Κορονοϊός: Γιατί η απόφαση να καταργηθεί η μάσκα είναι πολιτική και όχι επιστημονική – Ποιοι είναι οι φόβοι

  • Γιάννα Σουλάκη
μάσκα
H απόφαση να καταργηθεί η μάσκα από την 1η Ιουνίου και στους εσωτερικούς χώρους ελήφθη με πολιτικά και όχι επιδημιολογικά κριτήρια, “αν κι αυτό δεν είναι απαραίτητα λάθος”, σχολιάζει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Οι επιστήμονες πάντως υποστηρίζουν πως οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν να τη φορούν.

Εντύπωση προκάλεσε η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε κατάργηση της χρήσης μάσκας στους κλειστούς εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη, ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Κι αυτό, καθώς το προηγούμενο διάστημα τόσο ο ίδιος, όσο και οι επιστήμονες εμφανίζονταν επιφυλακτικοί σχετικά με την αναστολή του συγκεκριμένου μέτρου.

Είχε δημιουργηθεί η αίσθηση, μάλιστα, ότι το μέτρο της χρήσης της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ήταν ένας περιορισμός που θα καταργούνταν τελευταίος. “Δε χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις”, ανέφεραν μόλις πριν από λίγες ημέρες οι υγειονομικοί υπεύθυνοι.

Δείτε επίσης – Πλεύρης: Τέλος οι μάσκες από 1η Ιουνίου – Χωρίς self test η επιστροφή στα θρανία – Καταργούνται τα πιστοποιητικά

Αν και -όπως διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης- θα υπάρξει νεότερη υπουργική απόφαση που θα προσδιορίζει εξαιρέσεις στον γενικό κανόνα, δηλαδή να διατηρηθεί η μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, νοσοκομεία κλπ, οι επιστήμονες διατυπώνουν τις επιφυλάξεις τους.

“Η μάσκα θα καταργηθεί, αλλά δεν θα απαγορεύεται να φοράς μάσκα. Να την φορούν οπωσδήποτε οι ηλικιωμένοι”, σχολιάζει μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μιλώντας στο iatropedia.gr, και συνεχίζει:

“Αυτές είναι περισσότερο πολιτικές αποφάσεις, με την καλή έννοια του όρου. Έχει εκτιμηθεί σε όλη την Ευρώπη ότι δεν πρέπει να συνεχίσουμε με περιορισμούς κλπ. Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεν θα απαγορεύεται φυσικά να φοράς μάσκα. Η μάσκα πρέπει να διατηρηθεί, τουλάχιστον στις πιο μεγάλες ηλικίες, να τη φοράνε όπου μπορούνε. Και όλοι να φοράν μάσκα στους συνωστισμούς αναφέρει.

Αναγνωρίζει, ωστόσο, όπως λέει, πως μετά από τόσο καιρό οι πολίτες είναι σε κόπωση:

“Μετά από σχεδόν τρία χρόνια δεν μπορείς να έχεις τον κόσμο στην τσίτα. Δεν είναι εύκολο να τον έχεις. Βλέπετε ακόμα και οι Κινέζοι αντιδρούν και δεν θέλουν. Φύγαμε πλέον από την οξεία φάση. Άρα πρέπει να παίρνουμε και μέτρα που να συνυπολογίζουν κι άλλα πράγματα: την ψυχολογία του κόσμου, την οικονομική κατάσταση, κ.α.”, τονίζει ο ίδιος.

Ανησυχία για τη χρήση της μάσκας, χωρίς πιστοποιητικά σε κλειστούς χώρους

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Τετάρτης (13/4) για τον οδικό χάρτη της αποκλιμάκωσης των μέτρων της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε πως από την 1η Μαΐου έως το τέλος Αυγούστου αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς.

Κάτι που σημαίνει πως, από την 1η Ιουνίου που θα καταργηθεί και η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα συνωστίζονται σε κλειστούς χώρους, (που θα λειτουργούν πλέον στο 100% της χωρητικότητας), χωρίς προστατευτικές μάσκες.

Το γεγονός  προκαλεί -ως ένα βαθμό- ανησυχία σε πολλούς πολίτες, αν και το μέτρο αναμένεται να επανεξεταστεί στο τέλος του καλοκαιριού.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα εξεταστεί και η άρση επίδειξης του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για την είσοδο στη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, οπότε στην εξίσωση προστίθεται και η παράμετρος “τουρίστες, χωρίς πιστοποιητικά και χωρίς μάσκες”.

“Με την καλή έννοια του όρου, αυτά είναι πολιτικές αποφάσεις”, σχολιάζει ο επιστήμονας και εξηγεί:

“Βλέπουν οι πολιτικοί πως πάει η κοινωνία και σου λέει, πως θα έρθουν οι τουρίστες και θα τους βάζουμε να φοράν μάσκα; Με αυτή την έννοια ανοίγουν τα πάντα, όπως όλη την Ευρώπη και η Αγγλία είναι ανοιχτή και η Γαλλία και παντού. Αυστηρώς υγειονομικά, όμως, δεν έχει αλλάξει κάτι κατά τη γνώμη μου. Θα έχουμε και πέμπτο κύμα, ίσως και έκτο και έβδομο, αλλά ελπίζει κανείς αυτά να είναι πιο ήπια. Από κει και πέρα επειδή δεν βρισκόμαστε στην οξεία φάση, δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια τον κόσμο στην τσίτα”, σημειώνει ο ίδιος.

Ανησυχία για την μάσκα στα σχολεία

Ανησυχία υπάρχει και για τα σχολεία. Οι μαθητές και οι καθηγητές θα επιστρέψουν μετά το Πάσχα στις σχολικές αίθουσες χωρίς self test. Όμως, δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής, τι θα γίνει με τις μάσκες και εάν θα καταργηθούν και εκεί.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν πως έχει περάσει η οξεία φάση της πανδημίας, οπότε ο κόσμος δεν γίνεται να υφίσταται παρατεταμένη πίεση. Ωστόσο, υποστηρίζουν πως δεν θα πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία:

“Σαν μήνυμα στην κοινωνία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περάσει ότι τελείωσε η πανδημία. Αν θα έρθει νέα μετάλλαξη δεν ξέρουμε. Το καλό είναι πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια ανοσία. Και οι περισσότερες μεταλλάξεις δεν είναι περισσότερο παθογόνες. Οπότε ελπίζει κανείς ότι το επόμενο κύμα θα είναι πιο ήπιο”, αναφέρει ο επιστήμονας.