Κορωνοϊός Eris: Μπορεί να κυριαρχήσει σε μερικές χώρες ή παγκοσμίως, λέει ο ΠΟΥ – Τι συμπτώματα προκαλεί

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Κρούσματα και νοσηλείες αυξάνονται σε χώρες όπου εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή. Άγνωστο αν οι δύο τάσεις σχετίζονται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προειδοποίησε χθες ότι η νέα παραλλαγή EG.5.1 που δημιούργησε ο κορωνοϊός μπορεί να κυριαρχήσει «σε μερικές χώρες ή ακόμα και παγκοσμίως». Έχει επίσης τη δυναμική να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων.

Στην πρώτη αξιολόγηση του κινδύνου που εξέδωσε για την παραλλαγή αυτή και τις συγγενικές της, εξηγεί πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει «αναπτυξιακό πλεονέκτημα και χαρακτηριστικά διαφυγής της ανοσίας».

Τα κρούσματα και οι νοσηλείες που προκαλεί ο κορωνοϊός ήδη αυξάνονται σε αρκετές χώρες όπου εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η Ιαπωνία, η Κορέα και οι ΗΠΑ. Δεν έχει, όμως, ακόμα εξακριβωθεί αν οι δύο τάσεις σχετίζονται, επισημαίνει στην σχετική έκθεσή του.

Ωστόσο χθες ο ΠΟΥ αναβάθμισε την νέα παραλλαγή και τις συγγενικές της σε «παραλλαγή ενδιαφέροντος» (VOI), λόγω της συνεχούς παγκόσμιας εξάπλωσής της. Πριν βρισκόταν στην λιγότερο ανησυχητική κατηγορία των «παραλλαγών υπό παρακολούθηση» (VUM).

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει δώσει ο ΠΟΥ στη δημοσιότητα, η παραλλαγή Eris που δημιούργησε ο κορωνοϊός είχε ανιχνευθεί μέχρι τις 3 Αυγούστου 2023 σε 45 χώρες του κόσμου. Έξι ημέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου 2023, οι χώρες είχαν αυξηθεί σε 51.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναβάθμισε την παραλλαγή Eris – Έφτασε σε 51 χώρες

Τι είναι η παραλλαγή Eris

Στην έκθεσή του, ο ΠΟΥ εξηγεί ότι οι ιοί  EG.5 που δημιούργησε ο κορωνοϊός είναι «απόγονοι» της ευρείας ομάδας των κορωνοϊών ΧΒΒ του στελέχους Όμικρον.

Δύο ιοί ΧΒΒ επικρατούσαν, λ.χ., έως τα τέλη Ιουνίου και στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Ήταν οι ιοί:

  • XBB.1.5 (παραλλαγή Κράκεν – αντιπροσώπευε το 80% των κρουσμάτων)
  • XBB.1.16 (παραλλαγή Αρκτούρος – 18% των κρουσμάτων)

Στην νέα επιδημιολογική έκθεσή του που αναμένεται σήμερα, δεν αποκλείεται να έχει προστεθεί και η Eris, δεδομένου ότι ήδη κυριαρχεί στην Κρήτη.

Διαβάστε ακόμα  Κορωνοϊός: Στο 70% η παραλλαγή Eris στην Κρήτη – Σουρβίνος: “Τον χειμώνα θα επιδεινωθεί η κατάσταση”

Ο ΠΟΥ εξηγεί στην έκθεσή του, ότι από τους ιούς της γενιάς EG.5 ο επικρατέστερος είναι η παραλλαγή Eris (EG.5.1). Αντιπροσωπεύει το 88% των κρουσμάτων στα οποία έχει γίνει γενετική ταυτοποίηση, αναφέρει.

Συνολικά, ο κίνδυνος που συνιστά η γενιά EG.5 σε παγκόσμιο επίπεδο είναι χαμηλός, τονίζει ο ΠΟΥ. Είναι παρόμοιος με εκείνον που συνιστούν οι άλλες δύο VOIs που υπάρχουν (οι παραλλαγές Κράκεν και Αρκτούρος).

Δυστυχώς, όμως, ο διεθνής Οργανισμός δεν έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης. Και αυτό διότι μόνο το 11% των κρατών-μελών του παρέχουν πλέον αναθεωρημένα επιδημιολογικά δεδομένα για την πορεία της COVID-19.

Τα ύποπτα συμπτώματα

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής που δημιούργησε ο κορωνοϊός είναι εν πολλοίς παρόμοια με εκείνα των προγενέστερων «συγγενών» της.

«Τα συμπτώματα αυτά διαφέρουν από άτομο σε άτομο», έσπευσε να διευκρινίσει η λοιμωξιολόγος Dr. Kristin Englund, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο. «Στους περισσότερους ασθενείς είναι επίσης ήπια».

Τα πιθανά συμπτώματα που παρατηρούνται έως στιγμής συμπεριλαμβάνουν:

  • Ξηρό (μη παραγωγικό, δηλαδή χωρίς φλέγματα) βήχα
  • Πονοκέφαλο
  • Συνάχι
  • Φτάρνισμα
  • Πυρετό
  • Πονόλαιμο
  • Κόπωση

Σε μερικούς ασθενείς, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εξελιχθούν σε δυσκολία στην αναπνοή, πρόσθεσε ο Dr. Andrew Pekosz, καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη.

Τα συμπτώματα αυτά συχνά είναι ηπιότερα απ’ ό,τι στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, τόνισε. Και αυτό διότι «υπάρχει αυξημένη ανοσία στον πληθυσμό και ίσως οι νέες λοιμώξεις μοιάζουν λιγότερο σοβαρές».

Ωστόσο αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, όπως υποδηλώνουν οι αυξημένες νοσηλείες που παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες σε αρκετές χώρες.

Δυστυχώς, τα διαγνωστικά τεστ και η γενετική αλληλούχιση βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της πανδημίας. Είναι επομένως αδύνατον να πει κανείς με βεβαιότητα αν ο κορωνοϊός Eris ευθύνεται για τις αυξημένες νοσηλείες, τονίζει σε άρθρο του ο Dr. Eric Topol, καθηγητής Μοριακής Ιατρικής στο φημισμένο Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps.

Φωτογραφία: iStock