Κορωνοϊός: Εμβολιάστηκε το 70% των ενηλίκων στην ΕΕ. Τι ισχύει για την Ελλάδα

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ο στόχος του 70% είχε τεθεί στις αρχές του χρόνου ως το ελάχιστο απαιτούμενο για την απόκτηση τείχους ανοσίας. Πλέον, όμως, έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω λόγω της επικράτησης του στελέχους Δέλτα. Χαμηλότερα η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το 70% των ενηλίκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί ένα ορόσημο στην εμβολιαστική στρατηγική της ΕΕ. Ο στόχος του 70% είχε τεθεί στις αρχές του χρόνου ως το ελάχιστο απαιτούμενο για την απόκτηση τείχους ανοσίας. Πλέον, όμως, έχει αναθεωρηθεί προς τα πάνω λόγω της επικράτησης του στελέχους Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός.

Σε κάθε περίπτωση, δεν έχουν επιτύχει όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ τον στόχο του 70%. Κάποια έχουν υψηλότερα ποσοστά στους ενήλικες και άλλα χαμηλότερα.

«Το 70% των ενηλίκων στην ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Θέλω να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους ανθρώπους που κατέστησαν εφικτό αυτό το επίτευγμα» έγραψε νωρίτερα σήμερα στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το 70% του ενήλικου πληθυσμού στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως αντιστοιχεί σε περίπου 255 εκατομμύρια ανθρώπους. «Πλήρης εμβολιασμός» σημαίνει πως όλοι αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν κάνει:

  • Είτε και τις δύο δόσεις από τα εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca
  • Είτε το μονοδοσικό εμβόλιο Janssen/Johnson&Johnson

Σημαίνει επίσης ότι έχουν περάσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες (14 ημέρες) από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Διαφορές αναλόγως με τη χώρα

Οι διαφορές μεταξύ των κρατών είναι εντυπωσιακές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (ECDC), στη Μάλτα έχει εμβολιαστεί πλήρως το 90% των ενηλίκων. Στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία πάνω από το 80% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Στην Γαλλία έχει εμβολιαστεί πάνω από το 70% των ενηλίκων.

Η χώρα μας ανήκει σε εκείνες που βρίσκονται χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μέχρι και χθες, 30 Αυγούστου, είχε εμβολιστεί πλήρως το 63,4% των ενηλίκων ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα.

Άλλες χώρες βρίσκονται ακόμα χαμηλότερα. Στη Βουλγαρία έχει εμβολιαστεί πλήρως μόνο το ένα πέμπτο των ενηλίκων. Στη Ρουμανία το 30%. Σε Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία και Λετονία έχει εμβολιαστεί το περίπου 50%.

Τα στοιχεία του ECDC όσον αφορά την πορεία της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός, συνήθως αναθεωρούνται με μικρή καθυστέρηση έναντι των ανακοινώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει το Reuters.

«Πρέπει να συνεχίσουμε! Πρέπει να εμβολιαστούν ακόμα περισσότεροι Ευρωπαίοι. Και πρέπει να βοηθήσουμε και τον υπόλοιπο κόσμο να εμβολιαστεί», πρόσθεσε η κυρία φον ντερ Λάιεν στο Twitter.

Φωτογραφία: iStock