Κορωνοϊός: Έρχονται οι πρώτες δίκες για τα εμβόλια κατά της COVID-19

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Η πρώτη δίκη στη Γερμανία είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε για τις 7 Ιουλίου 2023.

Προ των πυλών βρίσκεται η εκδίκαση στη Γερμανία των πρώτων αγωγών που υπέβαλλαν άτομα που επικαλούνται προβλήματα υγείας μετά τον εμβολιασμό τους κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Αυτό αναφέρει η Deutsche Welle σε εκτενές άρθρο της, επισημαίνοντας πως ενώ έως πρότινος τέτοιου είδους αναφορές απορρίπτονταν συλλήβδην, τώρα λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν.

Όπως εξηγεί, η πρώτη δίκη είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε για τις 7 Ιουλίου 2023. Η αγωγή στρέφεται κατά της εταιρείας Biontech. Περιλαμβάνει αξιώσεις αποζημίωσης για ηθική και σωματική βλάβη.

Δύο μεγάλα δικηγορικά γραφεία φέρονται να εκπροσωπούν τριψήφιο αριθμό ατόμων σε αντίστοιχες αγωγές, με εναγόμενες διάφορες εταιρείες παραγωγής εμβολίων.

Για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού ισχύουν στη Γερμανία οι ίδιοι κανόνες ευθύνης όπως για άλλα φάρμακα. Η ουσία του θέματος έγκειται στην αιτιώδη συνάφεια: μπορεί μία βλάβη να αποδοθεί αιτιωδώς στον εμβολιασμό;

Η απάντηση της Biontech, σύμφωνα με την DW, είναι ότι «μέχρι στιγμής δεν μπορεί να αποδειχθεί αιτιώδης συνάφεια μεταξύ των παρουσιαζόμενων βλαβών στην υγεία και του εμβολιασμού σε καμία από τις περιπτώσεις που εξετάστηκαν».

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως «παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την ευθύνη μας ως παρασκευαστές εμβολίων». Η Biontech θα εξετάσει προσεκτικά κάθε υπόθεση, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση πως θα έχουν υποβληθεί επαρκή έγγραφα.

Οι σοβαρές επιπλοκές

Σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Paul Ehrlich (PEI), το οποίο είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια των εμβολίων, στις σοβαρές επιπλοκές του εμβολιασμού συμπεριλαμβάνονται:

  • Η μυοπερικαρδίτιδα
  • Ενδεχόμενες θρομβώσεις στον εγκέφαλο ή αλλού
  • Η παράλυση του προσώπου
  • Το σύνδρομο Guillain-Barré
  • Η εξασθένηση της ακοής

Σύμφωνα με τα στοιχεία του PEI, όλες είναι «σπάνιες» (ένα κρούσμα ανά 1.000 έως 10.000 εμβολιασμούς) ή «πολύ σπάνιες» (λιγότερο από ένα κρούσμα ανά 10.000 εμβολιασμούς).

Υπάρχουν επίσης 120 περιπτώσεις στις οποίες αναγνωρίστηκε «πιθανή ή ενδεχόμενη αιτιώδης σχέση» μεταξύ ενός θανάτου και του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, αναφέρει η τελευταία, λεπτομερής έκθεση του ινστιτούτου.

Ωστόσο από τότε που άρχισε ο εμβολιασμός για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊό, έχουν γίνει συνολικά 183 εκατομμύρια εμβολιασμοί στη Γερμανία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch. Το ποσοστό όλων των αναφορών ήταν 1,8 ανά 1.000 δόσεις εμβολίου. Ειδικά για τις σοβαρές παρενέργειες, όμως, ήταν 0,3 αναφορές ανά 1.000 δόσεις εμβολίων.

Φωτογραφία: iStock