Κορωνοϊός ΕΟΦ: «Προσοχή στις διαφημίσεις σκευασμάτων»

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΦ
Ζητά να εστιάζουμε στις επίσημες οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και του υπουργείου Υγείας και όχι στις διαφημίσεις που ισχυρίζονται ό,τι να'ναι.

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), για τις διαφημίσεις σκευασμάτων που ισχυρίζονται ότι μπορούν να αποτρέψουν τον κορωνοϊό ή οποιονδήποτε άλλο ιό. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε συνιστά σε όλους μας να εστιάζουμε στις επίσημες οδηγίες, για να αντιμετωπιστεί σωστά και αποτελεσματικό ο κορονοϊός Covid-19.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

«Τις τελευταίες μέρες ο ΕΟΦ διαπίστωσε ότι κυκλοφορούν και διαφημίζονται σκευάσματα, που ισχυρίζονται ότι η χρήση τους  είναι από μόνη της αρκετή στο να αποτρέψει τον κοροναϊό ή άλλο ιό.

»Εφιστούμε την προσοχή του καταναλωτικού κοινού προκειμένου να εστιαστεί στις επίσημες οδηγίες προστασίας του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας και της τήρησης των κανόνων υγιεινής».

Όσον αφορά τα θέματα απολύμανσης, ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι αυτή πρέπει να γίνεται με εγκεκριμένα προϊόντα. Κάθε τέτοιου είδους προϊόν πρέπει να χρησιμοποιείται ανάλογα με το πεδίο εφαρμογής τους, διότι άλλα είναι για την απολύμανση των χεριών και άλλα γι’ αυτή των χώρων.

«Η έγκριση του ΕΟΦ σημαίνει ότι το χρησιμοποιούμενο προϊόν έχει αξιολογηθεί για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του, σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα βιοκτόνα προϊόντα», τονίζει ο ΕΟΦ στην ανακοίνωσή του.

Ζητά επίσης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης «να συμβάλλουν στον περιορισμό όποιων παραπλανητικών διαφημίσεων. Η επιστημονική κοινότητα καταβάλλει τιτάνια προσπάθεια για την αντιμετώπιση μιας κρίσης στη δημόσια υγεία, που αφορά όλο τον κόσμο και όχι μόνο την Ελλάδα.  Απαιτούνται σοβαροί και προσεκτικοί χειρισμοί στους οποίους τα ΜΜΕ αναμένεται να είναι σημαντικοί  αρωγοί για την ορθή ενημέρωση των πολιτών».