτοί φοβούνται λιγότερο για τις περιπτώσεις του κορωνοϊού κι έτσι δεν λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης και εκτίθενται σε υψηλότερες ποσότητες ιού στο περιβάλλον τους.

“Η οδηγία παραμένει η ίδια. Αν ελαττώσουμε την πιθανή έκθεση τον ιό στο ελάχιστο αυτήν την περίοδο, αν μείνουμε σπίτι και τηρήσουμε καλή υγιεινή των χεριών είναι πολύ πιθανότερο να πάμε καλά”, κατέληξε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν