Κορονοϊός: Γεμίζουν ξανά τα νοσοκομεία – 1.100 οι νοσηλευόμενοι – Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομεία
Αυξάνονται επικίνδυνα οι νέες εισαγωγές και οι νοσηλείες στις απλές κλίνες Covid-19 των νοσοκομείων, ως αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων από τις δύο νέες σούπερ μεταδοτικές υπο-παραλλαγές της Όμικρον, ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές, ενώ υπάρχει έτοιμο σχέδιο αναδιάρθρωσης των κλινικών για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες, αν αυτό απαιτηθεί. Οι νοσηλευόμενοι με κορονοϊό στα νοσοκομεία όλης της χώρας έφτασαν ξανά τους 1100.

Πολλαπλασιάζονται με ιδιαίτερα ανησυχητικό ρυθμό τις τελευταίες ημέρες οι νέες εισαγωγές και οι νοσηλείες ασθενών με κορονοϊό, ευτυχώς προς το παρόν όχι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ δεν έχουν επηρεαστεί αρνητικά ούτε οι θάνατοι.

Οι εφημερίες των νοσοκομείων, ωστόσο, γεμίζουν ξανά με κόσμο, ενώ οι απλές κλίνες Covid-19 πλησιάζουν ήδη σχεδόν στο μισό της δυναμικότητάς τους, με την κάλυψη να έχει φτάσει στο 41,2%.

Χθες Τετάρτη (29/6) σημειώθηκε -σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ- ρεκόρ νέων εισiτηρίων Covid-19 για το τελευταίο διάστημα, με 260 νέους ασθενείς να εισάγονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: 16.115 κρούσματα, 3.023 επαναλοιμώξεις και 260 εισαγωγές στα νοσοκομεία σήμερα

Ανησυχητικές είναι οι ενδείξεις για αρχόμενη πίεση στο σύστημα Υγείας και για πρώτη φορά χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούμε ξανά αυξημένο αριθμό κλινών ΜΕΘ Covid.

«Τα κρούσματα ως κρούσματα δε μας απασχολούν. Μας απασχολούν αν αυτά μεταφέρονται σε νοσηλείες και κυρίως σε βαριές νοσηλείες», επισήμανε και πρόσθεσε πως οι διασωληνώσεις ακόμη δεν έχουν επηρεαστεί:

«Προφανώς και θα ανέβουν, αλλά είναι σε ένα χαμηλό επίπεδο, κι έχουμε αναπτύξει 600 κλίνες ΜΕΘ Covid», ανέφερε. Σε ό,τι αφορά στις απλές κλίνες ναι μεν υπάρχει αύξηση, αλλά παραμένει χαμηλή η πληρότητα, είπε.

Να σημειωθεί πως η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ Covid-19 βρίσκεται σήμερα στο 29,60%, με 92 διασωληνωμένους ασθενείς.

Δείτε επίσης: Όμικρον 4 και 5: Ενδέχεται να στοχεύουν τους πνεύμονες – Μοιάζουν με τους ιούς Άλφα και Δέλτα

Αυξήθηκαν απότομα οι πνευμονίες στο Παπανικολάου

Η ανοσία του πληθυσμού υποχωρεί όσο ο καιρός περνά και είναι γνωστό πλέον πως οι νέες υπο-παραλλαγές της Όμικρον διαφεύγουν της ανοσίας. Παράλληλα, τα μέτρα έχουν ανασταλεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και η κινητικότητα μαζί με την τουριστική κίνηση αυξάνεται όσο προχωράμε στο καλοκαίρι.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι έχουν οδηγήσει τον δείκτη μεταδοτικότητας Rt στο 1,35 σε επίπεδο επικράτειας και τα αυξημένα κρούσματα με τη σειρά τους, σε αυξημένες νοσηλείες ανθρώπων.

Δείτε επίσης – Ηλίας Μόσιαλος: «Χρειαζόμαστε πλέον καλύτερα εμβόλια κατά του κορονοϊού» – Ποιες είναι οι προκλήσεις του φθινοπώρου 

Όπως μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά την Τρίτη (29/6) ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, στο νοσοκομείο υπήρξε ραγδαία αύξηση των εισαγωγών για περιστατικά κορονοϊού σε ποσοστό 600%. Κάποια από αυτά μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα βαριά.

“Τα περιστατικά με βαριά πνευμονία λόγω κορονοϊού αυξήθηκαν μέσα σε μία ημέρα από δύο σε δώδεκα”, όπως ανέφερε, προσθέτοντας πως η επίπτωση πλέον αρχίζει να φαίνεται σε όλη την Ελλάδα.

Πρόσφατες προκαταρκτικές μελέτες από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο, πάντως, διερευνούν την περίπτωση οι υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5 να πλήττουν περισσότερο το κατώτερο (πνεύμονες) από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και να προκαλούν πιο βαριά νόσο.  Διαβάστε περισσότερα, εδώ…

Η νόσος μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο πλήττει περισσότερο τις μεταλύτερες ηλικίες. «Επόμενο είναι να επεκταθεί η μόλυνση σε μεγαλύτερες ηλικίες», πρόσθεσε ο γιατρός.

Αύξηση κατά 50% στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία σε μία εβδομάδα

Μέσα σε ένα μήνα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν δραματικά. Είναι χαρακτηριστικό πως την 1η Ιουνίου, οι νέοι ασθενείς που εισήχθησαν στο σύστημα Υγείας ήταν 83, ενώ χθες στις 29 Ιουνίου, έφτασαν τους 260, με τα εξιτήρια να μην ξεπερνούν τα 200. Συγκεκριμένα, 196 άνθρωποι ιάθηκαν και εξήλθαν από τα νοσοκομεία.

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς.

Ειδικότερα, τα εισιτήρια ξεπέρασαν τα 200 από την περασμένη Πέμπτη 23/6. Από εκείνη τη μέρα και μετά, η κίνηση με τις νέες εισαγωγές κινήθηκε ως εξής:

  • 23/5… 219 εισαγωγές,
  • 24/6 … 222    »
  • 25/6 … 216    »
  • 26/6 … 210     »
  • 27/6 … 231     »
  • 28/6 … 260    »

Συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ για την τελευταία εβδομάδα, 20 Ιουνίου – 26 Ιουνίου 2022, αναφέρουν πως οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία ήταν 1.362, ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 13 Ιουνίου – 19 Ιουνίου, οι εισαγωγές δεν ξεπέρασαν τις 945. Σημείωσαν αύξηση δηλαδή που ξεπέρασε το 44%.

Η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι καθοριστική για την πορεία του συστήματος Υγείας, τόνισε ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, καθώς όπως είπε, θα φανεί αν θα υπάρξει πίεση στις ΜΕΘ.

«Η κινητική και δυναμική στις διασωληνώσεις εντός αυτής της εβδομάδας θα είναι και ο σημαντικότερος προγνωστικός δείκτης» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει για να μη δούμε εκτίναξη των κρουσμάτων, ο εντατικολόγος κ. Καπραβέλος, τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν τα τεστ ανίχνευσης του ιού και να επανέλθει η μάσκα στους κλειστούς χώρους, στα αεροπλάνα και στα πλοία.

Το ίδιο ανέφερε μιλώντας στο iatropedia.gr και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ το θέμα απασχόλησε και την πρόσφατη συνεδρίαση των επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.  Διαβάστε περισσότερα, εδώ…