Κορονοϊός: «Έμφραγμα» στις χθεσινές εφημερίες της Αττικής – 172 νέες εισαγωγές Covid – Στις 1.875 οι νοσηλείες κορονοϊού

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομεία
Καλπάζουν οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της Αττικής. Πόλεμος στις χθεσινές εφημερίες του λεκανοπεδίου, με 172 νέες εισαγωγές σε απλές κλίνες Covid. Ξεπέρασαν τους 300 οι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ. Σημαντική ανακούφιση θα προσφέρουν δύο μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία που μπαίνουν στη μάχη.

Τους 2.000 αναμένεται να φτάσουν μέχρι αύριο οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου της Αττικής. Σήμερα, οι νοσηλείες μόνο για κορονοϊό και εκτός των άλλων νοσημάτων είναι 1.875.

Οι 305 από τους ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και οι 295 είναι διασωληνωμένοι. Στους 477 έφτασαν οι διασωληνωμένοι σε όλη την χώρα. Μόνο το τελευταίο 24ωρο εισήχθησαν στο σύστημα Υγείας, επιπλέον 172 ασθενείς με κορονοϊό.

Σκηνές πολέμου εκτυλίχθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς” που εφημέρευε χθες. Μέσα σε ένα 24ωρο εισήχθησαν 54 ασθενείς με κορονοϊό. Η λήξη της εφημερίας βρήκε το νοσοκομείο με πληρότητα που ξεπερνά το 95%. Στις 146 κλίνες Covid (απλές και ΜΕΘ), κατειλημμένες είναι οι 120 απλές κλίνες και πλήρης η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δυναμικότητας 16 κλινών.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr ότι τα νοσοκομεία θέλουν ενίσχυση σε προσωπικό:

“Θέλουμε προσωπικό και ενίσχυση. Και ιατρικό και νοσηλευτικό. Είναι δύο εβδομάδες δύσκολες. Πιστεύω ότι τα κρούσματα σε δύο τρεις ημέρες θα αρχίσουν να μειώνονται. Η πίεση, όμως, στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί. Με τα νέα 30 κρεβάτια στο ΚΑΤ και τα δύο νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα πιστεύω ότι θα βοηθηθούμε. Ακόμη, όμως, δεν έχουν πάει άρρωστοι εκεί”

Στη μάχη και τα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα

Το σύστημα έχει φτάσει πλέον στα όριά του, ενώ τα αυξημένα νέα κρούσματα που καταγράφονται στην Αττική, τα οποία ξεπερνούν ημερησίως τα 1.000, δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας. Η ασύμμετρη πίεση του ΕΣΥ θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τις δύο επόμενες εβδομάδες, λένε οι γιατροί.

Σε μια προσπάθεια να αυξηθούν οι κλίνες νοσηλείας για τα περιστατικά Covid, το Υπουργείο Υγείας κατάφερε να προσθέσει στη δυναμικότητα της εξυπηρέτησης περιστατικών κορονοϊού, δύο μεγάλα νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα, το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου και το Λητώ. Αυτά διαθέτουν μαζί 180 απλές κλίνες και 6 κλίνες ΜΕΘ. Αυτές έρχονται να προστεθούν στις 300 κοινές κλίνες και 130 ΜΕΘ που έχουν διαθέσει οι ιδιώτες στο ΕΣΥ για τη νοσηλεία non Covid περιστατικών.

Ο ιδιωτικός τομέας διαθέτει πανελλαδικά περισσότερες περίπου 15.000 κλίνες, από τις οποίες οι 7.500 είναι οι πραγματικά διαθέσιμες. Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών, όπως και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, αντιστέκονται στην παραχώρηση κρεβατιών για νοσηλεία Covid, και δηλώνουν ότι από τις 7.500 κενές, μπορούν να διαθέσουν ένα ποσοστό 40%.

Μιλώντας το πρωί στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), Γρηγόρης Σαραφιανός, τόνισε ότι η νοσηλεία ασθενών Covid δεν είναι στη συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας:

“Η πρώτη μας συμφωνία, πέρυσι το Μάρτιο, ήταν να παρέχουμε συνδρομή σε περιστατικά μη COVID. Η επίταξη δεν μου αρέσει ως λέξη…θυμίζει επιστράτευση, καλύτερα να γίνει διάλογος.
Στο τέλος της εβδομάδας που μας πέρασε, μας εστάλη έγγραφο προκειμένου να δηλώσουμε τις κλίνες που διαθέτουμε και απαντήσαμε ποιες μπορούμε να διαθέσουμε εθελοντικά. Είναι η πρώτη φορά που ζητείται η διαθεσιμότητα σε κλίνες για όλη την Ελλάδα”, κατέληξε.